In 2013 kwam er opmerkelijk politiek nieuws uit Seattle. Jaren voor Bernie Sanders’ campagne in de voorverkiezingen wereldwijd tot de verbeelding sprak en jaren voor Alexandria Ocasio Cortez als jongste parlementslid ooit en als socialiste verkozen raakte, won Kshama Sawant met bijna 100.000 stemmen een zetel in de gemeenteraad van Seattle. Voor het eerst in decennia raakte een socialiste verkozen in een grote Amerikaanse stad.

Artikel door Bart Vandersteene uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

De lezers van De Linkse Socialist volgden de afgelopen jaren vanop de eerste rij de successen en realisaties van Kshama Sawant en haar organisatie Socialist Alternative. Momenteel is er een cruciale campagne bezig om haar zetel voor een derde termijn te winnen. De uitdaging is groot. Deze allereerste socialistische verkozene moet opboksen tegen een bewuste campagne van big business tegen haar. Het is een gevecht tussen socialisten en de rijkste man ter wereld: Jeff Bezos van Amazon.

Socialistische verkozene maakt een verschil

De journalist en auteur John Nichols merkte op: “Er is een nieuwe soort politiek in opmars, en die houdt de belofte in van een nieuw Amerika. Dit is een spannende tijd en er valt veel te zeggen over de opmerkelijke vrouwen die deze nieuwe politiek naar Washington DC hebben gebracht. Maar het is belangrijk om te onthouden waar deze politiek voor het eerst erkenning kreeg. Het was in Seattle, in 2013, met de verkiezing van Kshama Sawant in de gemeenteraad. Ze kandideerde en won als trotse socialiste. Ze verdedigde met haar zetel op doortastende wijze een politiek van economische, sociale en raciale rechtvaardigheid. Kshama Sawant is en blijft als een Poolster die vanuit Seattle naar de hele Verenigde Staten schijnt”.

In 2013 was Sawants campagne opgebouwd rond de eis voor een minimumloon van 15 dollar per uur. Kshamas verkiezingsoverwinning was essentieel om van Seattle de eerste grote stad te maken waar het minimumloon van 15 dollar effectief werd afgedwongen. Na de overwinning in Seattle volgden andere steden. In Seattle waren er nog tal van overwinningen waarvan gedacht werd dat ze onmogelijk waren. Werkenden en activisten in Seattle wonnen aan zelfvertrouwen, hadden een stem op het stadhuis en konden rekenen op een waardevolle organisatiekracht rond de verkozen positie van Kshama en Socialist Alternative. Er werden regels afgedwongen om huurders beter te beschermen, ‘Columbus dag’ werd afgevoerd om plaats te maken voor een ‘dag van de inheemse bevolking’, de bouw van een grote en dure politiebunker werd geblokkeerd, extra middelen werden vrijgemaakt voor sociale huisvesting, …

Huisvestingscrisis en machtige vijanden

De twee rijkste miljardairs ter wereld wonen in Seattle: Jeff Bezos van Amazon en Bill Gates van Microsoft. Samen zijn ze goed voor een vermogen van ongeveer 240 miljard dollar. Dat bedrag volstaat om ervoor te zorgen dat iedereen op de planeet voldoende eten, proper water en basisgezondheidszorg heeft.

Seattle is een stad met heel veel rijken en tegelijkertijd is er een explosie van het aantal daklozen. Naar schatting zijn er 12.500 daklozen in de stad! In elke buurt duiken er tentenkampen op. Steeds meer werkenden worden verdreven door uithuiszettingen en stijgende huurprijzen. In geen enkele andere Amerikaanse stad wordt er zoveel gebouwd. Projectontwikkelaars proberen de stad om te vormen tot een speeltuin voor de rijken.

Socialist Alternative eist in deze verkiezingscampagne een bevriezing van alle huurprijzen en belastingen op de rijken om degelijke sociale huisvesting te financieren. Maar die rijken zien dit natuurlijk niet zitten. Vandaar dat er een ongeziene campagne aan de gang is, gestuurd vanuit het Amazon-hoofdkwartier. Het doel: een gemeenteraad kopen die hen geen vingerbreed in de weg legt.

In 2017 haalden de miljardairs een overwinning toen de zogenaamde “Amazon-taks” terug werd ingetrokken. Sawant en Socialist Alternative hadden maandenlang campagne gevoerd en de druk op andere gemeenteraadsleden opgevoerd. Het resultaat was een taks op de grote bedrijven die moest dienen om te investeren in sociale huisvesting. Jeff Bezos zette zijn economische macht en zijn lobbywerk in om dit te stoppen. De Amazon-taks werd uiteindelijk ingetrokken toen een grote meerderheid van de gemeenteraadsleden aan de druk toegaf. Bezos werd daarbij geholpen door burgemeester Jenny Durkan, die in 2017 verkozen werd dankzij onder meer een kiesfonds (PAC) van 350.000 dollar waaraan Amazon bijdroeg. Het intrekken van de Amazon-taks maakt dat het establishment zich gesterkt voelt en nu een einde wil maken aan de aanwezigheid van een socialiste in de gemeenteraad.

Sawant wint voorverkiezingen

In augustus was er de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Seattle. In totaal worden er 7 gemeenteraadsleden verkozen: één per kiesdistrict. Sawant is al zes jaar gemeenteraadslid voor kiesdistrict 3. Indien ze herkozen raakt, wordt ze het langstzittende gemeenteraadslid in de stad. In de eerste ronde, de voorverkiezingen, kan iedereen zich kandidaat stellen. Op 5 november volgt de beslissende verkiezing met de twee best geplaatste kandidaten per district.

Kshama Sawant won de voorverkiezingen in het derde district op overtuigende wijze. In een verkiezing met 6 kandidaten haalde ze 37% van de stemmen. Haar grootste belager, Amazon-kandidaat Egan Orion, strandde op 21%.

In elk kiesdistrict zal het op 5 november gaan tussen aan de ene kant een duidelijke pro-establishmentkandidaat die gesteund wordt door de Kamer van Koophandel, grote bedrijven als Amazon en het politieke establishment, en aan de andere kant een meer progressieve kandidaat. De krant The Hill uit Washington DC beschreef het nationale belang van de verkiezingen in Seattle: “Als een voorproefje voor de keuze van de Democratische kiezers bij het kiezen van een presidentiële kandidaat is er in Seattle een hardnekkige strijd tussen de bedrijfsvriendelijke en de uiterst linkse politiek.” (28/7/19). In de Britse krant The Guardian werd Kshama Sawant zelf aan het woord gelaten in een artikel met de titel ‘Neemt Amazon wraak op een socialiste uit Seattle?’. Daarin zegt ze: “Deze race en alle verkiezingen in de stad dit jaar zullen een referendum zijn over één fundamentele vraag: wie zal Seattle leiden? Bedrijven zoals Amazon en de grote vastgoedbedrijven, of de werkende mensen?” (5/8/19).

De grote bedrijven hebben in hun kiesfonds, de PAC’s, al een oorlogskas van anderhalf miljoen dollar verzameld. Daar zullen de komende weken en maanden nog vele honderdduizenden dollars bijkomen met de ambitie om het kiespubliek te verwarren met propaganda en om zo de uitslag in hun voordeel te manipuleren.

“Amazon vreest dat de herverkiezing van Kshama de beweging om de grote bedrijven te belasten nieuw leven zal inblazen,” verklaarde Sawants campagnecoördinator Calvin Priest. “De strijd om de huurprijzen te bevriezen en een enorme uitbreiding van betaalbare woningen in handen van de overheid, staan centraal staan in ons verkiezingsprogramma. Daarmee raken we aan de belangen van de grote ontwikkelaars en de vastgoedsector. De groeiende vraag naar een Green New Deal voor de werkende bevolking van Seattle wordt op een bittere manier bestreden door Puget Sound Energy, de grootste vervuiler in de regio. Big business wil een gemeenteraad die zich verzet tegen onze populaire eisen.”

Op de verkiezingsavond omschreef Kshama Sawant de politieke motivatie en de onvermoeibare vastberadenheid waarmee de campagne tot in november zal worden verdergezet: “Burgemeester Jenny Durkan zegt dat we geen socialisten op het stadhuis nodig hebben. Wij reageren door trots en vastberaden de socialistische beweging op te bouwen. Laat ons duidelijk aan de werkende mensen uitleggen dat het kapitalisme niet in staat is om de crisis op te lossen waar ze mee te maken hebben, of het nu gaat om de klimaatramp of de wooncrisis. We moeten ons organiseren om de krachten van het socialisme op te bouwen. Ik hoop jullie allen de komende maanden samen op straat en in de campagne te zien. Laat ons Jeff Bezos duidelijk maken dat we niet zullen toestaan dat Seattle een stad op maat van grote bedrijven is. Wanneer we strijden, dan winnen we!”

Hou deze krant en onze website in de gaten voor updates!