Britse ambtenaren staken op 5 november

Op 5 november gaan de Britse ambtenaren in alle overheidsinstellingen in staking. De vakbondsleden in deze instellingen stemden met een grote meerderheid voor stakingsacties. De actiebereidheid is groot nadat eerder door de regering aangekondigd werd dat meer dan 100.000 jobs zouden verdwijnen in de openbare diensten. De staking wordt georganiseerd door de vakbond PCS, een vakbond met een linkse leiding waarbij onze organisatie ook een belangrijke rol speelt.

Bernie Lyons, PCS Bristol

Waarom wij zullen staken

Toen de algemeen secretaris van de PCS, Mark Serwotka, de stakingsactie aankondigde, zei hij:

"Onze leden hebben gestemd om een positie in te nemen voor de openbare diensten. Het is een positie waarmee ze zeggen dat de brutale aanval van de regering niet aanvaard wordt. De openbare diensten zijn diensten waar iedereen beroep op doet van bij de geboorte tot in het graf.

"De mensen die op 5 november zullen staken, zijn geen gezichtsloze bureaucraten, maar mensen die instaan voor essentiële diensten. Het zijn mensen die geconfronteerd worden met een enorme onzekerheid over hun jobs en het voorzuitzicht om 5 jaar extra te moeten werken voor hun pensioen.

"Tegenover de regering en de conservatieve Tories die een opbod doen over wie het meest kan besparen, zullen de ambtenaren op 5 november zeggen dat besparingen niet mogelijk zijn zonder de diensten zelf aan te tasten.

"We verwelkomen het feit dat de regering onderhandelingen opstart. Maar we moeten nog samen zitten om te bespreken hoe we de openbare diensten kunnen verbeteren zonder een bedreiging van willekeurige ontslagen, overplaatsingen en het schrappen van jobs. Het wordt tijd dat de regering beseft dat degelijke openbare diensten nood hebben aan mensen die de openbare diensten verzorgen en we roepen de regering dan ook op om nog eens na te denken."

Ambtenaren in alle departementen van de overheid hebben gestemd om op vrijdag 5 november in staking te gaan. 65% van de vakbondsleden stemde om samen in staking te gaan tegen de dreiging van het schrappen van jobs en diensten. Dit is een belangrijke verwezenlijking voor een vakbond met een lidmaatschap dat verspreid is over duizenden verschillende kantoren op tal van locaties.

De stakingsactie vormt een nieuwe fase in de campagne om de jobs en de openbare diensten te verdedigen nadat minister Gordon Brown eerder op de televisie aankondigde dat 104.000 werknemers hun job zouden verliezen. De regering wil ook onze pensioenrechten aanpakken alsook de uitkeringen in het geval van ziekte.

Er worden nu al besparingen doorgevoerd, zo wordt begonnen met de sluiting van 42 kantoren van het Departement voor Arbeid en Pensioenen in Engeland en Wales. Dit zal gevolgen hebben voor diegenen die ziek worden, op pensioen gaan of werkloos worden evenals voor diegenen die slecht betaald worden. Deze sluiting weerlegt het argument van de regering dat de besparingen doorgevoerd worden om de eerstelijnsbijstand te versterken.

Deze staking zal de eerste algemene staking zijn van alle ambtenaren en dit sinds 1993. Heel wat werknemers namen nooit voordien deel aan een stakingspikket, maar zijn enthousiast om actief deel te nemen. Het succes van de stemming toont aan dat het zelfvertrouwen aan het groeien is en de eenheid tussen de verschillende diensten en kantoren versterkt is. Een werknemer in Bristol zei: "Voordat de actie gepland werd, had ik een dag verlof aangevraagd voor 5 november, maar dat heb ik nu geannuleerd om aan de staking te kunnen deelnemen."

Delen: Printen: