Actievoerders tegen dure vuilniszakken dumpen afval voor Europees parlement

Sinds vrijdag 19 september telt Ierland 2 politici die in de gevangenis werden gedraaid omdat ze een asociale maatregel bestreden. Het gaat om parlementslid Joe Higgins en gemeenteraadslid Clare Daly. Beiden zijn lid van de Socialist Party, de zusterpartij van de LSP in België.

Sinds een aantal weken voerden zij campagne tegen de invoering van een extra belasting op vuilniszakken. Dit werd in de arbeiderswijken van Dublin gezien als een volstrekt asociale maatregel, die bovenop de gewone belastingen kwam. Het wordt bovendien erkend als een voorloper van de privatisering van de huisvuilophaling. De Socialist Party, die midden jaren ’90 op een succesvolle manier de Ierse regering had verslagen met een campagne tegen de waterbelasting, startte een campagne van niet-betaling in de arbeiderswijken van Dublin.

Toen de deelgemeenten in Dublin beslisten om enkel nog de vuilniszakken op te halen waarop de belasting was betaald, gingen de wijkbewoners in het tegenoffensief met blokkades van de vrachtauto’s. Alle vuilnis of niets moest worden meegenomen. Op basis van deelname aan deze blokkades werden Joe Higgins en Clare Daly nu voor een maand achter de tralies gezet. Uit een opiniepeiling blijkt dat 60% van de Ierse bevolking de Anti Bin Tax-campagne steunt. De Ierse Eerste Minister, Bertie Ahern, stak zijn goedkeuring over de beslissing van de rechtbank echter niet onder stoelen of banken.

De regering gaat een openlijke confrontatie aan met door de Socialist Party geleide arbeiderswijken, met de bedoeling deze linkse oppositie te breken. Massameetings in de wijken van Dublin lokten echter 300 tot 700 aanwezigen. Het aanzien van de Socialist Party als principiële arbeiderspartij werd duidelijk versterkt.

Om met de LSP onze solidariteit te betuigen zullen we maandag 6 oktober protesteren op het Luxemburgplein te Brussel, om 11u ’s morgens. Het Luxemburgplein bevindt zich voor het Europese parlement en vlakbij de erse ambassade. We zullen er een protestactie houden, waarbij we de Ierse regering haar vuilnis terug zullen bezorgen. Er zal ook iemand aanwezig zijn die de afgelopen weken in Ierland aan de campagne deelnam en daarover verslag kan geven.

Voor meer info: bel 02/345.61.81

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist