Wereldwijd protest tegen branden in Amazone

De wereldleiders van de G7 vergaderden de voorbije dagen in het Franse Biarritz. Onder meer Macron wilde de schijn hoog houden dat hij iets om het klimaat geeft en beloofde enkele miljoenen euro steun, die prompt geweigerd werd door de Braziliaanse president Bolsonaro. Enkele miljoenen is voor die wereldleiders een peulschil: hun vergadering op zich kostte miljoenen euro en om zijn eigen prestige te vergroten liet Macron zelfs een Iraanse minister overvliegen. Bovendien zijn er multinationals uit de landen van die wereldleiders actief in het plunderen van het Amazonewoud. Die economische belangen gaan voor de leiders van het kapitalisme steeds voor. Het resultaat is net wat we zien in de Amazone: de longen van de wereld staan in brand!

Van de bedrijfswereld moeten we geen doortastende acties verwachten. Een aantal grootbanken in ons land tekende de oproep ‘Sign for my future’ om ‘allemaal samen’ de klimaatuitdagingen aan te pakken. Wij waarschuwden meteen dat dit hypocriet was. Zo wezen we erop dat BNP Paribas, ING en KBC volgens een rapport van 11.11.11 grote belangen hebben in mijnbedrijven als Glencore, Vale en BHP Billiton. Deze mijnbedrijven zijn betrokken in het plunderen van het Amazonewoud. Denkt iemand dat we de klimaatcatastrofe zullen stoppen door beroep te doen op de goodwill van diegenen die er mee verantwoordelijk voor zijn?

We moeten onszelf organiseren. De toekomst van de planeet is te belangrijk om het over te laten aan de grote bedrijven en hun politieke marionetten die de afgelopen decennia aangetoond hebben dat ze ons recht op de afgrond van de onomkeerbare klimaatveranderingen afsturen. Met ‘onszelf’ bedoelen we de gewone werkenden en hun gezinnen: de meerderheid van de bevolking. Velen zijn ongerust voor de toekomst van nieuwe generaties. Ze hebben gelijk: we moeten ongerust zijn. Tegelijk moeten we beseffen dat we wel degelijk verandering kunnen afdwingen, maar niet door het braafjes te vragen. Door een krachtsverhouding op te bouwen, zal het establishment wel rekening met ons moeten houden. Massale protesten zijn een belangrijke stap daartoe. We zullen nog verder moeten gaan en indien er geen verandering komt gebruik maken van onze belangrijkste sterkte: ons aantal. Zonder de werkenden kan het kapitalistisch systeem immers niet functioneren. Dynamische acties zijn nodig in de opbouw van een krachtsverhouding waarin stakingen het verschil maken.

De internationale actie-oproep voor eind september – van 20 tot 27 september – is dan ook belangrijk. ‘Earth strike’ kan groot worden en ook een nieuwe dynamiek geven aan de klimaatbeweging in ons land. De media proberen de beweging in ons land te herleiden tot enkele gekende woordvoerders, maar de kracht van het protest is dat het gedragen wordt door tienduizenden jongeren. Hun ongenoegen is niet verdwenen. Laten we het organiseren in comités zodat de jongeren hun eigen protestbeweging democratisch controleren en collectief de discussie aangaan over volgende stappen en over welke system change we willen.

Maandag was er in Brussel een geslaagde actie op initiatief van Extinction Rebellion met een 400-tal betogers voor de Braziliaanse ambassade. Wereldwijd waren er tal van acties. LSP en het CWI, de internationale organisatie waarvan we de Belgische afdeling zijn, waren op heel wat van deze acties aanwezig om te pleiten voor een socialistisch alternatief op het kapitalisme. Hieronder enkele foto’s van verschillende acties: Brussel, Dublin, Göteborg, Tel Aviv, Wenen, Sao Paulo.

Brussel
Brussel
Tel Aviv
Wenen
Dublin
Göteborg
Sao Paulo
Sao Paulo

 

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie