Er moet dringend een regering komen om de begroting niet te laten ontsporen, zeggen diverse experts. We moeten de buikriem aanhalen, horen we. In onzekere tijden moet nu eenmaal bespaard worden, luidt het.

Dit zou noodzakelijk zijn om de economie op het juiste pad te houden en de groei veilig te stellen. Economische crisis betekent dat wij moeten inleveren. Maar groei betekent vandaag niet dat wij er met de meerderheid van de bevolking op vooruitgaan. Neen, groei betekent meer winsten voor de grote bedrijven. Die investeren niet zozeer in nieuwe productie of in de broodnodige milieuvriendelijke alternatieven. De monsterwinsten worden aan de aandeelhouders uitgedeeld in dividenden.

De cijfers van het tweede kwartaal zijn hallucinant: beursgenoteerde bedrijven waren wereldwijd goed voor 513,8 miljard dollar aan dividenden. Dat is bijna een verdubbeling sinds 2009. In deze cijfers vinden we meteen een van de redenen waarom zo hard aangedrongen wordt op besparingen op onze lonen, uitkeringen en andere elementen van onze levensstandaard. Het is onder meer door het aandeel van de door ons geproduceerde rijkdom voor de werkenden en de gemeenschap naar beneden te halen, dat het aandeel voor de grote aandeelhouders kan toenemen.

Op jaarbasis was er wereldwijd een stijging met 1,1%, het traagste groeiritme van de afgelopen 2,5 jaar. In ons land was er een daling met een kwart omdat ABInbev zijn dividenden vorig kwartaal halveerde met het oog op de overname van SABMiller. Wereldwijd is er een enorme concentratie van middelen: de tien grootste dividendbetalers zijn goed voor 10% van alle dividenden.

Deze cijfers geven aan dat er wel degelijk middelen aanwezig zijn in de samenleving. Er is een bewust beleid om deze niet te gebruiken om wachtlijsten voor sociale woningen weg te werken, om te investeren in onderwijs en degelijke jobs, laat staan in leefbare pensioenen of nog in duurzame energievoorziening. De winsthonger van een klein aantal mensen bedreigt de meerderheid van de bevolking en de planeet zelf.

Het alternatief daarop is een democratisch geplande economie waarin de grootste bedrijven en de sleutelsectoren van de economie onder democratisch bezit en controle van de bevolking worden geplaatst. Dan beslissen we zelf wat en hoe er wordt geproduceerd en is het doel niet langer de winsthonger van een kleine elite, maar de sociale noden van de meerderheid van de bevolking.