Home / Column / Column. De Vlaamse canon volgens NVA en Vlaams Belang: rijkste 1% eerst

Column. De Vlaamse canon volgens NVA en Vlaams Belang: rijkste 1% eerst

Aalst carnaval. Foto: Jean-Marie

Column door (pd)

Wie binnenkort als nieuwkomer Vlaamse Meesters als Rubens, Bruegel en 2 Fabiola van Patje Krimson niet uit het hoofd kan afdreunen, loopt kans om door de Vlaamse regering actief opgespoord te worden. Deze personages zullen als niet waardig voor de Vlaamse natie gebrandmerkt worden, of erger. Let wel: onze fundamentele normen en waarden zijn enkel op anderen van toepassing. Niet op onszelf. De NVA-politici laten u graag tot 67 jaar werken, maar doen dat zelf als de zonnekoningen van Vlaanderen uiteraard niet. 20 jaar mekkeren in het parlement aan een managersloon en dan op de luie krent lekker gaan vegeteren. Zo zijn ze wel. Daarvoor zullen ze niet door de VDAB geactiveerd en gesanctioneerd worden. Da’s eerder de regel – zeg maar Vlaamse canon – voor het mindere plebs. U wel, als u in de aanzwellende groeivertraging dan wel recessie uw job verliest.

Het Vlaamse en mondiale kapitalisme kan er niet voor iedereen zijn. Zeker niet voor de niet-elitaire meerderheid van gewone werkenden en armen. Die fundamentele norm van onze cultuur is niet onderhandelbaar.

De Wever en zijn neoliberale companen willen, terzijde, ook gedecentraliseerd en dus verdeeld loonoverleg. Zodat u tegen dat pensioen amper nog iets verdient als Vlaamse of andersgeaarde werknemer. Het staat nog niet in die startnota maar zoals het spreekwoord zegt: elke kapitalistische crisis is een opportuniteit – om de arbeidersklasse nog wat dieper in de modder te duwen, blijkbaar. Ook daarom is Vlaanderen volgens de startnota “prachtig”: u zal blij zijn dat de Vlaamse en andere bazen van uw zweet en hard werken nog meer op de beurzen kunnen gokken. Als ze tegen dat de regering op poten staat nog niet zijn ingestort, de beurzen. De Wevers gouden standaard van neoliberale volksverlakkerij leidt nu al tot een rush op het goud. Als de banken dreigen om te vallen, kan u uw spaarcenten – als u die heeft – best in een gouden pandabeeldje van Bart De Wever omzetten. Vlaanderen is “prachtig” wanneer Voka en BNP Paribas de plak zwaaien.

Generaties Vlamingen zongen kloekborstig over onze “weiden als wiegende zeeën”, zoals Liesbeth Homans die soms op de bodem van haar wijnglas waarneemt. Op basis van wat de startnota rond de klimaatverandering en het sneller wegsmelten van de ijskappen stelt, zullen de weiden in West-Vlaanderen er effectief als “wiegende zeeën” uitzien binnen enkele decennia. Maar geen nood, de technologische innovatie – welke is voorlopig helaas onduidelijk – zal alles oplossen. Ondertussen voorziet de NVA, wacht even, “kustversterking” voor onze Vlaamse kust. Kustversterking! Jan Jambon zal als Minister-President van onze immer stralende natie – in bananenrepublieken gaat de zon propagandagewijs ook voortdurend op – persoonlijk een 10 meter hoge Atlantic Wall aan zandzakjes op de dijk van De Panne tot Knokke Zoute komen leggen. Ben Weyts voorziet de Vlaamse kustbewoner van roeibootjes en zwart-gele zwembandjes in het kader van zijn Geïntegreerde Mobiliteitsplan “Klimaatchaos 2050 – Vlaanderen zwemt!“. Ook beluisterbaar als podcast wanneer u met de wagen weer in de file staat. Vlaanderen vergeet misschien het milieu, maar de dieren zeker niet: ook zij krijgen een zwemband in geval van overstroming van onze Vlaamse culturele ankerpunten.

Dat het Vlaams Belang zonder voorwaarden aan die asociale neoliberale komedie ongelooflijk hard wou meedoen? Zo kent u die kluchtzangers van het patronale levenslied ook weer wat beter. Tom Van Grieken had enkele cruciale ledematen veil om kost wat kost van een neoliberale besparingscoalitie met de NVA deel uit te maken. Was ter plekke al zijn sociale verkiezingsslogans vergeten zodra hij in de ogen van Neoliberaal Bartje kon kijken en mee aan de vetpotten hoopte te zitten. 1500€ minimumpensioen? Was maar om te lachen mensen, eens de parlementaire wedde binnen was voor die VB’ers. Een degelijk minimumloon van 14 euro? Hola, aan welke extreemrechtse vinger wil je trekken? Zonder verpinken bij het groot vuil gezet door Van Grieken en zijn elitaire club, eens hun bankrekening mocht kennismaken met de sappige loonfiche van burgerlijk politicus.

En maar jammeren dat ze er niet bij waren, bij het asociaal besparingsbeleid. Nooit zoveel rechtse traantjes bij mekaar gezien. Ze kwamen net zo goed overeen met de neoliberaal De Wever en zijn culturele ankerpunten. Vast statuut van ambtenaren op de schop? De hypotheek die u binnenkort als huizenbezitter niet meer fiscaal kan inbrengen? Sociale woningen waar de tekorten zullen blijven aangroeien? Nieuwe besparingen die worden aangekondigd, terwijl nieuwe investeringen in broodnodige diensten vooral vaag blijven? Het Belang vindt het onwaarschijnlijk onrechtvaardig dat ze van die besparingszwendel met een resem verdelende en racistische accenten geen deel kunnen uitmaken. Zouden hun oude moedertje verkopen voor een bord kapitalistische linzensoep.

Een echte arbeiderspartij had de asociale zwendel in dienst van Voka en de rijkste 1% de mantel uitgeveegd. Had de vakbonden opgeroepen om massaal in verzet te gaan, voor die 1500€ minimumpensioen en 14 euro minimumloon. Tegen de besparingsregeringen die nu worden bekokstoofd. Had gratis openbaar vervoer geëeist en de democratische nationalisatie van de energie- en transportsector. Om een ecologisch urgentieplan uit te werken. Zou een paar honderd nieuwe ambtenaren op belastingontwijking van de grote bedrijven zetten. En zou een maatschappij bepleiten waar – in plaats van de rijkdom al bijna 40 jaar naar de rijkste 1% te herverdelen, ten koste van onze lonen en sociale zekerheid – de rijkdom collectief wordt beheerd en gepland rekening houdend met mens en milieu.

Ze zou de grote bedrijven publieke eigendom maken in handen van democratisch verkozen comités van de werkenden, zodat de miljarden hier blijven en geïnvesteerd worden, in de plaats van naar de belastingparadijzen te worden verscheept. Dat zou pas een sociale verandering en startnota met inhoud zijn. Internationale uitstraling en grootsheid in de digitale kenniseconomie, onder democratische arbeiderscontrole als economisch en cultureel ankerpunt, gegarandeerd.