Deze week waren er voorverkiezingen voor de gemeenteraad van Seattle. In november volgt een tweede ronde waarbij in elk district de twee sterkste kandidaten uit de voorverkiezingen aantreden. De campagne in Seattle is dit jaar bijzonder gepolariseerd. Amazon en de rijkste man ter wereld himself, Jeff Bezos, willen een volgzame gemeenteraad die trouw de belangen van big business dient. Een socialistische verkozene als Kshama Sawant past niet in dat plaatje. Er is dan ook een enorme campagne tegen haar.

Socialist Alternative en Kshama Sawant reageerden op de door big business gefinancierde propaganda met een campagne van onderuit. In het district van Kshama zorgden we voor de sterkste campagne van onderuit. Daartegenover stonden verkiezingsfondsen van big business die honderdduizenden dollars bijeenbrachten. Het zorgde voor polarisatie, zeker in het kader van een toenemende gentrificatie in Seattle waarbij armere inwoners geen plaats meer vinden in de stad en moeten uitwijken. Ondanks deze elementen won Kshama de voorverkiezingen. Momenteel staat ze op 35% van de stemmen, maar nog niet alle stemmen zijn geteld. De tweede kandidaat haalt 22%.

Dit resultaat geeft aan dat de komende drie maanden een harde strijd nodig zal zijn om in te gaan tegen de grootste bedrijven ter wereld en de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos. In alle zeven kiesdistricten van Seattle gaat een kandidaat van big business naar de tweede ronde, met in verschillende districten een progressieve tegenkandidaat. Kiesfondsen van de grote bedrijven hebben een oorlogskas van 1,5 miljoen dollar verzameld voor de verkiezingen in Seattle. Egan Orion, de tegenkandidaat van Kshama Sawant, kreeg in de voorverkiezingen al 245.000 dollar van de Kamer van Koophandel. Het wordt dus geen evidente strijd. Om in november meer dan 50% te halen en de kandidaat van Amazon en co te stoppen, is een sterke campagne tegen big business en het politieke establishment nodig.

>> Uitgebreidere Engelstalige analyse