Vandaag protesteerden we voor de Nigeriaanse ambassade in Brussel als onderdeel van een internationale campagne tegen de vervolging van de Nigeriaanse socialistische activist Abiodun Bamigboye, alias Abbey Trotsky. Die komt vandaag voor de rechtbank omdat hij een leidinggevende rol speelde in de arbeidersstrijd bij het voedingsbedrijf Summal Foods Ltd in de staat Oyo.

Abbey werd eerder opgepakt en vastgehouden. Internationaal protest leidde toen al gauw tot zijn vrijlating. De beschuldigingen blijven nu echter dezelfde: het opzetten van het personeel van Summal in de verdediging van hun lonen en arbeidsvoorwaarden. In de verkiezingscampagne enkele maanden geleden waren er affiches voor de Socialist Party of Nigeria (SPN), met Abbey als kandidaat voor de functie van gouverneur in de staat Oyo, verspreid in de fabriek. Dit werd ook opgerakeld in de vervolging.

Het is duidelijk dat er sprake is van vervolging wegens politieke standpunten en campagnes om de rechten van werkenden te verdedigen. Twee weken geleden moest het proces normaal plaatsvinden, maar toen werd het uitgesteld naar vandaag. Net als toen trokken we naar de Nigeriaanse ambassade in Brussel om de volledige vrijspraak voor Abbey Trotsky te eisen. Daarnaast verzetten we ons tegen verdere aanvallen op de werkenden in Nigeria.

Update: de behandeling van de zaak werd uitgesteld naar 24 oktober nadat de openbaar aanklager met een reeks nieuwe beschuldigingen kwam aandraven. De poging om via nieuwe beschuldigingen Abbey opnieuw te laten arresteren, lukte echter niet. Er werd slechts beslist tot een uitstel van de zaak.