Home / Internationaal / Noord-Amerika / Dodelijk geweld in de VS: beweging tegen haat en geweld nodig

Dodelijk geweld in de VS: beweging tegen haat en geweld nodig

Afgelopen weekend waren er twee dodelijke schietpartijen in de VS. De ene in Dayton, Ohio en de andere in El Paso, Texas. Socialist Alternative in de VS betuigt solidariteit met de slachtoffers en hun families.

Bij het tweede incident is het duidelijk dat de dader een extreemrechtse racist is. Kort voor de moorden publiceerde hij een haatmanifest op 8chan, een kanaal op internet dat ook in ons land populair is in extreemrechtse middens. In dat manifest had de dader het over een “Latino-invasie in Texas.” Deze retoriek doet denken aan wat Trump vertelt over migranten. In november had de Amerikaanse president het over migranten vanuit Mexico en Centraal-Amerika: “Dit is een invasie van ons land en ons leger wacht jullie op.”

In juni schreef Socialist Alternative een artikel over de toenemende golf van extreemrechtse terreuraanslagen in het land. Hieronder een kort uittreksel.

“Om extreemrechts te bestrijden, is er massamobilisatie van de werkende bevolking nodig. De reactie in Boston op het bloedbad in Charlottesville [waar een aanhanger van alt-right een antifascistische betoger doodreed], toonde het potentieel. Op 19 augustus 2017 betoogden in Boston meer dan 40.000 mensen tegen een actie van alt-right die hierdoor niet kon doorgaan. Het duwde extreemrechts een tijdlang terug tot de internetfora. Vakbonden en antiracistische organisaties hebben een cruciale rol te spelen in het mobiliseren van zoveel mogelijk mensen tegen extreemrechts en zijn haat-agenda. We moeten bouwen aan massabewegingen van werkenden en onderdrukten, ons verenigen op straat, op campussen en op onze werkplekken om in te gaan tegen racisme, seksisme, vreemdelingenhaat, islamofobie en antisemitisme.

“Maar de werkende klasse in actie kan meer bereiken dan enkel het terugdringen van extreemrechts. Zij kan de voorwaarden waaronder extreemrechts groeit aanpakken. Dat kan door te bouwen aan een beweging voor vakbondsrechten, gezondheidszorg voor iedereen, een minimumloon van 15 dollar per uur en een Green New Deal voor werkende mensen. Er is een onafhankelijke arbeiderspartij nodig die ingaat tegen de aanvallen van zowel de Democratische als de Republikeinse partij. Uiteindelijk moeten we het kapitalistisch systeem zelf bestrijden en opkomen voor een socialistisch systeem waarin de economie democratisch wordt beheerd in het belang van iedereen. We moeten een einde maken aan het kapitalisme, het systeem dat een groei van extreemrechtse terreur mogelijk maakt.”

Het volledige artikel kan je hier lezen:  https://www.socialistalternative.org/2019/06/06/wave-of-right-wing-terrorist-attacks-build-a-movement-to-isolate-and-defeat-the-far-right/

Dat er ook in ons land een dreiging van geweld is, bleek onder meer uit de reportage van Pano over Schild & Vrienden in september vorig jaar. Op internetfora, zoals 8chan, werd niet alleen racistische en fascistische propaganda verspreid. Er waren ook beelden van wapens en pogingen tot intimidatie en fysiek geweld. De groei van het Vlaams Belang in de verkiezingen sterkt het zelfvertrouwen van gewelddadige extremisten, zoals die van Schild&Vrienden.

Voor strijd hiertegen, kunnen we niet rekenen op de gevestigde politiek. Die lijkt er amper een probleem van te maken dat Bart De Wever meer dan twee maanden na de verkiezingen nog steeds niet heeft duidelijk gemaakt dat er niet met het Vlaams Belang wordt geregeerd. In de regeringsonderhandelingen heeft N-VA er geen probleem mee om met een straatvechter als Van Langenhove of Tom Van Grieken, een fan van neonazi Bert Eriksson van de verboden privémilitie VMO, aan tafel te zitten. Wellicht gaat het om een politiek spelletje bij de coalitievorming, maar het is dan wel een spel met een erg kwalijke geur. Dat de andere partijen niet meer protesteren, maakt N-VA duidelijk dat na de volgende gemeenteraadsverkiezingen het cordon sanitaire kan doorbroken worden. Het hoeft zo niet te zijn: massaprotest kan extreemrechts stoppen. Werk hieraan mee!