Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Zomerkrant

De verkiezingen van 26 mei blijven nazinderen. Er is een grote schok omwille van de nieuwe doorbraak van het Vlaams Belang, die handelaars in haat en geweld. Velen willen daar iets tegen doen en er waren eerste geslaagde antifascistische acties. Deze zomer zullen wij heel wat nadruk leggen op onze antifascistische campagne. In onze zomerkrant besteden we er onze voorpagina aan, maar ook twee binnenpagina’s (14-15).

Een andere belangrijke ontwikkeling op 26 mei was de doorbraak van de PVDA in heel het land. Dit had meteen gevolgen voor de onderhandelingen rond de vorming van regeringen in Brussel, Wallonië en de Federatie Wallonië-Brussel. Helaas komen er geen linkse regeringen: een gemiste kans, maar wellicht ook een scenario dat onvoldoende voorbereid werd. We bekijken in deze krant de bijzonder moeilijke regeringsvormingen (pagina 2), het mislukken van de vorming van linkse regeringen (pagina 4) en de ervaring met een linkse regering in Frankrijk begin jaren 1980 (pagina 5).

In strijdbewegingen voelen marxisten zich als een vis in het water. We blikken in deze krant terug op de klimaatbeweging van de eerste jaarhelft (pagina 13) en ontwikkelen onze visie op system change iets grondiger (pagina’s 8 en 9). Daarnaast zijn er de acties in de zorgsector (pagina 7), de campagne voor een hoger minimumloon (pagina 6) of nog het verzet tegen seksisme en alles wat ons verdeelt (pagina 12).

Inhoud van onze zomerkrant:

 1. Extreemrechts stoppen via strijd tegen asociaal beleid
 2. Schimmenspel van onderhandelingen moet de ruwe paniek verbergen
 3. Brussel: nodige investeringen botsen op financieel keurslijf || ACV: breek wat nog rest van banden met CD&V
 4. Coalitiegesprekken met de PTB mislukt. Linkse regeringen? Ja, maar om te breken met de besparingen!
 5. Frankrijk 1981-1984: van hoop naar het ‘besparingsbocht’. Terugblik op het falen van de linkse regering van PS-PCF onder François Mitterrand
 6. Vijf redenen waarom het minimumloon naar 14 euro per uur moet || Uit de archieven van de klassenstrijd. Mamadou Addi Bâ, Guinese antifascistische verzetsstrijder || Geslaagde eerste staking bij Deliveroo in België
 7. Zorgpersoneel in opstand. “We zijn er erger aan toe dan onze patiënten”
 8. System change. Waarom wij opkomen voor socialistische maatschappijverandering!
 9. Vervolg pagina 8
 10. Socialist in Hongkong: “Politieke staking nodig om uitleveringswet en regering weg te krijgen.” || Half miljoen betogers op vrouwenstaking in Zwitserland
 11. Partijnieuws
 12. My body, my choice: vecht mee tegen seksisme!
 13. Lessen uit 20 weken klimaatstrijd || Toename geweld en homofoben in parlement verkozen: strijd voor LGBTQI+-rechten gaat door!
 14. Enkele VB-parlementsleden voorgesteld… Vechtersbazen, homofoben, seksisten, antisyndicale provocateurs || Nu is het dé moment om je te organiseren tegen extreemrechts || Terugblik op de vorige zwarte zondag en het antifascistisch verzet dat daarop volgde
 15. Vervolg pagina 14
 16. Het is ofwel kapitalisme ofwel een gezonde planeet. Beiden gaan niet samen!

Geslaagde BBQ in Antwerpen

Vorig weekend hield LSP in Antwerpen een BBQ om het werkingsjaar af te sluiten en om geld op te halen voor het strijdfonds. Er waren een 30-tal aanwezigen die genoten van een zonnige avond met een lekkere BBQ. Volgend jaar opnieuw!

Sticker voor zomercampagne

We zijn klaar voor de zomercampagne aan de festivals. Daarvoor hebben we onder meer een nieuwe antiracistische sticker. Er is ook een pamflet waarin verschillende campagnes kort worden voorgesteld met nadruk op antiracisme, strijd tegen seksisme en klimaatacties.

Zomer op socialisme.be

Traditioneel doen we het op socialisme.be wat rustiger aan tijdens d ezomerperiode met meer nadruk op dossiers en achtergrondinformatie. We starten met actualiteitsartikels, onder meer uit ons maandblad. Deze rubriek met partijnieuws zal in de maand juli niet verschijnen, maar is in augustus terug. Ook onze wekelijkse nieuwsbrief via e-mail zal na woensdag drie weken pauze nemen.