Home / algemeen / Uit de archieven van de klassenstrijd. Mamadou Addi Bâ, Guinese antifascistische verzetsstrijder

Uit de archieven van de klassenstrijd. Mamadou Addi Bâ, Guinese antifascistische verzetsstrijder

Foto vanop Wikimedia Commons

Mamadou Addi Bâ was in 1913 geboren in Guinea. Hij kwam in 1937 in Frankrijk aan waar hij werkte als huisbediende. In november 1939 sloot hij zich als vrijwillig schutter aan bij een koloniale infanteriedivisie die in mei 1940 in hevige gevechten betrokken was in de Ardennen.

door Guy Van Sinoy

Na heldhaftig verzet en heel veel slachtoffers gaf het bataljon zich over. Mamadou Addi Bâ werd gevangen genomen en overgeplaatst naar de Vogezen. Hij kon met enkele makkers ontsnappen, vond achtergelaten wapens van het Franse leger en hield zich verborgen in de bossen. Hij sprak goed Frans, legde contact met de burgemeester en de leerkracht van het dorp Tollaincourt, waar de ontsnapte soldaten werden opgevangen. De burgemeester, die gastheer was van Addi Bâ, nam hem in dienst als landbouwspecialist.

In oktober 1940 bracht de burgemeester de groep ontsnapten in contact met een groep verzetsstrijders. Enkele tientallen schutters werden begin 1941 illegaal overgebracht naar Zwitserland. Mamadou Addi Bâ nam deel aan de eerste maquis-groep in de Vogezen. Hij deed dit samen met 80 jonge militanten die aan dwangarbeid in Duitsland waren ontsnapt.

Op 13 juli 1943 werd het kamp van de verzetsstrijders aangevallen door het Duitse leger. Twee dagen later werd Mamadou Addi Bâ, door de Gestapo ‘Der schwarze Terrorist’ (de zwarte terrorist) genaamd, gearresteerd in een boerderij. Hij was gewond maar werd niet verzorgd. Hij werd meteen naar de gevangenis van Epinal gebracht. Daar werd hij meermaals gemarteld, maar hij zweeg en redde zo het leven van zijn kameraden. Hij werd op 18 december 1943 in Epinal vermoord. Vandaag zijn er in de Vogezen verschillende straatnamen naar hem vernoemd.

Er is een video waarin de biografie van Mamadou Addi Bâ wordt gebracht door Lilian Thuram, een voormalige profvoetballer (Monaco, Parma, Juventus, Barcelona, Franse nationale ploeg) en consistente antiracistische activist. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=hWsqdYqTBc4