Maandagochtend betoogden 300 Brusselse brandweerlieden om de syndicale delegaties te ondersteunen en druk te zetten op het kabinet van staatssecretaris Cécile Jodogne waar onderhandeld werd. De staatssecretaris wil een aanval inzetten waarbij de premies voor wachttijd en voor de specialisatie van brandweerlieden bedreigd worden. De woede beperkte zich daar niet toe. Er is veel ongenoegen over de volledige operationele, administratieve en politieke werking. Ze laten de dienstverlening aan de bevolking verrotten. Tijdens een personeelsvergadering voor de betoging werd gewezen op het verband tussen de situatie bij de brandweer en die van andere openbare diensten, zoals de hulpdiensten of de politie, waar ook bespaard wordt.

De betoging was zeer strijdbaar, ondanks het gebrek aan slogans. Er waren heel veel voetzoekers, zeker op ogenblikken dat afdelingshoofden het gebouw wilden betreden. Het toont de gapende kloof tussen de hoge officiers en de gewone brandweerlieden. In verschillende kazernes, zoals in Anderlecht, werden initiatieven genomen om pamfletten te verspreiden, het verkeer om te leiden of spandoeken op te hangen om de bevolking te informeren.

Er worden verdere acties voorzien tijdens de volgende onderhandelingen op 19 en 21 juni. De vakbonden komen in gemeenschappelijk front op voor het ordewoord: ‘Geen enkele brandweerman mag 1 euro verliezen.’ Als de staatssecretaris de aanval op de premies niet intrekt, zullen de Brusselse brandweerlieden de druk verder opvoeren. Sommigen spraken er al over om tijdens de doortocht van de Tour de France in actie te gaan…

 

Foto’s : Merlin de Halleux