In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Antifascistische acties

De eerste antifascistische acties na zwarte zondag – de doorbraak van het Vlaams Belang op 26 mei – waren enthousiast en strijdbaar. Er was een grote actie in Brussel maar ook een eerste actie in Gent. Daarvoor namen wij het voortouw. Na afloop van de Gentse actie werden plannen gemaakt voor een nieuwe betoging in Gent op 23 juni. Afgelopen week was er een vergadering om daar een breder platform rond op te zetten. We zullen vollop campagne voeren voor die betoging en zullen ook deze zomer aandacht hebben voor antifascisme in onze zomercampagne.

Afspraak op 23 juni om 15u op de Vrijdagmarkt in Gent.


Junikrant ‘De Linkse Socialist’

De verkiezingen waren een afstraffing voor de rechtse regering. Het protest uit zich echter op verschillende manieren: van een rode golf in heel het land met vooruitgang voor PVDA tot een zwarte zondag in Vlaanderen met de groei van het Vlaams Belang. In onze junikrant – uitzonderlijk wat later om een analyse van de verkiezingsresultaten te kunnen brengen – gaan we daar uiteraard diepgaand op in.

Deze krant vertrekt dinsdagochtend op de post naar de abonnees. Neem nu nog een abonnement en we sturen de krant op (of in de loop van de week sturen we de krant na).

Inhoud:

 1. Michel/De Wever afgestraft. Maar echte verandering zal strijd vereisen
 2. Regering-Michel/De Wever afgestraft. Roep naar programma en beleid die vertrekken van de sociale noden || Linkse meerderheden mogelijk in Wallonië en Brussel
 3. PVDA breekt door: 43 parlementairen om onze strijd te versterken || Twee democratieën? Op basis van een kapitalisme in crisis is het verder uiteenrafelen van België onvermijdelijk
 4. Wat met de klimaatstrijd na de verkiezingen? Beweging van onderuit heropbouwen! || Pride is a protest!
 5. Nieuwe zwarte zondag brengt Vlaams Belang en strijd ertegen terug || Jongeren organiseren tegen haat en asociaal beleid || Overleeft het cordon sanitaire?
 6. Fight for €14: van propaganda naar overwinningen || Zorgcrisis. Wij eisen MEER personeel en MEER middelen
 7. Terwijl klimaat en mobiliteit in het slop zitten, werd 20% bespaard op De Lijn || “Personeelstekort brengt u en de dienstverlening ernstige schade toe”
 8. #Enough. Seksisme zit in het DNA van het kapitalisme
 9. Vervolg dossier pagina 8
 10. Algerije en Soedan: revolutie doorzetten met algemene stakingen
 11. Extreemrechts in Europa: wanhoop levert geen sociale vooruitgang op || Brazilië: het onderwijs gaat strijd tegen Bolsonaro aan
 12. 30 jaar geleden: bloedbad op Tiananmen om verzet tegen dictatuur de kop in te drukken
 13. Partijnieuws
 14. Topmanagers geloven niet meer in hun systeem en zijn bang van socialisme… || Schokkende vaststelling. Vandaag werken we op een jaar meer uren en dagen dan in de Middeleeuwen
 15. Skeyes: rechts wil verbod op acties in plaats van personeelstekort aan te pakken || Uit de archieven van de klassenstrijd
 16. Samen op straat tegen haat en asociaal beleid

BBQ in Antwerpen op 22 juni

Actief Linkse Studenten, campagne ROSA en LSP Antwerpen nodigen je graag uit voor een zomerse toch strijdbare BBQ ten voordele van de anti-NSV campagne!

Al twee dagen na de verkiezingen zagen we duizenden antifascisten op straat. Don’t mourn, organise! Ook in Antwerpen willen we verder mee het voortouw nemen in de strijd tegen extreemrechts. De score van VB zal het zelfvertrouwen van NSV en dergelijke een duw geven. Een NSV-betoging is dan ook meer dan waarschijnlijk in Antwerpen volgend jaar. Naar jaarlijkse traditie zullen we dan ook een tegenmars organiseren. Er is stevig verzet nodig tegen extreemrechts, maar ook tegen het asociaal beleid dat aan de basis ervan ligt. Door antifascistisch verzet moeten we duidelijk maken dat het wat ons betreft ‘No Pasaran’ is: we zullen geen duimbreed ruimte aan extreemrechts laten. We moeten ons organiseren zodat de racisten en neofascisten van het Vlaams Belang (en aanverwante groepen zoals de neonazi’s van Schild&Vrienden) geen vertrouwen hebben om op straat te komen, zich te organiseren en hun haat in de praktijk te brengen. Antifascistisch verzet is nodig om te vermijden dat deze score leidt tot aanvallen en geweld op migranten, andersdenkenden en vakbondsactivisten. Alleen consequente, sterke antiracistische mobilisaties, met een programma en acties die onze eisen en bekommernissen even vastberaden verdedigen als onze levenstandaard de afgelopen jaren onder vuur lag, kunnen extreemrechts terug in het defensief duwen. Steun de anti-NSV campagne en kom naar de BBQ!

WANNEER? 22 juni
Programma:
17u00 Aperooo-time!
18u00 Vlezige of Veggie BBQ met saladekes à volonté

Met grime voor de kindjes,
democratische prijzen voor de pintjes,
een cantus als surplus en nog zoveel meer!

VVK-prijzen
€8 sociale prijs
€12 loontrekkenden
€4 voor de kindjes (tot 14 j.)

Schrijf je in
Graag naam, aantal personen, veggie/vlees, mee-etende kindjes,…
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar mirrebeze@hotmail.com
Liefst op voorhand betalen via BE69 0013 7123 8678
(met vermelding van BBQ+naam)