Op 15 maart waren er ongeveer 15.000 klimaatbetogers in de regen. De Luxemburgse jongeren vestigden daarmee een nationaal en zelfs internationaal record in de klimaatmobilisaties, tenminste als we het aantal betogers vergelijken met de totale bevolking van het Groothertogdom Luxemburg.

Door Jean (Luxemburg)

Na dit overweldigende succes wilden de jongeren natuurlijk nieuwe acties. Het zijn zeker niet de antwoorden van de gevestigde politici die overtuigen om niet tot verdere acties over te gaan. Integendeel zelfs! De groenen zitten in de regering, maar stemden tegen een voorstel van Déi Lenk (radicaal links) om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Op 24 mei was er een nieuwe internationale actiedag en de Luxemburgse jongeren wilden daar graag aan deelnemen. Sinds 15 maart hing er rebellie in de lucht. Dit kwam deels door het voorbeeld van Extinction Rebellion en anderzijds ook door de dynamiek van de klimaatacties zelf. Het resultaat: de jongeren beslisten om een bezetting te organiseren en vroegen daarvoor geen toestemming van hun scholen of van het ministerie of de politie. Er was wel een oproep aan de leerkrachten om het protest te vervoegen of toch minstens geen sancties op te leggen.

Wat was het plan? Een strategisch punt in de stad bezetten, met name de verbinding tussen het stadscentrum en de zakenwijk Kirchberg, waar zich ook de Europese instellingen bevinden. Het was van bij het begin duidelijk dat er niet zoveel volk zou zijn als op 15 maart, onder meer door het karakter van de actie. Enkele dagen voor de bezetting werd onder de organisatoren gezegd dat 500 aanwezigen een succes zou zijn.

We waren uiteindelijk met 1.500 activisten. Er was een positieve maar radicale sfeer, met slogans gericht tegen de politieke verantwoordelijken voor de rampzalige situatie. Zo werd verwezen naar de nabije Europese instellingen. Er was een filterblokkade zodat alle voorbijrijdende automobilisten een pamflet kregen. Ondertussen werden slogans geroepen, was er een geïmproviseerd mini-concert en waren er heel veel discussies. Tegen 18 uur werd de actie opgeheven, na een korte volledige blokkade van de brug gedurende 15 minuten. Daarvoor kregen de aanwezige politie-agenten allemaal een pamflet.

‘Onderhandelde rebellie’ is een typisch Luxemburgs fenomeen. Dat kan vreemd overkomen, maar het werkte goed. Sinds de eerste klimaatbetoging in oktober 2018 is de steun voor de klimaatbeweging in het Groothertogdom aanzienlijk toegenomen.