Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Geslaagde anti-NSV betoging. Woensdag meeting over strijd tegen extreemrechts in Leuven

Donderdagavond zag het er even naar uit dat het weer een grote spelbreker zou zijn. Maar rond half acht stopte de regen waardoor we het uiteindelijk droog hielden tijdens de strijdbare betoging. We hadden naast een sterke delegatie ook militanten die ons materiaal verdeelden. We verkochten een 40-tal exemplaren van ons maandblad en haalden steun op met de verkoop van badges. Daarnaast maakten we in deze campagne kennis met heel wat geïnteresseerden die meer willen weten of samen de strijd willen verderzetten. Voor hen dient zich komende woensdag een afspraak aan: dan houden we in Leuven een meeting over de strijd tegen extreemrechts.

LSP in actie

Na de succesvolle verkoop van ons maandblad op 1 mei (540 exemplaren, 20 abonnementen) gaan we op dezelfde dynamiek verder. Deze week trokken militanten bijvoorbeeld door enkele straten in de Brugsepoort in Gent met een deur-aan-deurverkoop waarop ze 9 exemplaren verkochten. Dinsdag waren we aanwezig op de zorgbetoging in Brussel. Daar verkochten we 15 kranten en een abonnement. In de komende week zijn er twee prioriteiten: de vakbondsacties van dinsdag rond 14 euro minimumloon en de Pride in Brussel op zaterdag.

Stand op de zorgbetoging

Deur aan deur in Gent deze week

Podcast ‘De Linkse Socialist’

Deze week hebben we een eerste podcast gemaakt. Het thema is de strijd tegen extreemrechts. Het is de bedoeling om op regelmatige basis een podcast uit te brengen. Beluister alvast onze eerste editie.

Gent: meeting over 14 euro minimumloon

1,8 miljoen Belgen leven in armoede. Een job is al lang geen zekerheid meer op een menswaardig leven: 230.000 werknemers en zelfstandigen, of 5% van de actieven, zijn arm. Een minimumloon van 14 euro per uur (arbeider), of 2.300 euro bruto per maand (bediende), zou voor velen een belangrijke opstap richting een kwaliteitsvol leven betekenen.

Momenteel ligt dat minimumloon op 9,65 euro per uur, relatief gezien één van de laagste ondergrenzen in West-Europa. Zo’n 15% van de werknemers verdient maandelijks minder dan 2.300 euro bruto. Voor hen zou het realiseren van de €14-eis onmiddellijk een wereld van verschil maken. Daar komt nog bij dat een fors hoger minimumloon een opwaartse druk uitoefent op alle lonen in ons land.

“€14/uur? Onbetaalbaar,” beweren patroons en hun politieke lakeien. Niets is echter minder waar! In 2017 maakten de 5.000 grootste Belgische bedrijven 24,2 miljard euro nettowinst, of 5% meer dan het jaar voordien. In 2016 werd door Belgische bedrijven 129 miljard euro versluisd naar belastingparadijzen. Hoewel het minimumloon het speerpunt is van de campagne die het ABVV lanceerde, is het net zo belangrijk om ook al wie van een uitkering leeft niet in de kou te laten staan. 1.500 euro netto minimumpensioen, minimaal 1.200 euro (werkloosheids)uitkering en behoud van 80% van het loon bij langdurige ziekte zijn noodzakelijke eisen die het programma vervolledigen om de strijd tegen armoede ten volle te voeren.

De site “www.14euros.be” werd gelanceerd, alsook een geanimeerde facebookpagina. Een campagne heeft echter op een bepaald moment ook overwinningen nodig. Een eerste veldslag(je) werd al gewonnen bij het vleesverwerkend bedrijf “Pluma Ter Beke” in Wommelgem. Tijdens het sociaal overleg op het bedrijf werden in het kader van een nieuwe functieclassificatie de laagste lonen
opgetrokken tot 14,05 euro per uur.

Deze overwinning kan uiteraard dienen als trendsetter. LSP wil meewerken aan het opstarten van concrete campagnes om €14 te realiseren in werkplaatsen, sectoren, …. In de VS werd zo’n strijd succesvol gevoerd. Daar startte zes jaar geleden een beweging voor een $15/u minimumloon. Acties van de werknemers zelf op hun werkplaats, inclusief “spontane” stakingen, leidden tot lokale overwinningen en een snelle uitbreiding van de campagne. Lokale overwinningen, per werkplaats/bedrijf, waren cruciaal om de beweging het noodzakelijke zelfvertrouwen te bezorgen. Een succesvolle Fight for €14 kan werkenden het vertrouwen geven dat het loont om je te organiseren en op te komen voor je rechten.

Hoe bouwen we rond deze eis een echte strijd? Welke lessen trekken we uit de strijd voor $15 in de VS? Kom luisteren en meediscussiëren.

Facebook evenement