Nazistische groep treedt op voor NSV in lokaal van het Vlaams Blok

Geert Cool

Nazi-groep treedt op

Zo gaat het er aan toe bij een optreden van ‘Standrecht’

Op 10 november organiseert de Gentse NSV (studentenclub van het Vlaams Blok) een optreden met een nazistische groep, "Standrecht". De groep die komt optreden onderhoudt nauwe banden met "Brigade M" van Tim Mudde, de bekendste nazi-groep in Nederland. Brigade M (voorheen Brigade Mussert, genoemd naar de oprichter van de Nederlandse nazi-beweging NSB in de jaren ’40) treedt geregeld op tijdens concerten van Blood&Honour, openlijke nazi’s. Brigade M brengt liedjes met titels als "Schande voor ons ras", "Eigen volk eerst" en "Voor volk en vaderland".

Standrecht speelde verschillende keren op optredens in een extreem-rechts kraakpand in Eindhoven waarbij geregeld de Hitlergroet gebracht werd door de aanwezigen. Zeker toen het nummer ‘White Power’ van de nazi-band Skrewdriver (die mee aan de basis ligt van ‘Blood & Honour’) werd ingezet, vonden de 100 aanwezigen op het nazi-feestje eerder dit jaar het nodig om de Hitlergroet te brengen. Blood&Honour is overigens bekend voor het organiseren van optredens die "opgefleurd" worden met grote vlaggen met hakenkruizen aan de muur.

"Brigade M"

De groep ‘Standrecht’ beweert niet rechtstreeks verbonden te zijn aan één van de extreem-rechtse groupuscules die actief zijn in Nederland, ook al kan niet betwist worden dat ze goede maatjes zijn van Brigade M en dus van Tim Mudde die jarenlang bestuurslid was van CP’86, een openlijke fascistische groepering die nauwe banden had met groepen als de Vlaamse Jongeren Mechelen die zichzelf graag "nationaal-revolutionair" noemen.

De term "nationaal-revolutionairen" gaat reeds een tijdje mee. In het blad van het ter ziele gegane Odal-actiegroep, werd gesteld dat deze term beter gebruikt wordt in plaats van "nationaal-socialistisch" om problemen te voorkomen. Inhoudelijk, zo werd in het artikel beweerd, komt het echter wel op hetzelfde neer…

Kristalnacht herdenking

De NSV linkt het optreden zelf uitdrukkelijk aan Kristalnacht, de nacht toen de nazi’s in 1938 begonnen met de harde aanvallen tegen de Joden. Op 9 november 1938 waren er aanvallen op Joodse synagogen en winkels in Duitsland. Op 15 uur tijd werden 101 synagogen platgebrand en zo’n 7.500 joodse winkels vernield.

Binnen extreem-rechtse kringen wordt de herdenking van Kristalnacht geregeld verstoord. Voor hen is het immers een dag waarop ze hun eigen historische gelijk proberen te claimen en trouw zweren aan het nazisme.

Het feit dat de NSV, de studentengroepering waarin de kaders van het Vlaams Blok worden gekweekt (zo komt o.a. Dewinter himself uit de NSV-stal), naar aanleiding van Kristalnacht een nazistische band laat optreden, maakt duidelijk wat hun ideologische basis is: het nazisme.

Uiteraard betekent dit niet dat het Vlaams Blok afstand zou nemen van haar studenten die een nazi-optreden organiseren. Integendeel. Het optreden vindt plaats in zaal ‘Rodenbach’, de zaal achter café ‘De Roeland’ in de Kortrijksepoortstraat in Gent. Dat café is van het Vlaams Blok, erboven bevindt zich ook een secretariaat van het Vlaams Blok.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist