Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Vrijdag 3 mei: feest mee in de Minus One (Gent)

Campagne Rosa en de Actief Linkse Studenten & Scholieren organiseren voor de tweede keer de ‘Music Against Sexism’: MAS Movement Party. Dit ten voordele van de strijd die we samen voeren tegen seksisme, racisme, LGBTQi+-fobie en andere vormen van discriminatie! De opbrengst gaat dan ook volledig naar het financieren van onze onafhankelijke werkingen zodat we consequent kunnen blijven campagne voeren, betogingen en protest organiseren met het geld van mensen die onze ideeën en methodes ook effectief steunen, niet dat van de grote bedrijven !!!

Wat hebben we te bieden? Een fantastische line-up, democratische prijzen en een aangename setting waar iedereen veilig en zorgeloos kan feesten! Het kapitalisme heeft onze dansstandaard lang genoeg aangevallen. De gratis feestjes worden afgebroken door de politie. De prijzen voor een drankje, entree of het openbaar vervoer stijgen met de minuut. Tel daar nog eens het aantal publieke vrouwentoiletten aan de Vlasmarkt of de Overpoort bij of de hoeveelheid ongewenste intimiteiten. Wij verzetten ons tegen dit veel te dure uitgaanslandschap en de discriminatie die ermee gepaard gaat!

Facebook evenement

Ga met ROSA naar de Pride

Maak deel uit van de strijdbare delegatie van Campagne ROSA in de Pride, net als vorig jaar! PRIDE IS A PROTEST, want de strijd tegen LGBTQI+fobie en seksisme zijn nog steeds nodig. Volgens ROSA campagne is dat een strijd die gelijkloopt met de strijd tegen besparingen en ook tegen het systeem dat verdeeldheid, discriminatie, onderdrukking en uitbuiting onderhoudt, namelijk het kapitalisme.

GA DUS SAMEN MET ROSA NAAR DE PRIDE!
– Vanaf 12u: ROSA stand voor het centraal station. Je kan er met één van onze leden babbelen, onze pamfletjes of brochures uitdelen, … Je kan er ook onze campagne financieel steunen door onze fantastische ROSA-badges te kopen of een vrije bijdrage te geven voor een sticker!!
– 14u: Afspraak om de delegatie te vormen. Megafoon, slogans, vlaggen, pancartes, … Alles in gereedheid brengen voor een strijdbare Pride.
– Rond 14u30: Start van de Parade

Facebook evenement

Zomerkamp 2019: “de wereld begrijpen om haar te veranderen”

Onder dat motto organiseren de Actief Linkse Studenten, Campagne ROSA en de Linkse Socialistische Partij een zomerkamp aan het begin van de zomer. Dit jaar verhuizen we naar Westmalle, waar we vlakbij de bekende abdij en omringd door bos, de jaarlijkse traditie van een zomerkamp verderzetten. Na een druk semester vol klimaatbeweging, strijd voor koopkracht en tegen seksisme, racisme en LGBTQI+-fobie maken we uitgebreid tijd voor politieke vorming, ontspanning en voorbereiding op de zomercampagnes.

Door Fabian (Gent)

Het zomerkamp is een uitgelezen moment om een bilan op te maken van de historische beweging die zich ontwikkelde voor drastische maatregelen tegen klimaatverandering. Via tientallen mobilisaties van vooral jongeren, die met hun stakingen naar de methodes van de arbeidersbeweging teruggrijpen, valt het thema niet meer van de politieke agenda weg te denken. De strijd is echter nog lang niet gewonnen. Op het kamp zullen we de ervaringen, de sterktes en zwaktes van deze beweging bespreken om er de nodige lessen uit te trekken en zo in een volgende fase sterker te staan.

Naast de klimaatbeweging heeft ook die rond koopkracht een enorme impact op het politieke debat. De campagne van het ABVV rond €14/u minimumloon wordt enthousiast onthaald net als eisen zoals een minimumpensioen van 1.500 euro en andere. Maar hoe gaan we deze eisen effectief afdwingen? Hoe kunnen vakbonden de brug maken met eisen van de klimaatbeweging en zo vermijden dat we tegen elkaar uitgespeeld worden? Met enkele syndicale discussies op zondag gaan we uitgebreid in op deze en andere vragen.

Die dag zullen we ook de Europese en federale verkiezingen analyseren en wat de uitslag ervan betekent voor de positie van de arbeidersbeweging. Moeten we ons voorbereiden om het verzet tegen een nieuwe Thatcheriaanse regering te organiseren of om een regering van de miljonairstaks op straat te ondersteunen? Komt er een nieuwe aanval op ons onderwijs en hoe bereiden we ons daar op voor? En op welke manier kunnen we de opmars van rechts populisme en extreemrechts een halt toeroepen?

Ook ontwikkelingen van over de landsgrenzen zullen aan bod komen. Wat met de Brexitsaga? Welke conclusies kunnen we trekken uit de beweging van de Gele Hesjes? Met massale opstanden werden dit jaar op het Afrikaanse continent al twee dictators opzijschoven (Bouteflika in Algerije en Al-Bashir in Soedan) maar wat zal of kan er concreet veranderen voor de bevolking? De groeiende economische en politieke instabiliteit van het kapitalisme dwingen werkenden en jongeren in verzet en op zoek naar een alternatief. Ook hierover gaan we in discussie. Hoe kunnen we bijvoorbeeld het enthousiasme rond de ‘Green New Deal’ van Ocasio Cortez in de VS gebruiken om socialistische ideeën te populariseren?

Om de maatschappij te veranderen moeten we deze grondig analyseren. Wat is kapitalisme precies? Waar komen uitbuiting, ongelijkheid en oorlog vandaan? Waarom ziet de maatschappij er zo uit en niet anders én wat is een mogelijk alternatief? Om op deze vragen te antwoorden, worden de ABC’s van het marxisme uitgespit. De marxistische theorie evolueert continu omdat ze zich baseert op de (historische) ervaring van de arbeidersklasse. Enkele historische ervaringen die we bespreken op het kamp zijn de 100ste verjaardag van de oprichting van de Comintern en een terugblik op de Tienanmenprotesten in China 30 jaar geleden.

We verbinden deze discussies natuurlijk aan de dagelijkse strijd die we aangaan met onze campagnes. De laatste dag van het kamp besteden we aan de vraag hoe we zoveel mogelijk werkenden en jongeren kunnen bereiken met onze ervaringen en ideeën. Het kamp duurt van vrijdagavond 28 juni tot donderdagochtend 4 juli en vind plaats op het scoutsdomein Drieboomkensberg in Westmalle. Kom met je tent of verblijf in één van de slaapzalen. Inschrijven kan via deze link. Voorverkoopprijzen gelden tot 15 mei.