Een honderdtal jongeren betogen voor werk in Brussel

Gisteravond was er een lokale jongerenmars voor werk in Brussel. Een honderdtal jongeren trok mee op in de strijdbare betoging. Er werden slogans geroepen die de solidariteit tussen jonge en oudere arbeiders benadrukten en ook slogans tegen werkloosheid en onzekere jobs. Als antwoord daarop eisten de betogers arbeidsduurvermindering zonder loonsverlies, degelijk werk, geen discriminatie en het stopzetten van de jacht op de werklozen.

Vandaag is één op de drie jongeren in Brussel werkloos. In bepaalde wijken, zoals de Maritieme wijk in Molenbeek, loopt dat op tot 70%. Het gebrek aan werk, de lage lonen en het gebruik van onzekere statuten (interim, contracten van bepaalde duur,…) maken dat jongeren geen stabiele toekomst kunnen opbouwen. Het is moeilijk om toegang te hebben tot degelijke huisvesting of om zich degelijke gezondheidszorg en ontspanning te veroorloven indien daar geen middelen voor zijn. De economische crisis maakt dit enkel nog erger. Zelfs de meest optimistische economische vooruitzichten die stellen dat er een beperkt herstel zal zijn, gaan ervan uit dat de werkloosheid verder zal blijven toenemen. De jongeren die gisteren betoogden, stelden duidelijk: het is niet aan de arbeiders en jongeren om de crisis te betalen.

Onder meer jongeren worden als eerste geraakt door de gevolgen van de crisis. De crisissen van 74-75 en van 81 zorgden voor een ontwikkeling van een massale werkloosheid. Dat leidde toen tot acties van de syndicale en linkse jongerenorganisaties, met onder meer de grote nationale Jongerenmarsen voor werk van 82 en 84. Wij willen aansluiting zoeken bij die initiatieven door van onderuit op het lokale vlak jongerenacties voor werk te organiseren.

De eisen van de campagne “Jongeren in Strijd voor Werk” op de betoging gisteren waren:

  • Degelijke jobs voor iedereen !
  • Stop onzekere contracten : een contract van onbepaalde duur voor iedereen !
  • Stop de jacht op werklozen !
  • Stop discriminatie : geen racisme ! geen seksisme !
  • Arbeidsduurvermindering zonder loonsverlies en met bijkomende aanwervingen !

We hebben een samenleving nodig waarin de productie wordt afgestemd op de behoeften van de bevolking, niet op de winsten van enkelen. Jongeren mobiliseren zich om te reageren en organiseerden daarom een Jongerenmars voor Werk in Brussel. Er volgen nog acties, onder meer op 28 oktober in Charleroi en op 6 november in Luik.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie