Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Socialisme 2019

De geslaagde acties op 8 maart (internationale vrouwendag) en 15 maart (klimaatacties) toonden een bereidheid tot strijd, maar ook het belang van verdere discussie over programma en benadering om tot echte verandering en een ander systeem te komen. Dat is waarom een evenement als ‘Socialisme 2019’ belangrijk is: het biedt de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, inzichten aan te scherpen en doorheen collectieve discussie met werkenden en jongeren onze benadering in de strijd te verfijnen.

Hier kan je het programma vinden (hieronder ook nog eens als afbeelding)

Neem vandaag nog een voorverkoopkaart:


Bestel je ticket



Global Strike 4 Climate

Dat was een opmerkelijke actiedag! In honderden steden doorheen de wereld werd geprotesteerd. Wij waren er uiteraard ook bij. In ons land namen we deel aan heel wat ochtendbetogingen. Jonge leden en sympathisanten speelden een rol in de organisatie van enkele van die betogingen. In de namiddag vormden we in Brussel een blok en hadden we militanten die ons materiaal verdeelden. We verkochten 40 exemplaren van ons maandblad, maakten een abonnement en haalden 214 euro strijdfonds op met badges en armbandjes.

De Gentenaar over de mars tegen seksisme

We hadden het al over enkele mediaberichten over de acties tegen seksisme en asociaal beleid op 8 maart. Hieronder nog een artikel van de krant ‘De Gentenaar’.

Deze donderdag was campagne ROSA ook aanwezig op de actie in het kader van Equal Pay Day. We hadden een stand aan het Centraal Station in Brussel.

Betoging in Vottem

Vorig weekend was er midden in de hevige storm die over ons land trok een betoging in Luik. Het ging om de 20ste jaarlijkse betoging tegen het gesloten asielcentrum van Vottem. Vluchtelingen opsluiten als criminelen blijft onaanvaardbaar. Door weer en wind trokken honderden betogers van het centrum van Luik naar het gesloten centrum. De wind maakte het onmogelijk om onze tent boven te halen en regen maakte dat we onze stand al gauw moesten inpakken. Onze militanten slaagden er toch in om enkele exemplaren van de krant te verkopen, drie abonnementen en vier boeken.

Koop, lees, verkoop ‘De Linkse Socialist’

We voeren sinds zes maanden een interne campagne om de verspreiding van ons maandblad ‘De Linkse Socialist’ te versterken. Daarbij ligt de nadruk op grotere militante verkoop, betere planning en administratie. De campagne werpt zijn vruchten af: er is een merkbare vooruitgang. Momenteel willen we vooral het aantal regelmatige verkopers opvoeren.

In februari was Arne uit Gent onze topverkoper. Hij was goed voor 65 verkochte exemplaren. We vroegen hem hoe hij dit deed. “Ik leg altijd heel concreet uit aan mensen waarom ze dit blad moeten kopen, lezen en bespreken. Zo was het februariblad sterk gericht op de klimaatbeweging en naar wie erin actief is. Eén van de dingen die ik aanhaalde, is dat wij met LSP denken dat het belangrijk om de verschillende strijdbewegingen met elkaar te linken en die samen te brengen om verandering af te dwingen. Dat is bijvoorbeeld zo voor koopkracht en klimaat. Koopkracht en klimaat worden tegen elkaar uitgespeeld. Dit moeten we bestrijden. Via de krant willen we mensen in contact brengen met dit idee en dit zo de beweging binnen brengen.”

Een krant als de onze draagt bij tot discussies over ideeën en methode. “Er is zeer weinig ervaring in de beweging. De meesten denken dat het al voldoende is om op een betoging aanwezig te zijn. Met het voorstel van een actieplan om de staking te organiseren, geef je een concreet idee hoe ze de beweging verder kunnen uitbreiden en welke rol ze zelf kunnen spelen.”

Er is ook een ideeënstrijd in de klimaatbeweging. “Er is de tendens die begrijpt dat als er na 9 scholierenstakingen en 2 grootste klimaatbetogingen niets verandert, dit komt omdat er meer aan de hand is dan zogezegde onwil van politici, zoals Sign for my future lijkt te beweren. Wie op zoek is naar ideeën die tegen het systeem ingaan, toont grotere interesse in onze krant. Maar ook met anderen willen we de discussie aangaan: we brengen argumenten waarom bijvoorbeeld op Groen stemmen niet volstaat.”

“Onze vier voorstellen voor system change in de maartkrant zijn zeer goed. Onze krant is ons middel om te communiceren over welk programma volgens ons nodig is om een echte ommekeer te realiseren. De beweging heeft nood aan dialoog en discussie daarover. De voorstellen in onze krant zijn daar een bijdrage toe en dat is de manier waarop je het kopen van het blad naar voren kan schuiven: het biedt stof tot discussie voor je comité of vriendenkring. We vragen niet alleen om te kopen, ook om te lezen en erop te reageren, ons te laten weten wat ze denken. Wij willen de discussie stimuleren.”

“System change, wordt op verschillende manieren begrepen. De link met de strijd tegen kapitalisme wordt in de klimaatbeweging beter begrepen. Alleen is socialisme als alternatief idee totaal onbekend. Soms moeten we onze eisen beter uitleggen. Waarom eisen we een publieke energiesector of meer middelen voor wetenschap in publieke handen? En hoe kunnen we onze eisen afdwingen? Onze krant is uniek om daarop in te gaan.”