Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Internationale vrouwendag

Onze tussenkomst op 8 maart was bijzonder geslaagd. Met campagne ROSA speelden we een rol in het herpopulariseren van 8 maart als dag van strijd. Twee jaar geleden was er in Gent de eerste mars tegen seksisme. Vorig jaar waren er betogingen in verschillende steden. Dit jaar lag de nadruk op de betoging in Brussel, maar hielden we in Gent ook nog steeds een betoging. Na drie edities is de mars tegen seksisme daar een gevestigde waarde in de actiekalender. Er waren maar liefst 800 aanwezigen in Gent, dat is meer dan verwacht. De volgende mars op internationale vrouwendag 2020 werd meteen aangekondigd.

In Brussel namen we deel aan verschillende vakbondsacties gedurende de dag (zie ons verslag). In Gent sprak ROSA eveneens op de walkout aan de UGent. Op de betogingen in Brussel en Gent was de delegatie van ROSA telkens opmerkelijk jong, levendig en groot. Daarnaast namen we in Antwerpen deel aan het festival van het 8 maart collectief. Alles samen verkochten we 109 exemplaren van ons maandblad en haalden we 1.300 euro strijdfonds op, vooral met badges maar ook met materiaal als armbandjes, sjaaltjes, zakjes, …

Enkele woordvoerders van ROSA kwamen aan bod in de gevestigde media, onder meer in het VRT Nieuws en dat van RTL en RTBF langs Franstalige kant. Foto’s van onze delegatie verschenen op diverse nieuwssites.

Het breder worden van de beweging leidt uiteraard ook tot meer discussie. We publiceerden deze week een diepgaand artikel waarin we onze standpunten toelichten en de meningsverschillen met stromingen in onder meer het 8 maart collectief toelichten.


Gent. Meeting: Stop racisme, seksisme en LGBTQI+fobie

Na de mars tegen seksisme organiseren we op 25 maart een meeting om de discussie aan te gaan over de strijd tegen de verschillende vormen van discriminatie: racisme, seksisme, LGBTQI+ fobie, etc.

Campagne ROSA en LSP Gent strijden tegen alle vormen van discriminatie, besparingen, voor een alternatief op het huidige kapitalistische systeem! Voor een samenleving in het teken van welzijn in plaats van winst.

Dus als je ROSA beter wilt leren kennen, dan is dit je kans!

De sprekers zijn:
– Tanja: ROSA activiste in Gent en LSP-lid
– Elise: ROSA en LGBTQI+ activiste
– Mai: ROSA verantwoordelijke scholieren

Tot dan!

25 maart om 19u30 in de Celtic Towers. Facebook evenement 

Klimaatacties komende vrijdag

Zelfs in de vakantie voor scholieren waren er grote acties voor het klimaat deze week. Het zwaartepunt lag in Louvain-la-Neuve waar er meer dan 4.000 aanwezigen waren. Ook in de klimaatbeweging groeit de discussie over eisen en actiemethoden. Wij waren het bijvoorbeeld niet eens met een aantal voorstellen van Anuna De Wever op televisie deze week – zo pleitte ze voor een ‘vleestaks’. Een programma dat ingaat tegen het systeem en de verantwoordelijkheid voor de klimaatproblematiek niet bij gewone werkenden legt, gekoppeld aan opbouwende actiemethoden is waar wij voor opkomen. De scholenstakingen van vrijdag worden belangrijk in dit kader. Als onderdeel van een internationale oproep kan dit een nieuw hoogtepunt van de beweging worden. We benadrukken het belang van acties in alle scholen. Daarnaast nemen we uiteraard deel aan de grote betoging in Brussel in de namiddag.