Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Socialisme 2019: het programma

Het weekend Socialisme 2019 is een uniek evenement dat vakbondsmilitanten, feministen, activisten van allerlei slag en ook gewoon geïnteresseerden bijeenbrengt om samen te discussiëren over ons antwoord op de chaos van het kapitalisme en de opbouw van een socialistisch alternatief waarin de economie democratisch gepland wordt in functie van de behoeften van iedereen en met respect van ons milieu. Iedereen is welkom op dit evenement!

Zaterdag 30 maart

 • 11-12u. Openingsmeeting: Crisis wordt dieper:
  van ongenoegen naar strijd!
 • 13u30-15u30: Commissies:
  • ROSA: Marxisme versus identiteitspolitiek
  • Latijns-Amerika en Venezuela
  • Congo: wat is kolonialisme en hoe breken we ermee?
  • Europees links tegen het Europa van het kapitaal
  • De rol van de arbeidersklasse en klassenstrijd. Het ‘Communistisch Manifest’ uitgelegd
  • Refugee Rights Campaign voorgesteld
  • Miljonairstaks en rechtvaardige fiscaliteit
 • 16-18u : Commissies :
  – ROSA Ierland: historische overwinning van Repeal the 8th
  – Programma en actiemethoden voor de klimaatbeweging
  – Frankrijk in opstand: van mei ’68 tot de gele hesjes
  – Syndicaal café: de strijd tegen onhoudbare werkdruk
  – Socialisme: van utopie tot wetenschap
  – Extreemrechts: N-VA, Bolsonaro, Trump, Salvini, … Welke verschillen en hoe ertegen strijden?
  – Waarom en hoe de doorbraak van PVDA versterken?
 • 19-20u30. Meeting: Stop de besparingen, naar een regering van de miljonairstaks

Zondag 31 maart

 • 10u30-12u30. Klimaatmeeting: Socialistische planning versus kapitalistische chaos. Marxisme en het milieu.
 • 12u30. Collectief vertrek naar de klimaatbetoging (13u Noordstation)

OPGELET! Aangezien er op zondag 31 maart een grote klimaatbetoging gepland is, zullen we ons evenement vroeger afsluiten. Er is zondagvoormiddag een grote klimaatmeeting van 10u30 tot 12u30 over socialistische planning als antwoord op de klimaatramp. Daarna vertrekken we collectief naar het Noordstation voor de betoging. De inkomprijzen zijn aangepast: voor de klimaatmeeting vragen we een vrije bijdrage in plaats van een dagtarief. Wie heel het weekend komt, vragen we om indien mogelijk de volledige prijs te betalen om onder meer de kosten van de infrastructuur te dekken.

Praktische info

 • Wanneer? Weekend van 30 en 31 maart
 • Waar? De Kriekelaar, Gaillatstraat 86 in Schaarbeek (in de buurt van Liedtsplein, Bus 58 halte Pavillon / Tram 32 of 55 halte Rubens)
 • Inschrijven? info@socialisme.be of 02/345 61 81? Rekeningnummer LSP: BE86 5230 8092 4650 met vermelding ‘Socialisme 2019’
 • Inkom? Zaterdag 30 maart : 15 € (10€ voorverkoop) / 8€ sociaal tarief (5€ in voorverkoop). Klimaatmeeting op zondagvoormiddag: vrije bijdrage. Volledig weekend: 20 € (15 € voorverkoop) / 12 € sociaal tarief (8 € voorverkoop)

Campagne naar 8 maart

8 maart is de internationale vrouwendag. Dat is een dag van strijd voor vrouwenrechten met een lange geschiedenis in de arbeidersbeweging. De voorbije jaren hebben we met campagne ROSA deze dag opnieuw sterker naar voren gebracht. Dit jaar zijn er meer initiatieven, wat we toejuichen. Het maakt dat we ons er ook aan aanpassen om tot eengemaakte acties en activiteiten te komen. In Gent is er de Mars tegen seksisme van ROSA. We organiseren ook een betoging in Kortrijk. In Brussel nemen we deel aan de mars tegen seksisme van een brede waaier aan organisaties. In Luik en Antwerpen nemen we deel aan eenheidsinitiatieven.

 • Gent: Mars tegen seksisme op vrijdag 8 maart. 17u30 Stadshal
 • Brussel: Mars tegen seksisme en asociaal beleid op vrijdag 8 maart. 17u Centraal Station
 • Luik: Mars tegen seksisme. 17u Place du XX Août
 • Antwerpen: Festival van 8 Maart Collectief 16-20u Theaterplein
 • Kortrijk: Mars tegen seksisme op zaterdag 9 maart. 17u Casinoplein

Klimaatacties houden aan

Deze week namen we aan heel wat klimaatacties deel. Woensdag waren we goed aanwezig op een betoging met 1500 deelnemers in Brugge. Donderdag was er de betoging in Brussel met 7.500 aanwezigen, waaronder Greta Thunberg. Daar hadden we onder meer een stand (zie foto hierboven) aan zowel het startpunt als het eindpunt van de betoging. Dezelfde ochtend waren we aanwezig op een sterke betoging in Gent met 3.000 aanwezigen.

Tegelijk voeren we discussie over hoe het verder moet met de beweging en welk programma nodig is. We organiseren in verschillende steden meetings en discussie-avonden daarover. Ons boek ‘Socialisme of ecologische catastrofe’ is een goede aanzet om deze discussies te voeren.

Meigroeten: steun socialistische media

De geloofwaardigheid van de traditionele media is vandaag geschonden. Toch blijven ze hun monopolie over berichtgeving grotendeels houden. Ook in het digitale tijdperk is het degene met veel geld die zijn mening het makkelijkst kan verspreiden. Deze grote mediabedrijven, maar ook bedrijven als Facebook, Twitter, Instagram, Google … hebben andere belangen dan werkenden, gepensioneerden, jongeren, vrouwen … ze kiezen dan ook in de eerste plaats artikels die hun belangen dienen. Kijk maar naar de gele hesjes in Frankrijk, waar het vanaf de eerste weken uitsluitend over het geweld van de betogers en xenofobie ging in plaats van over de inhoud. Bij de klimaatstakers worden constant experts en deskundigen aan het woord gelaten, maar de jongeren zelf bijna niet (of ze moeten een grappig bordje mee hebben). Om nog maar te zwijgen over acties van de vakbonden: volgens de traditionele media weet iedereen dat we langer zullen moeten werken en dat ons sociaal systeem onhoudbaar geworden is.

Alleen al om al dit fake news te counteren hebben we media als de Linkse Socialist en socialisme.be nodig. Maar daar stopt de rol van socialistische media niet. Wij maken deel uit van de bewegingen van vakbonden, werkenden, gepensioneerden, jongeren, vrouwen … Daarom doen we ook voorstellen over hoe, volgens ons, de strijd het best gevoerd kan worden, welke lessen er te trekken zijn uit voorgaande bewegingen en laten we mensen kennis maken met het marxisme.

Om ons maandblad te publiceren en onze website te stofferen hebben we u en uw solidariteit nodig. Misschien bent u het niet altijd eens met ons, maar u begrijpt dat de benadering die wij brengen uniek is en dat die steun verdient. We rekenen niet op rijke geldschieters, maar op het enthousiasme van onze lezers en sympathisanten. In de eerste plaats, voor zover dat nog niet het geval is, nodigen we u uit een abonnement te nemen op de Linkse Socialist, zodat u iedere maand uw portie antikapitalistische en socialistische analyses kan lezen en tegelijk onze politieke werking ondersteunt.

Naar aanleiding van 1 mei, de internationale dag van de arbeid, vragen we lezers, organisaties, sympathisanten, bevriende handelszaken … om onze socialistische media te ondersteunen met een meigroet, een strijdbaar bericht of een boodschap aan de lezers van deze krant.

Je bericht zal in onze meikrant gepubliceerd worden, waarvan we traditioneel honderden exemplaren verkopen op 1 mei, maar het is in maart en tot midden april dat we de boodschappen moeten ontvangen!

Stuur je bericht met tekst en/of logo (zwart/wit) voor 17 april naar LSP, Hovenierstraat 45 1080 Molenbeek of per email naar redactie@socialisme.be. Geef ook aan welk formaat van meigroet je wil plaatsen. Betaal het juiste bedrag op BE31 5230 8092 5155 van Socialist Press met als mededeling: “meigroet.”

TARIEVEN:
– 1/128e pagina (ongeveer 24 x 34 mm) = 15 euro
– 1/64e pagina (ongeveer 34 x 48 mm) = 25 euro
– 1/32e pagina (ongeveer 48 x 67 mm) = 50 euro
– 1/16e pagina (ongeveer 67 x 95 mm) = 100 euro
– 1/8e pagina (ongeveer 95 x 143 mm) = 200 euro