Coene: “ambitieuze zakenman” of inhalige kapitalist?

Bij het ontslag van topmanager Jan Coene bij Picanol werd bekend hoeveel zijn loon bedroeg: 22 miljoen euro op drie jaar tijd of zowat evenveel als het tekort bij het Antwerpse OCMW. Heeft dat OCMW misschien Coene een jaartje ingehuurd? Terwijl er bij het tekort van het Antwerpse OCMW (terecht) gesproken wordt over een schandalig mismanagement, wordt Jan Coene omschreven als een "ambitieuze zakenman." Twee maten en twee gewichten?

Geert Cool

Dat Coene ambities had, daar bestaat geen twijfel over. Hij werkte 17 jaar bij verzekeringsinstelling ABB. Gedurende 10 jaar was hij bovendien voorzitter van Vlerick Alumni, een groepering van afgestudeerden van de Vlerick managementopleiding. In die zin was hij voorzitter van heel wat belangrijke managers. En als goede manager verliet hij zijn post als voorzitter met een gat in de kas, in 2003 leed de CVBA Vlerick Alumni Events een verlies van 170.000 Euro. Een mooie reclame voor de managementopleiding!

Bij Picanol werd hij in 2001 binnengehaald om het bedrijf op de kaart te zetten. Dat deed hij o.a. door mediagerichte optredens. Zo nodigde hij prins Filip en prinses Mathilde uit voor een bezoek aan zijn villa in Knokke. Voor het leggen van de eerste steen van een uitbreiding van de Chinese dochteronderneming van Picanol, deed Coene beroep op premier Verhofstadt.

Coene had geluk dat tijdens zijn tewerkstelling bij Picanol de winsten sterk stegen, voornamelijk door een groei van de Chinese markt. Toen er daar echter problemen ontstonden, werd de positie van Coene onhoudbaar. Wellicht was dat zeker op financieel vlak het geval.

De zowat 1.300 werknemers van Picanol waren echter de eerste slachtoffers van de economische problemen. Deze zomer nog was er een staking nadat de directie had aangekondigd 21 werknemers te ontslaan in de montage-afdeling voor weefmachines. Wellicht was een ontslag van Jan Coene op dat ogenblik een veel grotere besparing geweest…

Coene is niet de enige die kan rekenen op een stevige verloning. In bepaalde kringen geldt blijkbaar geen loonstop… Een topman bij Fortis verdiende in 2003 met zijn vast loon 2,1 miljoen euro bruto. Bij Dexia krijgt de topman Pierre Richard 1,4 miljoen euro. Een gedelegeerd bestuurder verdiende in 2003 gemiddeld 655.000 Euro per jaar (zo’n 55.000 euro of ruim 2 miljoen frank per maand). Dat is 19 keer het loon van een gemiddelde werknemer…

Dat is wel bijzonder hypocriet als we weten dat vanuit de hoek van het patronaat gesteld wordt dat de lonen van de arbeiders naar beneden moeten door langer te werken voor eenzelfde loon, een loonsstop waardoor het reële inkomen daalt, opdrijven van de flexibiliteit,… De heisa rond Coene maakt alvast duidelijk dat er wel degelijk middelen aanwezig zijn om de levensstandaard van de arbeiders te verbeteren. Maar zoals eveneens werd duidelijk gemaakt worden die middelen vandaag niet aangewend in het belang van de meerderheid van de bevolking, maar in het belang van inhalige kapitalisten zoals Jan Coene.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie