Gesprek met een delegee van Oiltanking Stolthaven Antwerp

We spraken tijdens de nationale staking afgelopen woensdag met een ABVV-delegee bij Oiltanking Stolthaven Antwerp. Bij Oiltanking in de Antwerpse haven werd de staking heel goed opgevolgd met een stakingspercentage van 90% van de arbeiders. Er is een veiligheidsbezetting van 10% van het personeel, maar voor de rest is de poort gesloten.

Door Michael

De delegee legt uit dat de strijd voor meer koopkracht de belangrijkste reden was voor de staking vandaag. “Wij zijn geen idioten: we weten ook hoe de economie draait. Toch proberen ze ons altijd met hetzelfde liedje te kalmeren: “het gaat niet goed in de sector”, “het is een moeilijk jaar”, en natuurlijk “de loonkost is te hoog”. Dat is onwaarschijnlijk, want ondertussen krijgen de kaderleden (1/3 van het personeel) hun bonussen en is er meer dan genoeg geld voor bedrijfswagens …”

“Onder collega’s krijg je soms de reactie of het wel iets uitmaakt om te staken. Ik denk dat dat absoluut iets uithaalt. We mogen niet vergeten dat het ook dankzij stakingen en strijd is dat we de Wet Major hebben verkregen en hebben kunnen behouden. Het is door de strijd van de vorige generatie dat we het vandaag goed hebben. Nu proberen ze dat opnieuw af te breken. Dus we moeten reageren als we onrecht zien.”

Wat vind je van de jongerenacties rond klimaat?

“Mijn dochter is al vaak meegeweest en ik steun haar volledig. We zijn samen met het gezin ook naar de betoging op zondag 27/01 geweest. Ik hoop dat ze ermee doorgaan. Het is heel hoopgevend dat jongeren het gevoel leren kennen van samen op straat te komen. We leven in een periode waarin er heel veel individualisme was en is; nu kunnen we aantonen dat jongeren terug samen op straat komen.

“Ik hoop dat het iets uithaalt. En zelfs als het niet direct iets uithaalt, heeft het wel iets heel belangrijks teweeggebracht. Het heeft ook onder werkenden een effect: wij gaan toch niet op ons gat zitten terwijl onze kinderen betogen?

“In het bedrijf bij ons hoor je de directie vaak zeggen dat ze onze mening willen over hoe we dingen groener en klimaatvriendelijker willen maken. We kunnen voorstellen doen en ze staan er voor open. Het probleem is wel dat het vooral geld kost voor hen, waardoor de mogelijkheden beperkt zijn.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie