Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Nationale staking

Woensdag was LSP aanwezig op heel wat stakingspiketten. We verdeelden ons pamflet, gingen in discussie en verkochten enkele tientallen kranten. Opmerkelijk op alle piketten was een grote openheid tot discussie, in veel gevallen enthousiasme over de actie en het besef dat er nog meer nodig is, veel verwijzingen naar de klimaatacties van de jongeren. Het grotere zelfvertrouwen van de arbeidersbeweging is belangrijk om de strijd tegen het rechtse beleid op te voeren.

Klimaatprotest

Donderdag waren de Actief Linkse Studenten en Scholieren (ALS) op de klimaatbetoging in Brussel. We verdeelden pamfletten, haalden contactgegevens op en hadden veel discussies met scholieren en studenten. Onder meer op onze stands haalden we 168 euro strijdfonds op, vooral met badges. Daarnaast verkochten we 15 exemplaren van ons maandblad ‘De Linkse Socialist’. Volgende week wordt opnieuw in Brussel betoogd, dan komt de Zweedse scholiere Greta Thunberg de Belgische klimaatjongeren steunen.

Het protest kent ondertussen verdere internationale uitbreiding. De afgelopen week waren er bijvoorbeeld voor het eerst grote klimaatbetogingen in Groot-Brittannië. Opmerkelijk veel gelijklopende slogans op zelfgemaakte protestborden bevestigen dat het jongerenprotest internationaal aanstekelijk is. Dat belooft voor de internationale scholenstaking van 15 maart!

Gent. Meeting: “De strijd van mensen met een beperking voor system change”

In onze huidige uitgave van ‘De Linkse Socialist’ staat een interview met Michael, een Gents LSP-lid met een beperking. Het interview heeft velen geraakt. Onze afdelingen Gent-Zuid en Gent-Oost organiseren daarom in samenwerking met de Actief Linkse Studenten een avond over hoe mensen met een beperking volwaardig kunnen participeren in deze samenleving. Met Koenraad Depauw, voormalig directeur van Onafhankelijk Leven vzw en Michael Cleppe, actief bij LSP.

Facebook evenement

Komende vrijdag: Our climate, not their profit! – Gespreksavond Brugge

Op vrijdag 22 februari gaat in Snuffel Hostel (lokaal 12) een meeting van door over de strijd tegen de klimaatverandering. De discussie wordt ingeleid door Arne, klimaatactivist en lid van de Actief Linkse Studenten & Scholieren en Campagne ROSA.

Desondanks de blijvende waarschuwingen van de wetenschappelijke wereld en de druk die er komt door de schoolstakingen en klimaatbetogingen mogen de grote vervuilers blijven vervuilen. Hooguit worden er klimaatcoaches of een vliegtuigtaks naar voor geschoven door de politiek. Maar hoe komt dit? Waarom wordt er niets fundamenteels verandert in de strijd tegen de ecologische crisis?

Er wordt ons dan verteld dat we allemaal moeten gaan consuminderen, een “betaalbare” elektrische auto kopen en geen meer rietjes gebruiken. Maar zal dit iets uitmaken? Sinds 1988 zijn de 100 meest vervuilende bedrijven verantwoordelijk voor 71% van de uitstoot van broeikasgassen. Welke maatregelingen treffen zij? Met het huidige politieke beleid absoluut geen voldoende maatregelen!

Het ziet er naar uit dat we verder een krachtsverhouding moeten uitbouwen tegen die 1% rijksten die onze planeet om zeep helpen. Hun logica van de korte termijn, waarbij ze enkel bezorgd zijn om hoeveel winst ze kunnen maken, staat pal tegenover het belang van de werkenden en jongeren.

De ‘System Change not Climate Change’ waar zoveel jongeren het over hebben is effectief noodzakelijk. Hoe we die kunnen bekomen en wat we exact moeten veranderen daar willen we op vrijdag 22 februari op ingaan tijdens de ALS meeting in Brugge.

Kom dus af en ga mee met ons in discussie over hoe we deze krachtsverhouding kunnen uitbouwen en een halt kunnen roepen aan de opwarming van onze planeet, met alle gevolgen van dien! Afspraak om 19u00!

Facebook evenement