Commscope Kessel-Lo: directie kan het niet laten…

Staking begin januari

Woensdag werd ook bij Commscope gestaakt. In januari publiceerden we een artikel over dit bedrijf toen er gestaakt werd tegen het ontslag van een delegee. De collega’s namen niet dat de delegee omwille van zijn syndicaal werk werd afgedankt. Er werd enkele weken gestaakt. Het ontslag volgde toen kort na de goed opgevolgde staking van 14 december. Ook nu werd de staking goed opgevolgd bij de arbeiders die toonden  dat ze zich niet laten intimideren door provocaties van de directie.

Die directie kon het niet laten en ging over tot nieuwe provocaties. Net als bij de staking tegen het ontslag van een delegee kwamen leden van de directie kijken wie er allemaal aan het piket stond. Er kwam een gerechtsdeurwaarder met dwangschriften om de toegang tot het bedrijf te vrijwaren. Nochtans maken blokkades en piketten integraal deel uit van het stakingsrecht. De politie was aanwezig en keek gewoon toe hoe de fundamentele rechten van werkenden geschonden werden.

Vindt de nieuwe Leuvense burgemeester, Mohamed Ridouani (SP.a), het belangrijker vriendjes te zijn met directies als die van Commscope die delegees aan de deur zetten en de rechten van werkenden aanvallen dan met de werkenden die opkomen voor koopkrachtverhoging en meer respect? Eerste schepen David Dessers (Groen) bracht zelf bezoeken aan piketten. Binnen de meerderheid is er blijkbaar geen duidelijkheid over welke positie wordt ingenomen en waarom het beleid van de vorige burgemeester, die zich expliciet verzette tegen dwangschriften en het inzetten van de politie daarbij, niet wordt verdergezet. Wordt Ridouani op de volgende gemeenteraad gevraagd om te verduidelijken waarom hij als hoofd van de politie piketten laat intimideren door zijn korps?

Ridouani deed eerder anti-vakbondsuitspraken naar aanleiding van stakingsacties bij het spoor. Hij stelde: “Het negatieve imago van de spoorvakbond straalt af op de hele linkerzijde, inclusief de SP.a.” Als dit de nieuwe wind is die SP.a wil laten waaien, is het eerder nog verder naar rechts dan terug naar links…

De arrogantie van de directie bij Commscope moet een halt toegeroepen worden. Als ze er mee blijven wegkomen om personeel te behandelen zoals dit nu gebeurt, zal dit navolging krijgen bij andere directies. Bij een volgende actie of algemene stakingen zou het goed zijn om vanuit de vakbonden en de linkerzijde een extra aanwezigheid aan het piket bij Commscope te organiseren om zo het werk van eventuele deurwaarders onmogelijk te maken en het personeel te steunen.

 

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist