Extreem koud weer in de VS: klimaatverandering is concreet en we moeten ertegen strijden!

Sneeuwstorm in Toronto (Canada), januari 2019. Foto: Wikipedia

Het extreme koude weer in de Midwest in de VS vorige week zorgde voor brutale en dodelijke omstandigheden voor miljoenen Amerikanen. De “polaire vortex” die normaal op de Noordpool ingesloten blijft, trok over de VS en zorgde voor extreem lage temperaturen tot min 50 graden celsius!

Door Patrick Ayers en Kelly Bellin, Socialist Alternative (VS)

Veel werkenden die nochtans niet voor essentiële openbare of nooddiensten werken, moesten schandalig genoeg toch gaan werken ondanks temperaturen waarin auto’s het moeilijk hadden en je op enkele minuten tijd volledig vastgevroren kon raken.

Er vielen minstens 21 doden als gevolg van de langdurige kou. Onder de doden een personeelslid van het logistiek bedrijf FedEx die doodgevroren werd teruggevonden tussen twee bestelwagens op het bedrijfsterrein. Het geeft aan waarom werkenden dringend de strijd moeten aangaan tegen het establishment om maatregelen af te dwingen rond de gevolgen van klimaatverandering.

Werkenden en klimaatverandering

Deze nieuwe ‘polaire vortex’ is effectief onderdeel van het bredere probleem van klimaatverandering. Zoals nieuwszender CBS stelde: “Als warme lucht de poolcirkel binnendringt, verzwakt dit de polaire vortex en kan koude luchtmassa verder naar het zuiden gaan, naar Europa, Azië en de VS.”

Na een jaar met enkele van de meest erge branden en overstromingen ooit in de Amerikaanse geschiedenis, bevestigt deze extreme koude opnieuw dat we niet voorbereid zijn op de klimaatverandering die grotendeels veroorzaakt is door het kapitalisme. Het protest tegen het ontoereikende beleid en de laksheid van het establishment hierover neemt wereldwijd toe.

Socialist Alternative heeft vertrouwen in de kracht van de werkende bevolking om in te gaan tegen dit obstakel en om effectief te strijden voor een betere toekomst. De werkende bevolking heeft een groot belang bij deze strijd. Het zijn de werkenden in onder meer de nooddiensten, en niet de CEO’s, die de bittere kou van de polaire vortex moeten doorstaan om de dienstverlening in de Midwest te garanderen. Iedereen wordt geraakt door extreem weer, maar gewone werkenden hebben niet de middelen zoals miljardairs om aan branden, overstromingen en extreme koude te ontsnappen.

Tijdens de shutdown zagen we dat werkenden de strijd kunnen aangaan. Op luchthavens werden luchtverkeerleiders geconfronteerd met toenemende stress omdat ze niet betaald werden. Dit zette druk op de veiligheid waarop ze besloten om niet langer gratis te werken. Samen met de dreiging van acties door ander personeel in de sector en in andere sectoren, bedreigde dit het volledige luchtverkeer. De shutdown van Trump was snel voorbij! Het toonde de potentiële macht van de georganiseerde arbeidersklasse.

Er komt nog meer ecologische en economische onrust op ons af. Werkenden moeten hun collectieve kracht op de werkvloer en in de wijken gebruiken om zich te verdedigen tegen de roekeloosheid van het establishment!

Groene ‘New Deal’

De polaire vortex volgt na een jaar met heel wat voorbeelden van extreem weer. Dit doet de ongerustheid over klimaatverandering toenemen. Er waren vernietigende orkanen en bosbranden. Een recent VN-rapport stelt dat we zonder radicale afname van CO²-uitstoot binnen 12 jaar al op een keerpunt komen met zelfversterkende klimaatverandering met onder meer een onvermijdelijke stijging van de zeespiegel.

Het kapitalisme en de klasse van miljardairs zorgen ervoor dat onze gemeenschappen kwetsbaar zijn voor rampen. In de Midwest viel de elektriciteit uit in 50.000 huizen en dit tijdens de ergste perioden van levensbedreigend koude temperaturen. Er werd een bericht rondgestuurd naar alle klanten van Xcel Energy in Minnesota om te waarschuwen dat het energienet zou uitvallen als alle klanten hun thermostaat niet zouden verlagen tot 12.8 graden Celsius.

Dit werpt vragen op over de verouderde infrastructuur in de VS. Deze infrastructuur is niet alleen verouderd maar ook afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Het idee van een groene ‘New Deal’ dat verdedigd wordt door klimaatactivisten en gesteund wordt door de democratisch socialistische verkozene Alexandria Ocasio-Cortez is een goede aanzet. Er is nood aan een massaal programma van openbare werken, betaald door de middelen te zoeken waar ze zitten en waarbij het personeel degelijke lonen en arbeidsvoorwaarden geniet. Deze investeringen zijn nodig om de verouderde infrastructuur te vervangen, gebouwen  energiezuiniger te maken, het energienet te moderniseren en de transitie van de economie naar hernieuwbare energiebronnen zo snel mogelijk door te voeren.

Publiek bezit

Zo’n plan mag niet afhankelijk zijn van de private sector waar enkel de winsten tellen en dus niet de dringende noden om ons te beschermen tegen extreem weer en een stijgende zeespiegel. In California is het energiebedrijf PG&E met zijn falende en verouderde infrastructuur mee verantwoordelijk voor heel wat brandhaarden in de recente golf van bosbranden. In plaats van te investeren in het nodige onderhoud, was het winstgevender om faciliteiten te laten verrotten. Het is voor de grote oliebedrijven winstgevender om olie te blijven oppompen dan om de enorme middelen van deze bedrijven te investeren in een snelle transitie naar hernieuwbare energie.

De logica van het kapitalisme betekent dat het kapitalisme de winsten boven het leven van werkenden plaatst. Dit systeem staat actief in de weg van de noodzakelijke veranderingen. Om dit obstakel te doorbreken, moeten de grote energiebedrijven en de banken die hen financieren onder publiek bezit geplaatst worden zodat ze gecontroleerd worden door verkozen comités van personeelsleden en de gemeenschap. Op deze basis kunnen de beschikbare middelen en de meest moderne technologie ingezet worden als onderdeel van een democratisch opgesteld plan om schone energie te ontwikkelen en de infrastructuur te moderniseren.

Om de werkenden en vakbonden uit de sector van fossiele brandstoffen te overtuigen, moeten we opkomen voor een correcte transitie van al het personeel in deze sectoren met een aangepaste compensatie en opleiding. De sociale kracht van deze werkenden kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de grote bazen in de oliesector. Een beweging onder leiding van de werkende klasse om de strijd aan te gaan tegen klimaatverandering, zal ervoor zorgen dat gemeenschappen niet verwaarloosd worden zoals de voormalige mijngemeenschappen in West Virginia.

Democratische planning

Het kapitalisme is letterlijk verslaafd aan fossiele brandstoffen. Het staat een oplossing in de weg. Enkel een socialistische economie gebaseerd op democratische planning kan de uitdagingen van klimaatverandering aanpakken.

We moeten bouwen aan actieve strijd van miljoenen mensen rond de potentiële kracht van de arbeidersbeweging. We moeten ervoor opkomen dat de klimaatbeweging banden aangaat met de vakbonden en dat vakbonden breken met het establishment van de Democraten en mee bouwen aan een eengemaakte strijd tegen de klasse van miljardairs.

De gevolgen van klimaatverandering nemen toe. Werkenden zullen de strijd aangaan. In Frankrijk zagen we de uitbarsting van strijd door de beweging van gele hesjes waarbij tienduizenden mensen in opstand komen tegen de ‘regering van de rijken’ en de poging van president Macron om de werkenden te laten opdraaien voor de kost van de klimaatcrisis.

Het extreem weer in de Midwest bevestigt nogmaals dat werkenden het voortouw moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering en het reactionaire kapitalistische systeem dat oplossingen in de weg staat.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie