Wij gaan door met de strijd!

Dit is maar een begin…

Op 29 september voeren we met miljoenen arbeiders actie door te staken of te betogen doorheen Europa. We zijn met velen en we zijn vastberaden. We gaan in verzet tegen de onbegrensde arrogantie van de patroons en de financiële wereld. Onze boodschap is duidelijk: we laten ons niet doen. De Europese actiedag van 29 september is een historische gebeurtenis. Laat er ons voor zorgen dat het de geschiedenis van de arbeidersbeweging ingaat als de dag dat we opnieuw aansluiting vonden bij onze beste tradities van strijd en solidariteit.

Artikel door een ABVV-delegee uit de oktobereditie van De Linkse Socialist

Neoliberale hebzucht bedreigt onze levensstandaard

Het patronaat heeft niet lang moeten nadenken over haar antwoord op de kapitalistische crisis. Weinig verrassend wordt voorgesteld dat wij eens te meer betalen. Dat doen we al decennialang met de neoliberale politiek waarmee het kapitalisme haar crisis voor zich probeerde uit te duwen. Intussen is de crisis voor sommigen van hen slechts een slechte herinnering. De veertig grootste Franse bedrijven (van de CAC-40, de Franse tegenhanger van de Bel-20) zagen in het eerste kwartaal van dit jaar hun winsten stijgen met 85%.

En toch vraagt de kliek van politiekers die het vandaag voor het zeggen heeft aan ons om een besparingspolitiek te slikken om daarmee de prijs te betalen voor de miljarden euros die aan de banken werden uitgedeeld. Datzelfde geld was uiteraard niet beschikbaar voor de sociale zekerheid, onze openbare diensten of pensioenen.

Welke toekomst voor de jongeren?

De kloof (eerder een afgrond) tussen rijk en arm is nog nooit zo groot geweest. Massale werkloosheid wordt steeds meer een realiteit. Alle verworvenheden waarvoor we in het verleden zo hard hebben gestreden, worden onder vuur genomen en tot kruimels herleid.

Het patronaat wil het daar niet bij laten en heeft een sociale oorlog uitgeroepen tegen onze Griekse, Spaanse en Portugese collega’s. Op het programma: verlagen van de pensioenen, lagere lonen, afdankingen,… Waar zal dat eindigen? Als we hen laten doen, dan staat de ergste sociale kaalslag ons te wachten.

Na 29 september: naar een Europese algemene staking

De Griekse arbeiders hebben dit jaar al zes algemene stakingen georganiseerd. Dat is een inspiratie voor strijdbare arbeiders doorheen het continent. In Spanje is 29 september omgevormd tot een dag van algemene staking. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de vakbondsleidingen niet de ambitie hebben om de strijdbaarheid en de solidariteit ook om te zetten met een echt actieplan op Europees niveau. Het is nochtans belangrijk om ervoor te zorgen dat 29 september niet beperkt blijft tot een optocht in Brussel, enkele acties en betogingen en vervolgens niets meer.

We moeten een krachtsverhouding opbouwen op de werkvloer, in de wijken en in de vakbonden om het verzet te organiseren. Het is noodzakelijk dat er een plan komt om onze collega’s, families, vrienden,… te informeren, mobiliseren en te organiseren in de opbouw van een algemene 24-urenstaking op Europees niveau.

Een dergelijke staking zou het Europese kapitalisme op haar grondvesten doen daveren en de elite de schrik op het lijf jagen. Het zou de basis kunnen vormen om het zelfvertrouwen van de arbeiders en jongeren in hun strijd tegen het kapitalisme te versterken. Vandaag gaan wereldwijd miljoenen arbeiders en onderdrukten de strijd aan voor een samenleving zonder miserie en uitbuiting. We moeten ons organiseren om vastberaden doorheen deze strijd de basis te leggen voor een socialistische samenleving.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie