Verenigd verzet nodig als we niet willen opdraaien voor de crisis

Voor een Europees actieplan in aanloop naar een Europese algemene 24-urenstaking

LSP-pamflet dat morgen op de Europese betoging wordt verspreid. PDF

Vandaag wordt voor het eerst overal in Europa door miljoenen arbeiders simultaan betoogd en gestaakt tegen de open oorlogsverklaringen van regeringen en patronaat. Voor de aandeelhouders en de bankiers, de speculanten, ligt de eerste fase van de crisis achter de rug. Op kosten van de gemeenschap boeken zij opnieuw recordwinsten. Een deel van de factuur hebben ze al doorgeschoven naar de arbeiders door werkloosheid of economische werkloosheid. Nu willen ze ons ook voor de rest laten opdraaien.

Werkzekerheid, een menselijk arbeidsritme, degelijke openbare diensten, een betaalbare gezondheidszorg en een gegarandeerde oude dag zijn na 25 jaar besparingsbeleid niet langer de norm, maar een privilege geworden. Hierdoor is het aandeel van het jaarlijkse nationaal inkomen (=BBP) dat naar lonen en uitkeringen gaat overal in Europa geslonken. In België van 66% in 1980 tot minder dan 50% vandaag. Maar dat was voor de financiële constructies aan het wankelen gingen, voor de banken en fondsen langs de kassa passeerden. Deze kleine elite gijzelt de rest van de wereld. Dat zoveel winsten louter speculatief zijn, toont aan dat het kapitalisme rot is tot op het bot.

De besparingsplannen die men ons nu door de strot wil rammen zijn van een andere grootteorde. Optrekken van de pensioenleeftijd, schrappen in de uitkeringen, loonsinleveringen tot 15% en meer. Een heuse jacht op werklozen, invaliden en al wie niet meekan staat op de agenda. Dit zal leiden tot een drastische verarming van al wie voor zijn/haar inkomen afhankelijk is van arbeid of een uitkering. Wie vandaag gemobiliseerd is, beseft maar al te goed dat als de arbeidersbeweging zich niet verzet, het ieder voor zich zal worden.

Populistische politici van allerlei slag zullen ons aanpraten dat we beter af zijn zonder, migranten, zonder Roma, zonder mensen zonder papieren etc. Zij willen een hardere aanpak van werklozen, invaliden en ambtenaren doorduwen door hen af te schilderen als profiteurs en luiaards. Hier en daar zullen stemmen opgaan om de armere regio’s af te stoten. Het Europese patronaat en de regeringen kunnen zulke antisociale afbraakpolitiek enkel opleggen wanneer ze erin slagen de arbeidersbeweging te verdelen en te verlammen. Geen enkele Europese regering beschikt immers over voldoende autoriteit om op eigen kracht aan de wensen van het patronaat te voldoen.

Het is van de jaren ’30 geleden dat de autoriteit van het kapitalisme zo ernstig was aangetast. Maar zwakheid van de kapitalisten leidt niet automatisch tot overwinningen van de arbeidersbeweging. Daarvoor is een offensief vereist met informatierondes op de werkplaats, met een actieplan in de bedrijven en de arbeiderswijken en met een algemene mobilisatie van al wie te leiden heeft onder het crisisbeleid. Een Europese algemene 24-urenstaking die op die manier grondig wordt voorbereid is de beste manier om het tij te doen keren.

De vakbondsleidingen in Europa moeten ophouden met naar de sociaaldemocratie of de christendemocratie te kijken om een politiek alternatief aan te bieden. De officiële banden met deze patronale partijen dienen doorgeknipt. De vakbonden moeten nieuwe, strijdbare en democratische arbeiderspartijen opbouwen of nieuwe formaties bijstaan om in die zin te ontwikkelen. Dit zal de arbeiders in staat stellen om de aanvallen op hun verworvenheden te stoppen en bovendien een socialistisch alternatief bieden op de kapitalistische chaos.

  • Geen besparingen! Verdedig de openbare diensten en de pensioenen! Laat de bazen betalen voor hun crisis!
  • Voor een actieplan naar een Europese algemene 24-urenstaking!
  • Voor militante en democratische vakbonden en strijdbare arbeiderspartijen!
  • Weg met de kredietagentschappen en het IMF! Stop de afbetaling van de staatsschulden aan de kapitalisten! Haal de rijkdom uit de handen van de superrijke speculanten!
  • Nationaliseer de sleutelsectoren van de economie met inbegrip van de banken en de financiële sector onder democratische controle en beheer van de werkende bevolking!
  • Voor een kortere arbeidsweek om het werk te verdelen zonder loonsverlies! Voor programma’s van massale openbare werken die maatschappelijk nuttig werk verschaffen aan miljoenen mensen!
  • Neen aan het Europa van het patronaat en de markten! Voor een democratisch socialistisch Europa!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie