Home / Partijnieuws / CWI Nieuws / Rusland: opgepakte socialisten en antifascisten vrijgelaten

Rusland: opgepakte socialisten en antifascisten vrijgelaten

Igor Yasin, een leidinggevend lid van Socialistisch Alternatief en co-voorzitter van de onafhankelijke journalistenvakbond, werd samen met Nikolai Kretov, Dmitrii Borisenko en Mikhail Komrakov, opgepakt op een antifascistische betoging in Moskou afgelopen zaterdag. Ze werden vastgehouden om maandag namiddag voor de rechter te verschijnen. De beschuldiging luidde: weerspannigheid tegenover de politie.

Deze beschuldiging kon leiden tot een gevangenisstraf van 15 dagen. Tijdens hun verblijf in de cel, kregen de vier te horen dat de beschuldiging mogelijk zouden omgezet worden in ‘verzet tegen de politie’, wat tot een nog langere celstraf kan leiden.

De zitting van de rechtbank gebeurde achter gesloten deuren. De drie andere beschuldigden werden vrijgelaten omdat de Russische wet bepaalt dat je maar 48 uur mag vastgehouden worden voor het begin van een hoorzitting. De zaak tegen Igor was al begonnen. De rechter besliste dat Igor vrijgelaten werd, maar dat het proces zou verdergaan in zijn afwezigheid.

Toen Igor het gebouw verliet, waren er agenten in burger die hem probeerden te stoppen. Ze verklaarden dat er een niet nader verklaard ‘bevel’ was tegen Igor. De kameraden en vakbondsleden gingen rond Igor staan zodat hij het gebouw kon verlaten.

Ondertussen besloot de rechter om de tenlastelegging tegen Igor af te wijzen. Het werd gewijzigd in een lichtere beschuldiging waarvoor geen celstraf wordt opgelegd. Igor kreeg wel een boete van 20.000 Roebel (iets minder dan 300 euro) voor het “breken van de regels rond publieke demonstraties.”

Dit resultaat was ongetwijfeld het resultaat van een internationale solidariteitscampagne. Enkele uren na de arrestatie van Igor waren er al heel wat protestberichten en telefoons naar Russische ambassades. Zo was er protest door de drie parlementsleden van Solidarity in het Iers parlement, vakbondsverantwoordelijken uit Engeland en Wales, Ierland, Griekenland, Israël, Canada, een parlementslid van de Linkse Partij in Zweden, naast solidariteitsberichten uit de VS, Spanje en België.

Zondag was er de hele dag een ‘eenmanspiket’ (de enige wijze van protest waarvoor in Rusland geen officiële toelating vereist is) voor het politiekantoor. Er kwam legale bijstand door Vika Gromova en andere mensenrechtenactivisten. De arrestatie werd ook bericht in de onafhankelijke media, waaronder ‘Novaya Gazeta.’ Een journalist van die krant, Ali Feruz, werd in 2016 opgepakt en pas vrijgelaten na een internationale campagne.

Igor, de onafhankelijke journalistenbond en Socialistisch Alternatief bedanken iedereen die zo snel reageerde om te protesteren en solidariteit te betuigen!