Klimaatacties kennen verdere internationale uitbreiding: verslag uit Duitsland

Vorige week waren er ook de eerste grote schoolstakingen in onder meer Duitsland en Zwitserland. In Duitsland was er een oproep tot actie in meer dan 50 steden. Afgelopen vrijdag werd geprotesteerd onder de noemer ‘Fridays for Future.’ Ook dit protest haalt inspiratie bij de oproep van Greta Thunberg en sluit aan bij een groeiend besef dat er dringend iets moet gebeuren. Hieronder een verslag uit een van de Duitse steden waar geprotesteerd werd: Mainz. Het verslag is van de hand van Max Klinkner, lid van onze Duitse zusterorganisatie en woordvoerder van linksjugend[’solid] in Rheinland-Pfalz.

Waarom studeren voor een verwoeste toekomst?

Het idee van een schoolstaking zoals opgeworpen door Greta Thunberg uit Zweden wordt ook in andere landen opgenomen. In Duitsland gebeurt dit onder het motto ‘Fridays for future’. De jongeren vragen: waarom moeten we studeren voor een toekomst die op dit moment wordt vernietigd? In Mainz was er zo’n schoolstaking met ongeveer 1.600 deelnemers.

Leden van SAV en linksjugend [‘solid], de jongerenorganisatie van Die Linke, namen aan de voorbereidende discussies deel en brachten enkele eisen naar voren. Zo werd beslist om de ecologische kwestie te verbinden met sociale eisen. Zo mogen we de werkenden in de kolenindustrie niet vergeten: we eisen een omvangrijk en gratis omscholingsprogramma voor al deze werkenden. De uittrede uit steenkool moet niet door de overheid worden gesubsidieerde, de bedrijven die er veel geld mee hebben verdiend moeten er zelf voor betalen.

Dit vulden we aan met de eis van het behoud van alle jobs zonder loonverlies in de energiesector. Dit vereist de nationalisatie van de sector onder democratische controle en beheer van de gemeenschap. Ecologische transitie vereist ook gratis en degelijk openbaar vervoer, een belangrijke uitbreiding van spoorlijnen en een grotere frequentie van de diensten. Caspar, lid van linksjugend[‘solid] en SAV sprak op de betoging: “We protesteren niet omdat we eco-yuppies zijn, zoals sommigen beweren, of omdat we graag in dure biologische winkels inkopen doen en iedereen die geen sojabonen eet beledigen als zondaars van het klimaat. Neen, we betogen omdat onze toekomst wordt verkocht voor de winst van enkele grote bazen en topmanagers.”

De jongerenafdeling van Die Linke en SAV waren sterk aanwezig op de betoging met vlaggen en flyers. Daarin benadrukten we het belang van grote massaprotesten en stakingen die de sociale kwestie niet veronachtzamen en de kwestie van de eigendom van de productiemiddelen aan de orde stellen. Dat is nodig om een ecologische omwenteling te bewerkstelligen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie