Vier deelnemers van een jaarlijkse ‘antifascistische mars’ in Moskou werden zaterdag opgepakt. Onder hen een leidinggevend lid van ‘Socialistisch Alternatief’, de Russische afdeling van het CWI. Het gaat om Igor Yasin. Ze bleven in de cel om vandaag voor de rechter te verschijnen. Vandaag is het proces tegen Igor effectief begonnen, waardoor hij in de cel blijft. De drie anderen mogen even naar huis. Maar ook voor hen dreigt een proces dat tot gevangenisstraffen kan leiden.

De antifascistische betoging wordt jaarlijks gehouden om te protesteren tegen de brutale moord op de advocaat Stanislav Markelov en de journaliste Anastasia Baburoba tien jaar geleden. Die moord werd gepleegd door fascisten. Stanislav was voorheen actief lid van Jongeren Tegen Racisme in Europa, de overkoepeling waartoe Blokbuster in ons land behoort.

De betoging was luidruchtig, maar vreedzaam. De activisten trokken door het centrum van Moskou. Naast de gebruikelijke politieke groepen, waaronder een levendig blok van Socialistisch Alternatief, was er een delegatie van de onafhankelijke vakbonden geleid door de journalistenbond waar Igor co-voorzitter van is. Igor speelde een grote rol in het organiseren van deze delegatie. De politie had een probleem met de slogans op de actie toen een einde werd geëist van de arrestaties, martelingen en moorden van LGBTQI+-personen in Tsjetsjenië. Volgens verslagen zou door een nieuwe grootschalige zuiveringsoperatie opgestart zijn.

Het lijkt erop dat de politie Igor er wilde uitpikken. Toen de politie hem probeerde vast te grijpen, werd hij beschermd door betogers die rond hem gingen staan. Het duurde vijf minuten vooraleer de oproerpolitie ter plaatse kwam om Igor en drie anderen weg te slepen.

De directeur van de Russische afdeling van Amnesty International verklaarde: “Het vasthouden van deelnemers aan een vreedzame actie en dit enkel omdat ze hun mening uiten, is onaanvaardbaar. Het is de taak van de politie om dergelijke activiteiten te beschermen, niet om de deelnemers te censureren. Het optreden van de politie schokte de andere betogers. We eisen de onmiddellijke vrijlating van alle activisten.”

Igor zit ondertussen nog steeds in het politiekantoor Arbat in Moskou. De politie liet niet toe dat er een advocaat met de vier kan spreken en volgde evenmin de normale procedure waarbij iedereen na drie uur wordt vrijgelaten. Er was contact tussen leden van Socialistisch Alternatief en Igor. Ze bezorgden hem wat eten en medicijnen.

We eisen de onmiddellijke vrijlating van Igor en de buitenvervolgingstelling van de vier antifascisten (Igor Yasin, Nikolai Kretov, Dmitrii Borisenko en Mikhail Komrakov).

Wie Russisch spreekt, kan het politiekantoor rechtstreeks bellen om informatie te eisen: +7 4992410945 of +7 499 2412814

Of stuur een protestmail naar de Russische ambassade in Brussel: amrusbel@skynet.be

Steunberichten voor Igor en de anderen, alsook kopies van protestmails kan je sturen naar robert.cwi@gmail.com