LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Februari-editie van ‘De Linkse Socialist’ 

Sinds onze vorige krant is er heel wat gebeurd: de regering-Michel is niet meer, het protest voor meer koopkracht wordt groter en er is een fantastische klimaatbeweging uitgebarsten.

De energie en dynamiek van de jongeren die opkomen voor hun toekomst, zijn aanstekelijk. In onze februarikrant – die net op tijd van de drukker komt voor de grote klimaatmars van 27 januari – besteden we daar heel wat aandacht aan: zowel pagina 16 als het dossier op pagina 8-9.

Onze krant ging naar de drukker voor de aankondiging van de staking op 13 februari, we gingen er nog van uit dat het protest voor meer koopkracht beperkt zou blijven tot een betoging op 4 februari. De staking wordt belangrijk:
er is na jaren van inleveren een gevoel dat het genoeg is geweest. Wat tot de Franse beweging van gele hesjes leidt, is ook hier aanwezig. Onze voorpagina handelt over de strijd voor koopkracht en we komen erop terug in de binnenpagina’s: de kwesties van de loonnorm en het minimumloon bekijken we op pagina 4 en 5, maar ook op pagina’s 10 en 11 hebben we het over de koopkracht in België en de beweging in Frankrijk. Dat laatste doen we aan de hand van een verslag vanuit het gele protest.

Verder brengen we een analyse over de val van de regering, met de vraag hoe we een terugkeer van een rechtse regering kunnen vermijden (pagina 2). Alleszins niet door rechts te depanneren, zoals de SP.a het in Antwerpen doet (pagina 3). Een bijkomend effect van de val van de regering is een terugkeer van extreemrechts, daar is dringend sterker verzet tegen nodig (pagina 14).

Enkele andere thema’s in deze krant zijn de voorbereiding van de internationale vrouwendag op 8 maart (pagina 15), de verkiezingen in Congo (12) en we brengen een opmerkelijk interview met een moedige jonge socialist die opkomt voor mensen met een beperking (pagina 6-7).

Inhoud:

  1. Aanval op koopkracht moet stoppen
  2. Asociaal besparingsbeleid ondermijnt steun voor regering en leidt tot val
  3. SP.a depanneert De Wever in Antwerpen || De vraag die Crombez niet stelde: hoe verhinderen dat mensen moeten vluchten?
  4. Proximus: protest tegen afdankingen || 0,8% is niet genoeg. Koopkracht moet stijgen door echte loonsverhogingen!
  5. Verhoog de minimumlonen: ‘Fight for €14’ || Woonzorgcentra: personeel in actie voor meer collega’s
  6. “Je kan een fysieke beperking nooit los zien van de context waarin je leeft”
  7. Vervolg pagina 6
  8. Onze toekomst op deze planeet vereist system change || Klimaattop in Katowice: gebakken lucht || Gevestigde politici en hun media: geen bondgenoot in onze strijd || Het kapitalisme is het probleem, socialisme het antwoord
  9. Vervolg pagina 8
  10. Engie deelde op zes jaar tijd 19,5 miljard uit aan aandeelhouders || 100 euro extra voor lage inkomens? ‘Cadeau’ van VOKA moeten we eerst zelf dubbel en dik betalen…
  11. Gele hesjes in Frankrijk: verslag vanuit de beweging
  12. Congo: Kabila niet echt weg na verkiezingen. Heel zijn beleid bekampen || Socialist Party of Nigeria neemt deel aan verkiezingen
  13. Partijnieuws
  14. Dreiging van extreemrechts beantwoorden met massamobilisatie. Eerste afspraak: anti-NSV betoging in Leuven
  15. De traditie van internationale vrouwendag terug vestigen! 8 maart: samen betogen tegen seksisme en asociaal beleid
  16. Internationaal verzet tegen de vervuiling van het kapitaal

Socialisme 2019: van ongenoegen tot strijd

Volgens de ngo Oxfam waren de 1% rijksten van de wereldbevolking in 2009 goed voor 44,9% van de rijkdom. Tien jaar later – 10 jaren van crisis! – ging 82% van de nieuw geproduceerde rijkdom naar die 1%. De kloof blijft dus toenemen!

In die tien jaar heeft de elite de klimaatramp erger laten worden. Er ontstaat een plastiek soep in de oceanen. De plundering van de neokoloniale landen wordt doorgezet. Tal van dictaturen blijven steun krijgen van de ‘democratieën’ waar ze hun wapens kopen. Een groot aantal vrouwen, mannen en kinderen vlucht in een wanhopige zoektocht naar een toekomst. Het aantal gezinnen dat op het einde van hun inkomen nog een stuk maand over heeft, neemt dramatisch toe.

Al deze fenomenen staan niet los van elkaar. Ze vinden hun oorsprong in een economisch stelsel: het kapitalisme. Dat is een stelsel waarin een kleine minderheid van de bevolking de productiemiddelen bezit en genadeloos de natuur en de rest van de mensheid uitbuit. Het is een systeem dat nood heeft aan verdeeldheid onder de meerderheid van de bevolking om de eigen dominantie veilig te stellen. Een systeem dat niet in staat is om een einde te maken aan onderdrukking, omdat deze nu eenmaal in het systeem ingebakken zitten. Het is ook een systeem in crisis. We hoeven ons daar echter niet bij neer te leggen. De woede groeit. We kunnen dit systeem verslaan.

System change!

Het ongenoegen is er. We zien het bij de vakbondsleden. De arbeidersbeweging blijft een essentieel instrument om tot verandering te komen. We zien het ook bij de gele hesjes. Of nog bij die duizenden jongeren die in strijd gaan voor het klimaat, of de vrouwen die genoeg hebben van seksisme en asociaal beleid.

Welke lessen kunnen we trekken uit strijd bij ons en elders? Hoe kunnen we ons verzet versterken? Hoe kunnen we de woede verenigen? Met welk programma en welke strijdmethoden? Welke rol kunnen de verkiezingen van mei hierin spelen?

Het weekend Socialisme 2019 is een uniek evenement dat vakbondsmilitanten, feministen, activisten van allerlei slag en ook gewoon geïnteresseerden bijeenbrengt om samen te discussiëren over ons antwoord op de chaos van het kapitalisme en de opbouw van een socialistisch alternatief waarin de economie democratisch gepland wordt in functie van de behoeften van iedereen en met respect voor ons milieu.

Met

  • Ruth Coppinger, parlementslid in Ierland, speelde een belangrijke rol in de overwinning bij het abortusreferendum
  • Isai Priya, organisatrice van de Britse Refugee Rights Campaign
  • Vladimir Bortun, Roemeense socialist en expert in nieuwe linkse formaties in Europa
  • Syndicalisten van Lidl, Aviapartner of Bpost
  • Militanten die actief zijn in de strijd tegen extreemrechts
  • Jonge klimaatbrossers

Praktische info

  • Wanneer? 30-31 maart
  • Waar? De Kriekelaar, Gaillatstraat 86 Schaarbeek (gemakkelijk bereikbaar vanaf station Brussel Noord)
  • Inkom? Volledig weekend: 15/8 euro in voorverkoop (loontrekkende/sociaal tarief). Aan de deur: 20/12 euro. Eén dag: 10/5 euro in voorverkoop (loontrekkende/sociaal tarief). Aan de deur: 5/8 euro. Schaf je voorverkoopkaart nu al aan door te storten op BE69 0012 2603 9378 met vermelding ‘Socialisme 2019’ en je kaart ligt klaar aan het onthaal.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie