Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Volgende zondag een nieuwe historische klimaatmars? 

De klimaatmars van 2 december omschreven we op deze site als historisch. Het is niet van onze gewoonte om die kwalificatie bij elke grote actie boven te halen. Maar mogelijk zullen we het bij de klimaatbetoging van komende zondag opnieuw kunnen gebruiken. Het thema van klimaat, milieu, luchtkwaliteit, … leeft natuurlijk al langer. Maar het klimaatprotest brengt alle bezorgdheid op straat. Het zorgt ervoor dat wat voorheen als een individuele verantwoordelijkheid werd gezien, steeds meer als een collectief strijdpunt wordt ervaren. Dat is een belangrijke stap vooruit.

LSP is erg enthousiast over deze klimaatbeweging en bouwt die actief mee uit. Komende zondag willen we sterk aanwezig zijn met ons politiek materiaal: nieuwe editie van ons maandblad met daarin drie pagina’s over de klimaatstrijd, badges, armbandjes, nieuwe stickers (zie hieronder), …

De eerste uitgave van Marxisme.be dit jaar staat ook in het teken van de klimaatstrijd. We brengen het boek “Socialisme of ecologische catastrofe” uit: een bundeling van teksten over marxisme en ecologie gevolgd door een aanzet tot een socialistisch klimaatprogramma. Dit boek telt 108 pagina’s en wordt komende zondag verkocht voor 5 euro. Met verzending inbegrepen kost het 8 euro, bestel nu al je exemplaar! 

Sticker van ALS

Onze kameraad Theo Hartoghs overleden

Reactie door Geert Cool

Dinsdag is onze Nederlandse kameraad Theo Hartogs op 67-jarige leeftijd overleden na een moedige strijd tegen ziekte. Het is net alsof hij het erom gedaan heeft dat zijn overlijden samenvalt met de 100ste verjaardag van de dood van Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. Zondag brachten zijn kinderen hem nog naar Kamp Amersfoort waar hij onder meer hulde bracht aan de daar in 1942 geëxecuteerde leiding van het MLL-Front (Marx-Lenin-Luxemburg), waaronder Sneevliet.

Een jaar of drie geleden werd Theo lid van Socialistisch Alternatief in Nederland. Als regelmatige bezoeker van vergaderingen van Socialistisch Alternatief maakte ik kennis met een gedreven, rechtlijnige en directe revolutionair met een groot hart en een working class instinct gebaseerd op een lange traditie (als afstammeling van mijnwerkers). Volgend citaat van Rosa Luxemburg past wonderwel bij de levensgenieter die Theo was: “Mens zijn betekent je hele leven in ‘de weegschaal van het lot’ gooien, maar tegelijk evengoed dat je kan genieten van elke zonnige dag en elke mooie wolk.”

Vorige vrijdag stuurde hij me dit bericht: “Ik wil nog zo veel, maar het lichaam is moe.” We zullen Theo missen. RIP kameraad, je strijd gaat door!

28 juni – 4 juli: zomerkamp in Westmalle

Ook dit academiejaar sluiten de Actief Linkse Studenten in samenwerking met ROSA en de Linkse Socialistische Partij hun werkingsjaar af met wat ongetwijfeld een heel boeiend zomerkamp wordt.

De campagnes van de ALS, ROSA en LSP draaien momenteel op volle toeren. Deze werden onder andere voorbereid tijdens de vele discussiegroepen op het zomerkamp 2018. Tijdens ons zomerkamp 2019 zullen we daar zeker op terugkomen en de campagnes van volgend academiejaar plannen.

Verdere info over programma, prijzen, kinderopvang en afspraken volgen binnenkort! Blokkeer de periode alvast in je agenda!