Home / Sociaal / Ecologie / Strijden voor een toekomst op een leefbare planeet!

Strijden voor een toekomst op een leefbare planeet!

  • Op 16 januari wordt een delegatie van jongeren ontvangen in het parlement.
  • Wij willen geen vage beloftes of symbolische akkoorden meer! We hebben dringend nood aan échte verandering.

De eerste staking van ‘Youth for Climate’ bracht 3500 scholieren tot in Brussel, een overdonderend succes! De klimaatmars op 2 december was ook al een historische actie met bijna 100.000 aanwezigen. Toch werd deze straal genegeerd door politici. Belgisch energieminister Marghem stemde in Polen tegen meer ambitieuze klimaatdoelstellingen … Dit keer mogen we ons niet laten afschepen. Wij willen geen vage beloftes of symbolische akkoorden meer! We hebben dringend nood aan échte verandering:

  • Ons transport vandaag zorgt voor enorm veel uitstoot. Willen we ons allemaal duurzaam kunnen verplaatsen? Dan is er in de eerste plaats nood aan meer, beter en gratis openbaar vervoer!
  • De vervuilende energiesector moet in publieke handen! Zo kunnen de winsten geïnvesteerd worden in de productie en distributie van betaalbare en groene energie en kunnen we tewerkstelling blijven garanderen!
  • Kennis en technologie om klimaatverandering tegen te gaan is er genoeg maar grote olie-multinationals kopen onderzoek op en steken de patenten in hun kluis. Het is aan de maatschappij om de wetenschap te bezitten en controleren!
  • System Change, Not Climate Change! 100 multinationals zijn verantwoordelijk voor 71% van de uitstoot sinds 1988. Deze bedrijven zijn in handen van een klein groepje rijken van wie de winsthonger haaks staat op onze belangen en op die van onze planeet. In plaats van belastingcadeaus aan de bedrijven willen we massale publieke investeringen in ecologische infrastructuur en diensten.

Mai, lid van de Actief Linkse Scholieren, en leerling op kunsthumaniora Sint-Lucas Gent zegt:

“De actie afgelopen donderdag toonde potentieel voor een massabeweging. De betoging op 27 januari in Brussel zal opnieuw historisch zijn. De oproep om opnieuw op donderdag te spijbelen en naar Brussel te komen, kan nog aan belang winnen. Het gevoel dat onze toekomst op het spel staat is groter dan de impact van eventuele sancties die de school zou opleggen. Anderzijds zal niet iedereen elke week kunnen spijbelen. Elke donderdag naar Brussel komen kan bovendien voor veel leerlingen financieel moeilijk worden omwille van het treinticket dat ze moeten betalen. Via tussentijdse acties (op schoolniveau, lokaal of nationaal) kunnen we opbouwen naar een centrale stakingsdag waarin niet enkele, maar een meerderheid van de scholen in België leeglopen. We kunnen daarvoor 15 maart aangrijpen. Dan is er een internationale schoolstaking voor het klimaat aangekondigd. Door  ons te organiseren in actiecomités op de verschillende scholen kunnen we dit voorbereiden en discussiëren over welke campagne, stappen en eisen nodig zijn om echte verandering te bekomen.”

Lees hier de voorstellen van de Actief Linkse Scholieren en Studenten voor de klimaatbeweging