Regionale betogingen van de non-profit

Gisteren waren er regionale betogingen van werknemers uit de non-profitsector. Er waren o.a. betogingen in Brussel, Gent, Turnhout, Genk, Kortrijk,… Op zowat alle betogingen waren er telkens meer dan 1.000 deelnemers. In Brussel en Gent alleen al waren er telkens zowat 3.000 betogers en ook in Turnhout waren er een vergelijkbaar aantal.

De acties kwamen er nadat de regering aankondigde dat er geen ruimte was om in te gaan op eisen zoals een 13e maand, aanvullend pensioen, verbetering van de vergoeding voor onregelmatige prestaties, veralgemening van de 45+ regeling, invoering van de 36-urenweek,… De vakbonden eisen 25.000 nieuwe jobs, maar eind september werd door de regering gesteld dat er slechts 28 miljoen euro zou vrijgemaakt worden vanaf oktober 2005, hetgeen gelijk staat met 778 voltijdse jobs. Bovendien liet minister Vandenbroucke eerder al weten dat de non-profit, net zoals het onderwijs, de eerstkomende jaren niets moet verwachten van de Vlaamse regering.

Op de betogingen waren er telkens delegaties van alle drie de vakbonden. De onderlinge solidariteit was sterk aanwezig bij de basismilitanten. Met LSP waren we aanwezig op verschillende betogingen. Christophe van LSP-Keerbergen was op de actie in Brussel: "We waren er met een goede delegatie van ongeveer 15 kameraden en enkele sympathisanten. We hebben zo’n 25 bladen verkocht en enkele honderden pamfletten uitgedeeld. We probeerden in discussie te treden om de noodzaak uit te leggen dat de sector niet alleen staat, dat dezelfde problemen bestaan in het onderwijs, De Post, de NMBS, de MIVB, etc… In ons pamflet stond ook de oproep voor de jongerenmars voor werk en tegen racisme.”

De noodzaak van veralgemeende strijd over verschillende sectoren heen zal de komende periode nog aan belang winnen. Deze week waren er stakingsacties bij De Post in Zaventem, de MIVB in Brussel, DHL in Zaventem. Telkens wordt daarbij ingegaan tegen de weigering van de regering en het patronaat om te investeren in tewerkstelling in degelijke omstandigheden. De non-profitsector neemt het voortouw in het organiseren van nationale actiedagen in haar sector, dat idee moet uitgebreid worden over verschillende sectoren heen!

Lees ook:

LSP-pamflet op de non-profit betogingen

Oproep voor de actiedag door LBC

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist