Home / Column / Eindejaarskwis: ja, dat was 2018

Eindejaarskwis: ja, dat was 2018

Foto: Wikimedia/commons

Yep, ze ligt er languit mensen. Nee, niet de feestelijke kerstkalkoen, maar de verdoemde rechtse regering-Michel. Niet omdat onze koopkracht werd gestroopt, onze pensioenen onder vuur lagen, jongeren in laag betaalde jobs werden geduwd, de kinderarmoede de pan uit rees of het klimaat naar de vaantjes wordt geholpen. Nee, omdat de N-VA vond dat de verkiezingen over haar moesten gaan. En niet over belangrijke zaken. Zelden werd zoveel goedkoop acteertalent vergooid aan prijzige mandatenslurpers. Maar ook: wat een heftige roetsjbaan van een jaar was het weer.

Gele hesjes, Tariefman Trump en oplopend verzet van #metoo tot halve klimaatopstanden. De vakbondsstrijd tegen ondraaglijke werkdruk en voor degelijke lonen en pensioenen. We werden dit jaar getroffen door tornado’s, aardverzakkingen, gevaarlijke bosbranden en de Antwerpse SP.a: die dijkbreuk van neoliberale paardrift op weg naar door de mens uitgelokte uitsterving, zo lijkt het.

Omdat het jaar nooit echt beëindigd is zonder een beschouwende, en beschonken, noot en het kapitalisme soms met een tikkeltje humor moet worden verbeten én bestreden, presenteren we u: de tsjokvolle, onuitgegeven eindejaarskwis van het jaar 2018. Kennis is macht in de strijd tegen het stilaan overbodige winstsysteem. Doet u mee?

1/ 2018 was een jaar waarin de tergende cowboykapitalist zich ongenaakbaar waande. Maar regelmatig ook hevige tegenstand ondervond. Denk aan de reeks brutale uitspraken van topmanagers toen de werkenden tegen hoge werkdruk en superuitbuiting in staking gingen. Dikwijls met groot succes, zoals bij Aviapartner of Lidl. Welke uitspraak uit de volgende, overrijpe tros werd niet gedaan door een miljoenen opstrijkende CEO en hebben we zelf verzonnen?

a) “De werknemers van Bpost moeten hun comfortzone verlaten”

b) “Wilde stakingen zoals bij Aviapartner moeten verboden worden”

c) “Als we bij Ryanair mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun stakingen hebben, en dan zullen ze vaststellen dat er jobs en toestellen verhuisd worden”

d) “Ik ben heel trots op de cultuur bij Amazon. Ik plas zelf ook graag in een plastic fles onder mijn bureau als de job dat vereist.”

Antwoord: d was slechts voor de eerste helft juist. Amazon-baas Jeff Bezos pist wat arbeidsvoorwaarden betreft ver naast de pot. Maar zijn eigen plasjes mikt hij uit liefde voor de Amazon-cultuur voluit in zijn hoogstpersoonlijk, goudomrand bedrijfstoilet.

2/ In september was het halve land verrast en geschokt omdat een Pano-reportage onthulde dat er binnen de NVA een met boksbal en schietgeweren oefenende aanzet tot privémilitie aanwezig was: Schild&Vrienden. Na de schitterende reportage zette de met Hitler dwepende club van “trotse blanken” het op een tranenrijk gejammer over “framing”. Naast grappen maken over de holocaust, over het onderdrukken van vrouwen, het poseren met geweren,… bleken deze gepamperde polderjongens ook oudjes gewillig over de straat te helpen en zwerfvuil op te rapen. Volgens woordvoerder Dries Van Langenhove maakte dat gezamenlijk oprapen van rotte vis ruimschoots – als ze niet zo hard “geframed” werden door de linkiewinkies – het dwepen met Adolf Hitler, de nazi’s en de gaskamers goed. Dit laatste was hoogstens een nevenactiviteit, zeker niet de kern van hun zwerfvuil bijeen harkende streven. 

Hoe heette de geheime chatapplicatie waarin de S&V’ers hun meest extreme denkbeelden uitwisselden en probeerden op te klimmen in een soort militaire hiërarchie van neonazistische politieke soldaten? 

a) Tinder

b) Aryan Dating

c) World of Warcraft – ‘Men Only’

d) Weight Lifting For Nationalist Loonies

e) Nationalist Loonies for Weight Lifting

f) Romeo’s Revenge

g) Discord

h) Horst Wessel’s Inflatable Balloon Party App

i) Fishy Adventures for Flanders

j) Zuhal Demir’s Muscle Building & Make Up App

Antwoord: g

3/ In oktober werd duidelijk dat Vlaams Belang-voorman Philip Dewinter zich jarenlang als handlanger van een Chinese spion had laten gebruiken. Voor een politicus die gedurende decennia luid stond te toeteren dat we weer “baas” moesten worden “in eigen land” een dikke tegenvaller. Voor een handval dukaten mochten de Chinese staatskapitalisten dus ook een beetje baas zijn. In het parlement zou Dewinter een schrijn hebben ingericht ter ere van “De Grote Leider Xi Jinping” en “zijn sublieme vakbondsbeleid”. Af en toe probeerde de grote Ariër, verkleed als Chinees circusartiest, vanop het parlementair gestoelte de NVA-fractie in te vliegen. Maar daar stak zijn contactpersoon uiteindelijk een Chinees stokje voor wegens teveel uitstalling.

Volgens het Belang-kopstuk was de schimmige vzw van zijn multiculti Aziatische compagnon zijn “favoriete afhaalchinees” waar hij altijd met zijn “bonnetjes” terechtkon. Ten huize Dewinter was het soms wekenlang al Chinese inktvissoep en gebakken noedels wat de culinaire klok sloeg.

Ook in gezinsverband predikte Philip “Tai Chi” Dewinter de Chinese draai en liepen zijn dochters al snel verplicht rond met Huawei-gsm’s, kleurrijke traditionele Chinese gewaden en Kung Fu-handleidingen om het Belt and Road-initiatief van “de Grote Xi” op alle continenten, zelfs Groter Ekeren, kracht bij te zetten. Welk van de volgende initiatieven werd door Dewinter genomen om de staatsdictatuur China te promoten? 

a) Hij stelde op de Antwerpse gemeenteraad voor om via schaduwbankieren een luchthaven van 10 vierkante kilometer met 80 landingsbanen te bouwen in Deurne, ter vervanging van het woongebied tussen het Sportpaleis en het Rivierenhof

b) Hij stelde op de Antwerpse gemeenteraad voor om “Chinese politie-adviseurs” uit te nodigen om “de kleurvakbonden in de haven” nu eens eindelijk “in de pas te doen lopen” (Bart De Wever onderzoekt “de haalbaarheid van dat voorstel”)

c) Hij prees in het parlement de Chinese politiek van “heropvoeding” van de Oeigoeren, de Chinese moslims

d) Hij leidde een delegatie van Chinese artiesten rond in het parlement, die hij – terwijl ze verbaasd toekeken – voortdurend bestookte met luid gescandeerde citaten van Deng Xiaoping (“het doet er niet toe welke kleur de kat heeft, blank of geel, als ze maar muizen vangt in mijn portemonnee”)

e) Hij diende in het parlement, verkleed als Chinese draak, een wetsvoorstel in om de Chinese kalender over te nemen en onderrichte de aanwezigen over het wonderlijke “Jaar van de Hond”

Antwoord: d, hij ontving Chinese artiesten als gids in het parlement

4/ In mei werd in Ierland een historische overwinning geboekt door de vrouwenbeweging – mede georganiseerd door de linkse socialisten van de Socialist Party – in de strijd tegen criminalisering van abortus en voor het recht van vrouwen om te kiezen. In het najaar was er in Ierland ook massale verontwaardiging na het verwijzen naar de kleding – het slipje in dit geval – van een vrouw in een rechtzaak rond verkrachting. Hoe heet het Ierse parlementslid dat een vrouwenslip omhoog hield in het parlement om dit brutale seksisme aan te klagen, een beeld dat nadien via de media de wereld rondging?

a) Emily Pankhurst

b) Rosa Luxemburg

c) Ruth Coppinger

d) Alexandra Kollontai

e) Jenny Marx

Antwoord: c

5/ In oktober vond NVA’er Pol Van Den Driessche – tevens groot verliezer tijdens de voorgaande verkiezingen – het een briljant idee om nepnieuws over de Brugse Wintermarkt te verspreiden. In de eeuwige NVA-zoektocht naar culturele relletjes – waarmee sommigen zo snel vergeten dat de regering hun portemonnee leeghaalt en de pensioenen uitholt – suggereerde gebuisde Pol dat de Kerstmarkt Wintermarkt was gaan heten omwille van multiculturele redenen. Dat verhaal bleek uit de lucht gegrepen: de Brugse handelaars wensten gewoon langer dan de kerstperiode hun kraampjes open te houden. 

Omdat mensen bij de neus nemen bij de NVA een favoriete volkssport is, werd gebuisde Pol niet met pek en veren uit de partij gezet. Hoe heet de even clowneske NVA-woordvoerder die tijdens de zomer bij het Belgische leger door het stof ging kruipen, naar eigen zeggen om “Europa beter te beschermen”? 

a) Clovis

b) Calimero

c) Karim Van Overmeire

d) Joe Dalton

e) Joachim Pohlmann

f) Jack Dalton

Antwoord: e

6/ Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen deed de regering-Michel extra haar best om zaken in de soep te laten draaien. Met groot succes. Zo leefde op een bepaald moment de vrees dat we ons tijdens de wintermaanden met opfikkend salonmeubilair zouden moeten verwarmen, wegens dreigend energietekort. Uit milieurapporten bleek dat Antwerpen een van de meest vervuilde steden ter wereld is. En dit blijkbaar niet alleen omdat Annick “ik scheld elke dag vakbondsleden de huid vol” De Ridder er af en toe haar mond spoelt. Burgemeester De Wever stelde dat hij “niet iedereen in het havengebied kon ontslaan”. Over een drastisch andere aanpak van mobiliteit had hij zijn hersenen nog niet gepijnigd, ondanks acties aan de scholen van wijkbewoners. Wat was het antwoord van de burgemeester op deze twijfelachtige eretitel voor zijn stad? 

a) “Mijn War Room stookt helemaal niet zoveel op. En daarbij: dat waren vredessignalen naar de sossen.”

b) “Als je een planeconomie zonder winstmotief wil, moet je het zeggen hé”

c) “Ik kan niet toveren”

d) “De erfgenamen van Fernand Huts en Voka lossen dit wel op in 3050, wanneer Antwerpen een halve meter onder de zeespiegel ligt”

Antwoord: c

7/ Ter gelegenheid van de verkiezing van de uiterst-rechtse Braziliaanse president Jair “tijdens de dictatuur werd er te weinig gemarteld” Bolsonaro vond de patroonskrant De Tijd het gepast om dat – ondanks een paar randbemerkingen over vrouwonvriendelijkheid en racisme – een uitermate positieve ontwikkeling voor het investeringsklimaat te vinden. De “exportadviseur” die de krant daarover interviewde stelde, behoorlijk onthullend: “Ondernemers kunnen het met Bolsonaro’s maatschappijvisie niet eens zijn, maar daarna gaat de business gewoon verder.” 

De macht van de werkende klasse werd nog niet gebroken in Brazilië. Maar: net zoals “de business” onder Mussolini, Hitler en Franco “gewoon verder ging”. De patroons en uiterst-rechts? Twee handen op één buik als het erop aankomt. Het kapitaal stond ruimschoots achter Bolsonaro in Brazilië. Hoe heten de drie even uiterst-rechtse zonen van de nieuwe president? 

a) Idi, Rudolf en Benito

b) Julius, Nero en Bambi

c) Carlos, Flavio en Eduardo

d) Dries, Staf en Willy

Antwoord: c

8/ De Franse president Macron ontwikkelde van burgerlijk troetelkind – zelfs Kristof Calvo van Groen was even in de ban – in ijltempo naar het troebele, neoliberale putjeswater van het Elysée. Een lijfwacht mepte tijdens zijn vrije uren in op protesterende studenten, zijn Milieuminister gaf er de brui aan omdat hij de futiliteit van een job zonder middelen niet aankon. Als klap op de vuurpijl werden er repressieve huiszoekingen gedaan bij de linkse Mélenchon en prees Macron de koloniale onderdrukker en nazicollaborateur maarschalk Pétain de lucht in. Op de populaire gele hesjes-beweging reageerde de geïsoleerde president met brutale politierepressie. 

Hoe omschreef Macron, die in de peilingen steeds verder wegzakte, de Franse bevolking tijdens een bezoek aan Denemarken? 

a) “Galliërs die een afkeer hebben van verandering”

b) “Burgers die verslaafd zijn aan degelijke arbeidsomstandigheden en uitgebouwde sociale voorzieningen.”

c) “Vastgeroeste Neanderthalers die de voordelen van een snelle ontslagregeling, hoge brandstofprijzen en lage pensioenen weigeren te erkennen”

d) “Mensen die niet verdienen dat ze op een interplanetair genie als ik kunnen stemmen”

Antwoord: a

9/ Terwijl de NVA van extreemrechts geleende sfeerschepping de wereld in stuurde rond een vaag en niet-bindend VN-migratiepact, waren in Antwerpen nog volop coalitieonderhandelingen bezig met de lokale SP.a-tenoren. Die omschreven de gesprekken met De Wever als zeer “gezellig”. Vooral zijn grappen over het stakingsrecht, de ambtenarenpensioenen en ‘de Berbers’ konden ze naar verluidt waarderen. De SP.a’ers kregen er de slappe lach van. In De Morgen lazen we dat de zet van Jinnih Beels en Tom Meeuws – de kapiteins van de sociaaldemocratische Titanic – van een weergaloze intelligentie getuigde omdat De Wever en de NVA echt wel veranderd zouden zijn. Gelouterd, tot inkeer gekomen. 

De auteur van dat aan veel pintjes en meterslange joints ontleende standpunt – dat hopen wij tenminste – hield vol dat hij de dag erna met evenveel vuur een compleet tegengesteld standpunt zou kunnen produceren. Het was een treffend voorbeeld van wat Marx ooit de vervreemding van de mens van zijn eigen arbeid, het arbeidsproduct en zijn medemens noemde en het vervagend besef van goed en kwaad dat daar in sommige gevallen wel eens uit voortvloeit. 

Hoe verdedigde Jinnih Beels de onderhandelingen met de neoliberale en verdelende NVA in Antwerpen?

a) Als ex-politieagente ben ik dat soort praat gewoon, pfff

b) Als ex-politieagente kick ik op dat soort praat

c) Als ik het racisme van Philip Dewinter relatief mag vinden, dan mag ik zeker met de NVA rond de tafel zitten. Toch?

d) Een operadiva zet je toch ook niet in de concertbak bij het muzikale plebs

e) Ik wil aan mijn kinderen uitleggen dat ik heb geprobeerd om de tanker van richting te doen veranderen

f) Op een neoliberale tanker zijn er veel mandaten om in te vullen. Lekker.

Antwoord: e

10/ Begin december vond er een historisch grote betoging ter bescherming van het milieu plaats in Brussel. Volgens specialisten hebben we nog 12 jaar om dramatische wijzigingen van het klimaat in te perken. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump daarentegen was alles nog dik in orde toen hij de laatste keer uit het raam keek. Marxisten menen dat je democratische economische planning, een democratisch genationaliseerde economie, nodig hebt op wereldvlak om de keuzes te maken qua energie, mobiliteit, duurzaamheid, milieureglementen,… die reëel het verschil kunnen maken, wat onder een chaotisch, winstgedreven en concurrentieel systeem als het kapitalisme niet mogelijk is. 

Ook de Trump-administratie is zich bewust van de groeiende aantrekkingskracht van socialisme. Ze liet eind oktober een rapport publiceren door de Raad van Economische Adviseurs over de dreiging van het opkomende antikapitalisme. Wat is de titel van dit rapport? 

a) “Marx zit onder ons bed: niet kijken”

b) “Marx en Engels: in bed met de Democraten”

c) “Waarom wij als rijkste 1% collectief in onze Armani-broek doen voor socialisme”

d) “Onze Centrale Bank is misschien gek, maar socialisme? Daar zijn geen woorden voor!”

e) “De opportuniteitskosten van socialisme”

f) “Arbeidersdemocratie en economische planning: de Satan in persoon. Waarom de miljarden van de grote bedrijven in de belastingparadijzen moeten blijven.”

g) “Wanneer de klassenstrijd opwarmt, beam us up Scotty – naar Mars, zo snel mogelijk!”

Antwoord: e

Prettige feesten aan alle arbeiders!

(pd)