Sport: een feest voor de aandeelhouders en bonzen

Het WK voetbal in Zuid-Afrika leverde enkele spannende momenten op. Iedere supporter kijkt nu al uit naar een volgende WK, er is zelfs een mogelijkheid dat het voetbalfeest binnen enkele jaren naar de lage landen komt. Tot zo ver het goede nieuws. De internationale voetbalfederatie FIFA doet er alles aan om van de voetbal een feest voor de aandeelhouders en zichzelf te maken. In Zuid-Afrika werd een monsterwinst van 1,5 miljard euro gemaakt.

De Belgische en Nederlandse regeringen hebben beiden ingestemd met de voorwaarden die door de FIFA werden gesteld. Bepaalde voorwaarden zijn wettelijk niet mogelijk, maar ongetwijfeld zal daar een mouw aan kunnen worden gepast. De FIFA eist onder meer een vrijstelling van belastingen en BTW. De voetbalfederatie eist: “Individuen die tewerkgesteld worden door de FIFA of door een van de dochterbedrijven, los van het feit of ze in België al dan niet als belastingbetaler worden beschouwd, zullen geen individuele taksen moeten betalen.”

Terwijl wij 21% BTW moeten betalen op energie, zouden de bonzen van de FIFA 0% moeten betalen op restaurant of voor hotelkosten, het is immers niet de bedoeling dat de gemeenschap van het organiserende land financieel kan meegenieten van het voetbalfeest. De gemeenschapskas is enkel goed om nieuwe stadions te bouwen en de nodige infrastructuur te voorzien. De FIFA eist onder meer ook infrastructuur zoals een eigen rijstrook op autosnelwegen. Anders zouden de voetbalbonzen wel eens in een file kunnen staan…

Iedereen moet plaats maken voor de commerciële belangen van de FIFA. De voetbalbond eist dat er binnen een straal van twee kilometer rond de stadions enkel reclame voor officiële sponsors mag, ook bij particulieren. In cafés binnen deze straal mag enkel drank van de sponsors worden geschonken. Alles en iedereen moet wijken opdat het winstcijfer van 1,5 miljard euro verder kan worden opgetrokken.

De commercialisering treft alle sporten. Contador won de Tour de France en kreeg daarvoor een cheque van 450.000 euro om te verdelen onder de ploegmaats. Toureigenaar ASO verdiende miljoenen aan deze Tour door sponsorcontracten, uitzendrechten en startgelden van steden. Tussen 2004 en 2008 betaalde ASO 136 miljoen euro aan dividenden aan de aandeelhouders van ASO.

Sport wordt door de elite misbruikt om grote winsten te maken en om onze aandacht af te leiden van de vele problemen die zich opstapelen onder het kapitalisme. Wij vinden dat sport een volks gebeuren moet zijn waarbij de supporters en de gemeenschap het voor het zeggen hebben en niet de bonzen van de FIFA en hun broodheren bij de grote multinationals.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie