Ierland: socialistisch parlementslid daagt Kofi Annan uit

De Ierse regering heeft een instelling met de naam ‘Nationaal Forum over Europa’ opgezet waarbij het de bedoeling is om meer publieke discussies te voeren over de Europese Unie en alles wat met de EU verbonden is. Op 14 oktober werd het forum toegesproken door VN Secretaris-Generaal Kofi Annan die kwam spreken over de geplande hervormingen bij de VN.

Alle partijleiders mochten Kofi Annan vragen stellen of opmerkingen overmaken. Dit gebeurde ook door Joe Higgins, parlementslid van de Socialist Party. De opmerkingen van Joe maken duidelijk dat onze publieke vertegenwoordigers hun retoriek niet aanpassen naargelang van het publiek. Onze vertegenwoordigers gebruiken hun positie als forum om een stem te geven aan de woede van de duizenden arbeiders die ze vertegenwoordigen.

Kofi Annan toonde de arrogantie van diplomaten en leden van de politieke elite vandaag en ging tijdens zijn antwoord op geen enkel punt van Joe in.

Dit is wat Joe Higgins zei: “Algemeen-secretaris, als parlementslid van de Socialist Party en als lid van het Committee for a Workers’ International, vertrek ik van een compleet ander standpunt dan het politieke establishment die u tijdens uw bezoek wellicht zal ontmoeten. Ik vertegenwoordig in het parlement de arbeiders en de vele mensen die in relatieve armoede leven. Mag ik u vragen waarom die mensen en de miljarden arbeiders en armen op deze wereld, waarnaar u eerder verwees, enige hoop op een betere toekomst zouden kunnen koesteren door een gereorganiseerde VN, als 2 van de 5 permanente leden van de Veiligheidsraad een illegale imperialistische verovering van Irak kunnen opzetten en verderzetten waarbij duizenden onschuldige slachtoffers vallen? En terwijl alle vijf de permanente leden van de Veiligheidsraad, en vele anderen, dagelijks ervoor zorgen dat duizenden wetenschappers en tienduizenden arbeiders worden ingezet om de technologie te ontwerpen en te creëren die enkel de bedoeling heeft om een steeds groter aantal mensen in verre landen te laten opdraaien voor vervuiling. Het verspillen van miljarden die bijvoorbeeld zouden kunnen aangewend worden voor proper water, gezondheidszorg, kleding en huisvesting voor de miljarden mensen waarnaar u verwees.”

Delen: Printen: