Op 1 november betoogden in Berlijn zo’n 100.000 mensen tegen het besparingsprogramma van de regering van Sociaal-Democraten en Groenen geleid door Schröder. Sozialistische Alternative (SAV, onze Duitse zusterpartij) heeft reeds geruime tijd voor zo’n betoging opgeroepen. In augustus lagen leden van SAV mee aan de basis voor de oproep van een nationale betoging op 1 november tijdens een nationale "actie-conferentie" van activisten die opkomen tegen het besparingsbeleid. Holger Dröge brengt verslag uit van de betoging op 1 november.
De betoging werd met 100.000 deelnemers in Berlijn veel groter dan verwacht en was een uiting van het enorme ongenoegen en de woede die toeneemt in Duitsland. In de opbouw naar de betoging was de leiding van zowel Ver.di als DGB (de belangrijkste vakbonden) niet bereid om actief te mobiliseren. In Ver.di negeerde de vakbondsleiding de unanieme beslissing van haar congres om de actie te ondersteunen. Twee dagen geleden omschreef DGB-leider Michael Summer de betoging tegen de regering als "niet veelbelovend".
"Heute", het nieuwsprogramma van de publieke TV-zender ZDF, stelde dat de "DGB weigerde om de oproep voor de betoging te ondersteunen. Ook waren vertgenwoordigers van de kerken, sociale hulporganisaties en de partijen in de Bundstag niet officieel vertegenwoordigd". Het was dan ook opvallend dat er ondanks het gebrek aan een oproep van deze "officiële" instanties, er toch zo’n 100.000 betogers waren.
Zelfs in de leiding van de antiglobaliseringsgroep Attac was er de voorbije weken disucussie en kritiek over de mogelijkheid van een nationale mobilisatie. In augustus waren er binnen Attac stemmen voor lokale betogingen in plaats van een nationale betoging. De omvang van de betoging op 1 november maakt duidelijk dat die mensen in een andere wereld leven.
Het is belangrijk dat de betoging werd georganiseerd door de basis. De mobilisatie ging tegen de vakbondsleiding in, een leiding die eerder deze zomer besliste om geen verdere acties te organiseren tegen het neo-liberale ‘Agenda 2010’ van Schröder. De nationale acties vandaag zijn het begin van een toenemend verzet, in de vorm van acties en stakingen die georganiseerd worden op lokaal, regionaal en zelfs nationaal vlak tegen de poging van het establishment om de levensstandaard fundamenteel aan te pakken.
Nationaal werden zo’n 30.000 mensen gemobiliseerd naar de betoging, terwijl ook tienduizenden inwoners van Berlijn deelnamen. Er is in Berlijn een grote bereidheid om in actie te komen tegen de besparingsplannen van de lokale regering van SPD en PDS. Deze betoging toonde aan wat mogelijk is als gemobiliseerd wordt en dat ondanks de weigering van de vakbondsleiding om te mobiliseren.
Bernd Riexinger, een lokale voorman van Ver.di in Stuttgart, viel de regering scherp aan in zijn slottoespraak op de betoging: "We staan hier vandaag omdat we niet langer de de holle woorden aanvaarden over het hervormen, uithollen en vernietigen van de sociale zekerheid waar wij voor gevochten hebben en ontwikkeld hebben". Op de betoging waren er spandoeken als "Genoeg is genoeg, weg met Schröder", een uitdrukking van de woede onder brede lagen van de bevolking tegenover de hervormingen van het pensioenstelsel, de "Hartz-hervormingen" in de gezondheidssector en de pogingen om de werkzekerheid en de werkloosheidsuitkeringen aan te vallen.
De sfeer op de betoging was erg militant en vastberaden. Nico Weinmann, een SAV-lid die sprak namens de "Jongeren tegen besparingen" (JgS, Jugend Gegen Sozialabbau) in Kassel, kreeg een enorm applaus toen hij de eis voor een algemene 24-urenstaking naar voor bracht. De openingstoespraken werden in goede banen geleid door een SAV-lid die de meeting modereerde. Het jongerenblok van de SAV samen met de jongerenafdeling van de IG Bau (vakbond in de bouwsector), Internationaal Verzet, de Turkse groep DIDF en andere groepen was één van de luidruchtigste delegaties op de betoing en kreeg vele steun.
Algemene 24-urenstaking
Na deze indrukwekkende bevestiging dat arbeiders en jongeren bereid zijn de strijd aan te gaan tegen de besparingen is de centrale vraag: hoe verder met de campagne. SAV roept op voor een algemene 24-urenstaking georganiseerd door de vakbonden en met de actieve betrokkenheid van verschillende sociale bewegingen als Attac en werklozencomités.
De betoging werd door een aantal media gelinkt aan een aantal stakingsacties van de leraars in de deelstaat Hessen op 18 november. Dat kan het begin betekenen van een fundamentele beweging om de aanvallen van de regering en het patronaat te stoppen, het kan de vakbonden en sociale bewegingen in het offensief brengen. Dit kan de banken, grote bedrijven,… raken waar het hen raakt: in hun winsten.