In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

[divider]

Historische klimaatmars

Wat een betoging! De klimaatmars bracht tienduizenden op de been. Het was een vastberaden optocht waarbij er een grote openheid tot discussie was. Wij vonden een goed gehoor voor onze standpunten en voorstellen. Wij staan voor maatschappijverandering om een einde te maken aan het kapitalisme.

We hadden stands aan het Noordstation en het Jubelpark. Daarnaast vormden we een strijdbare jongerendelegatie met ALS en campagne ROSA. Onze militanten verkochten 105 exemplaren van ons maandblad en 6 abonnementen. Thomas uit Gent was de absolute topverkoper met 34 kranten en 1 abonnement. We werkten daarbij vooral met onze achterpagina met als grote kop ‘Save the planet from capitalism.’ Daarnaast handelt het centrale dossier over ons programma tegen klimaatverandering. Dit blijft uiteraard ook na deze betoging erg bruikbaar!

Daarnaast haalden we tientallen contactgegevens op om de discussies die we op de klimaatmars opgestart hebben verder te zetten.

Onze militanten verkochten ook allerhande badges. Die waren erg populair: we verkochten voor ruim 400 euro. Eveline uit Brussel haalde het meest op: 81 euro.

Jong geleerd, is oud gedaan!

[divider]

West-Vlaamse ALS in actie!

Wat deden de West-Vlaamse ALS’ers een dag na de historische klimaatmars waarop ze met een mooie delegatie aanwezig waren? Inderdaad: verder campagne voeren! Ze schreven op hun Facebookpagina: “De voorbije dagen voerden we heel wat campagnes voor de Claim The Climate betoging die een absoluut succes werd! Vandaag stonden we al opnieuw campagne te voeren in de Vives. Het is dan ook duidelijk dat de politici die momenteel aan tafel zitten met grote vervuilers als BP, Total en ExonnMobil tijdens de COP24 in Katowice zonder immense druk van onderuit niets zullen veranderen! Hooguit komen er wat vage niet bindende beloftes naar buiten zoals op de voorbije klimaattoppen. Daarom gaan we donderdag in discussie over hoe we de strijd tegen de klimaatopwarming écht kunnen voeren!”

Die meeting op 6 december was overigens een mooi succes:

Like en volg de pagina ALS West-Vlaanderen:

https://www.facebook.com/ALSWestVlaanderen/

[divider]
Campagne ROSA op feministische kerstbeurs

Het was de eerste keer dat we zoiets deden: met ons politiek materiaal op een kerstbeurs staan. Maar het was een feministische kerstbeurs in Brussel met alternatief materiaal. Daar vonden we dus ook wel wat afzetmarkt voor onze socialistische feministische merchandising… Twee kameraden uit Antwerpen maakten wat extra materiaal hiervoor en haalden een uitstekende opbrengst van 100 euro op.

[divider]

Boekvoorstelling in Leuven komende dinsdag

  • Dreiging van revolutie versnelde einde van Wereldoorlog
  • Een jaar na de Russische Revolutie werd het potentieel van revolutie bevestigd
  • Falen om revolutie door te trekken, leidde tot nederlaag en opende de weg voor fascisme en Tweede Wereldoorlog

Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht zijn de bekendste voortrekkers van de Duitse Revolutie. Tot op vandaag blijft vooral Rosa Luxemburg een gekend voorbeeld van een consequente revolutionair die haar leven gaf in de strijd voor een socialistisch alternatief op de barbarij van het kapitalisme.

Dit jaar vieren we de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. Er zal minder aandacht zijn voor de wijze waarop die oorlog gestopt werd: de Russische Revolutie zorgde voor een wapenstilstand aan het Oostfront, de Duitse Revolutie maakte een verderzetting van de oorlog compleet onmogelijk. 100 jaar na het einde van de oorlog die ‘een einde aan alle oorlogen’ moest maken, zijn er nog steeds veel gewapende conflicten en oorlogssituaties. Afghanistan, Syrië, Somalië, Libië, … worden gedomineerd door uitzichtloosheid. Wat kunnen we leren van Rosa Luxemburg en de Duitse Revolutie in ons verzet tegen oorlog?

Overal ter wereld is er een roep naar verandering. In de VS is socialisme onder jongeren populairder dan kapitalisme. Hoe kunnen we breken met uitbuiting, onderdrukking en dus met het kapitalisme? De Duitse Revolutie biedt belangrijke lessen over het belang van eenheid in actie, duidelijkheid van programma en de durf om offensief vooruit te gaan in bewegingen.

Het revolutionair proces tussen 1918 en 1923 kende verschillende ogenblikken waarop een socialistische maatschappijverandering mogelijk was. Deze mogelijkheden werden niet benut, waardoor het kapitalisme kon standhouden en de prille Sovjet-Unie geïsoleerd bleef. Dit maakte de opgang van de stalinistische bureaucratie in Rusland mogelijk. De nederlaag in Duitsland legde ook de basis voor het fascisme en de bijhorende Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de verschillen met fascistische krachten vandaag en wat kunnen we leren uit de fouten die in Duitsland gemaakt werden?

De Duitse Revolutie is misschien niet de bekendste uit de geschiedenis, maar was bepalend voor het verdere verloop van de 20e eeuw en omvat heel veel lessen die essentieel zijn voor wie vandaag ingaat tegen extreemrechts en opkomt voor een socialistisch alternatief op het kapitalisme.

Het nieuwe boek ‘1918-1923: revolutie in Duitsland’ brengt op een toegankelijke wijze het verhaal en de lessen van de Duitse Revolutie. Het staat ook stil bij de Duitse soldatenraad in Brussel in november 1918: het ogenblik dat de rode vlaggen boven onze hoofdstad wapperden.

Het boek telt 154 pagina’s en is te koop aan 10 € op de boekvoorstelling

  • Locatie: Zaal De Bruul (in Park De Bruul, Brouwersstraat)
  • Vanaf 18u30 etentje en drank voor wie wil, gelieve op voorhand iets te laten weten
  • FB evenement