Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Sterke tussenkomst op betoging tegen geweld op vrouwen

Vorige zondag was er de grote betoging tegen geweld op vrouwen. Campagne ROSA mobiliseerde voor deze betoging en vormde een levendig blok op de betoging. Onze militanten waren druk in de weer met ons politiek materiaal. We verkochten 30 exemplaren van ons maandblad en haalden ruim 450 euro strijdfonds op met badges, sjaals, armbandjes, stickers, … Er was een grote interesse om met campagne ROSA mee te werken: 45 mensen gaven aan dit te willen doen en vier daarvan werden meteen lid van ROSA.

Nieuwe krant!

Twee centrale onderdelen in deze krant: (1) de strijd tegen het besparingsbeleid, de hoge prijzen en werkdruk met zowel de vraag naar politieke als syndicale antwoorden en (2) de strijd om de planeet.

Het eerste element staat op de voorpagina en is een rode draad doorheen de pagina’s 2 tot en met 7: twee pagina’s over de politieke situatie met aandacht voor de vraag waarom het in Brussel en Wallonië niet tot progressieve coalities kwam, drie pagina’s vanop de werkvloer met een algemeen stuk over de loononderhandelingen (het IPA) naast specifieke artikels over NMBS, Bpost, Lidl en Aviapartner. Tenslotte kijken we op pagina 7 naar de gele hesjes.

Het tweede element, dat rond klimaat, staat op de achterpagina en we besteden er ons centraal dossier aan.

Andere thema’s zijn de strijd tegen extreemrechts na de Braziliaanse verkiezingen (pagina’s 10 en 11) en de strijd voor vrouwenrechten (pagina’s 14-15).

Inhoudstafel:

 1. Stijgende werkdruk. Dalende koopkracht. Genoeg is genoeg!
 2. Lokale verkiezingen toonden wat er in mei 2019 nodig is. Nu bouwen aan breed front van sociaal verzet!
 3. Zelzate: voor rechts is elke stap weg van besparen onaanvaardbaar || Waarom is het in Wallonië en Brussel niet tot progressieve coalities gekomen?
 4. IPA: voor meer loon en minstens 14 euro per uur!
 5. Eerste sociale verkiezingen bij de NMBS: stem voor strijdbare kandidaten || Geslaagde poststaking legt pijnpunten op werkvloer en in de strijd bloot
 6. Aviapartner: strijd loont! || Lidl: zes maanden na overwinning is strijd voor werkbaar werk nog niet voorbij
 7. Genoeg van dit beleid voor de rijken en de grote bedrijven! Woede van de “gele hesjes” is terecht, strijd tegen dit systeem nodig
 8. Klimaatverandering en vervuiling: De vrije markt is de oorzaak, niet de oplossing!
 9. Vervolg dossier
 10. Extreemrechts: waarschuwing uit Brazilië. Verzet van werkenden en jongeren meteen organiseren!
 11. Extreemrechts en rechts populisme gedijen onder aftakelend kapitalisme. Enkel de arbeidersbeweging kan hen stoppen!
 12. Tentoonstelling ‘Berlijn 1912-1932’ in Brussel toont hoe kunst en revolutie samengaan
 13. Partijnieuws
 14. Spanje: Eenheid van PSOE en Podemos om sociale afbraak te stoppen? || Walk-out bij Google tegen seksueel wangedrag || Gelijk loon voor gelijk werk: historische staking in Glasgow
 15. Hoe 8 maart opbouwen onder werkenden? || Enorme verontwaardiging na victim-blaming in Ierse verkrachtingszaak: #ThisIsNotConsent
 16. Save our planet from capitalism

Geslaagde boekvoorstelling in Antwerpen

De Antwerpse boekvoorstelling over de Duitse Revolutie was met een 20-tal aanwezigen niet de grootste (in Gent en Brussel waren er meer dan 30 aanwezigen), maar we verkochten er wel het grootste aantal boeken tot hiertoe. Ons boek over de Duitse Revolutie is een poging tot begrijpelijke samenvatting van de erg complexe ontwikkelingen in Duitsland. Op de boekvoorstellingen kan enkel een schets van de belangrijkste lessen gegeven worden.  Op 11 december volgt er nog een boekvoorstelling in Leuven.