Home / Sociaal / Ecologie / Komende zondag: grote klimaatbetoging in Brussel

Komende zondag: grote klimaatbetoging in Brussel

De kranten staan er vol van, journalisten en activisten maken films en schrijven boeken, de wetenschappelijke wereld publiceert een spervuur aan waarschuwingen en argumenten die ons een dramatische toekomst voorhouden. Wat ons overkomt, lijkt onwezenlijk. We ervaren klimaatverandering van dichtbij. 2018 is het jaar met recordtemperaturen, ongeziene droogte en klimaatrampen. En er is unanimiteit: het wordt erger.

Waar minder unanimiteit over is: de oplossingen. De wereldleiders komen in december opnieuw samen voor een klimaattop. De COP24 vindt plaats in Katowice, Polen. Gezwollen taal en veel beloftes is wat we in het beste geval voorgeschoteld zullen krijgen. Aan de vooravond van die bijeenkomst organiseert de klimaatbeweging een betoging in Brussel. Het wordt de grootste sinds de betoging in Oostende in 2015, naar aanleiding van de COP21.

De Actief Linkse Studenten en de Linkse Socialistische Partij mobiliseren voor deze belangrijke betoging. Onze mobilisatie beperkt zich niet tot druk zetten op de wereldleiders. De wereldleiders verdedigen de belangen van de multinationals, niet die van ons.

Met onze mobilisatie willen we de discussie aangaan over het economische model dat onze planeet uitbuit en vernietigt. We willen een oriëntatie voorstellen voor de klimaatbeweging die zich richt op de productie eerder dan op de consumptie.

Het kapitalisme is de belangrijkste oorzaak van de klimaatproblemen én van het uitblijven van oplossingen. De chaotische vrije markt en winstmotieven zullen niet met duurzame oplossingen komen. Daarvoor is democratische controle over de natuurlijke rijkdommen nodig. Anders gezegd: socialistische planning in plaats van privaat winstbejag.

ZONDAG 2 DECEMBER – 12u BRUSSEL NOORD