In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

[divider]

Vier het nieuwe jaar met LSP, Actief Linkse Studenten en campagne ROSA

Zo snel mogelijk inschrijven om van de voorverkoop te genieten en ons te helpen bij het plannen van deze uitzonderlijke avond!

Ons menu staat in het teken van de twee belangrijkste momenten in de strijd voor vrouwenrechten het afgelopen jaar: 8 maart: de staking van miljoenen vrouwen en mannen voor vrouwenrechten in Spanje. En 25 mei: het referendum in Ierland, verkregen door een jarenlange hardnekkige strijd, waarin de meerderheid het verbod op abortus wegstemde.

Menu :

 • Buffet van warme en koude Spaanse tapas (met uitstapjes naar Latijns-Amerika, waar vrouwenstrijd hoog op de agenda blijft…)
 • Beef and Guinness stew
  (Iers stoofvlees), colcannon (stoemp op zijn Iers) en wintergroenten
 • Dessertbuffet

Cocktail Bar ROSA

Drank aan democratische prijzen

Avondfeest en muzikaal entertainment!

Prijs
25€ (17€ sociaal tarief)
(5€ – 12 jaar)
+5€ aan de deur

Kinderopvang en animatie

Waar? RANDSTAD, Hovenierstraat 45, Molenbeek

Graag inschrijven voor 28 december bij Stéphane op 0474 87 30 11 of via mail: BXL@socialisme.be
Storten kan op de rekening BE86 5230 8092 4650 van LSP met mededeling “31/12” gevolgd door je naam.

Facebook evenement

[divider]

Internationale meetings

Afgelopen weekend namen enkele leden van LSP deel aan twee belangrijke internationale meetings. Els Deschoemacker trok naar Madrid voor een bijeenkomst van Libres y Combativas, de strijdbare socialistische feministische campagne van Izquierda Revolucionaria en de Sindicato de Estudiantes. Op die nationale bijeenkomst werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de succesvolle scholieren- en studentenstaking van afgelopen woensdag waarbij meer dan 100.000 jongeren deelnamen aan de ochtendbetogingen. Er werd ook gediscussieerd over 8 maart en de wijze waarop van de geplande feministische staking een succes kan gemaakt worden.

Op hetzelfde ogenblik waren enkele LSP’ers in Londen op Socialisme 2018, het jaarlijkse discussieweekend van de Socialist Party. Met duizend aanwezigen was dit een erg geslaagde meeting. Een Engelstalig verslag kan je hier lezen. Hieronder een korte video die een beeld geeft van het weekend:

[divider]

Nieuwe Nederlandse website!

Socialistisch Alternatief, onze Nederlandse zusterorganisatie, heeft een vernieuwde website in gebruik genomen. Daar vind je onder meer materiaal uit de krant ‘Socialistisch Alternatief’ maar bijvoorbeeld ook een bijzonder interessante brochure over onderwijs naar aanleiding van recente studentenacties. Klik op het logo hieronder om de vernieuwde site te bezoeken.

[divider]

Meetings Duitse Revolutie

 • Dreiging van revolutie versnelde einde van Wereldoorlog
 • Een jaar na de Russische Revolutie werd het potentieel van revolutie bevestigd
 • Falen om revolutie door te trekken, leidde tot nederlaag en opende de weg voor fascisme en Tweede Wereldoorlog

Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht zijn de bekendste voortrekkers van de Duitse Revolutie. Tot op vandaag blijft vooral Rosa Luxemburg een gekend voorbeeld van een consequente revolutionair die haar leven gaf in de strijd voor een socialistisch alternatief op de barbarij van het kapitalisme.

Dit jaar vieren we de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918. Er zal minder aandacht zijn voor de wijze waarop die oorlog gestopt werd: de Russische Revolutie zorgde voor een wapenstilstand aan het Oostfront, de Duitse Revolutie maakte een verderzetting van de oorlog compleet onmogelijk. 100 jaar na het einde van de oorlog die ‘een einde aan alle oorlogen’ moest maken, zijn er nog steeds veel gewapende conflicten en oorlogssituaties. Afghanistan, Syrië, Somalië, Libië, … worden gedomineerd door uitzichtloosheid. Wat kunnen we leren van Rosa Luxemburg en de Duitse Revolutie in ons verzet tegen oorlog?

Overal ter wereld is er een roep naar verandering. In de VS is socialisme onder jongeren populairder dan kapitalisme. Hoe kunnen we breken met uitbuiting, onderdrukking en dus met het kapitalisme? De Duitse Revolutie biedt belangrijke lessen over het belang van eenheid in actie, duidelijkheid van programma en de durf om offensief vooruit te gaan in bewegingen.

Het revolutionair proces tussen 1918 en 1923 kende verschillende ogenblikken waarop een socialistische maatschappijverandering mogelijk was. Deze mogelijkheden werden niet benut, waardoor het kapitalisme kon standhouden en de prille Sovjet-Unie geïsoleerd bleef. Dit maakte de opgang van de stalinistische bureaucratie in Rusland mogelijk. De nederlaag in Duitsland legde ook de basis voor het fascisme en de bijhorende Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de verschillen met fascistische krachten vandaag en wat kunnen we leren uit de fouten die in Duitsland gemaakt werden?

De Duitse Revolutie is misschien niet de bekendste uit de geschiedenis, maar was bepalend voor het verdere verloop van de 20e eeuw en omvat heel veel lessen die essentieel zijn voor wie vandaag ingaat tegen extreemrechts en opkomt voor een socialistisch alternatief op het kapitalisme.

Het nieuwe boek ‘1918-1923: revolutie in Duitsland’ brengt op een toegankelijke wijze het verhaal en de lessen van de Duitse Revolutie. Het staat ook stil bij de Duitse soldatenraad in Brussel in november 1918: het ogenblik dat de rode vlaggen boven onze hoofdstad wapperden.

Het boek telt 154 pagina’s en is te koop aan 10 € op de boekvoorstelling

 • BRUSSEL. woensdag 21 november. 19u30 Pianofabriek, Fortstraat 35 Sint-Gillis. Meer info
 • GENT. woensdag 21 november. 19u30 Blandijn. Meer info
 • ANTWERPEN. woensdag 28 november. 19u30 Multatuli. Meer info
 • LEUVEN. dinsdag 11 december