Het personeel van bagage-afhandelaar Aviapartner is het beu. De hoge werkdruk en steeds meer flexibiliteit maken het werk stilaan onmogelijk. Een staking is het laatste middel om gehoord te worden. De directie probeert de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van die staking voor reizigers op de kap van het personeel af te wentelen, maar het is wel degelijke de starre houding van de directie die tot deze acties geleid heeft.

Verslag en foto’s door Thomas en Emily

Vandaag was er een solidariteitsactie met het personeel van Aviapartner in de inkomhal van de luchthaven in Zaventem. Het is belangrijk dat de vakbonden hiervoor opriepen, want op basis van de gevestigde media zou je soms denken dat de werknemers van Aviapartner alleen staan en op algemeen onbegrip stuiten. Dat is echter niet waar: veel werkenden herkennen zich in het geschetste beeld.

Het gaat over een directie die wereldvreemd is en enkel met cijfers en theorie bezig is, niet met de steeds meer onmogelijke praktijk op de werkvloer. Het gaat om ongenoegen rond de steeds hogere flexibiliteit en inspanningen die gevraagd worden, zonder enige vorm van appreciatie of vergoeding. Je te pletter werken voor de winsten van enkelen, terwijl je er zelf aan kapotgaat. Dat is wat het personeel niet aanvaardt.

Er was een mooie groep militanten en delegees uit de rest van het land naar Zaventem afgezakt om het personeel van Aviapartner te ondersteunen en te versterken in hun strijd. Het gaat om een strijd die een voorbeeld is voor alle werkenden in het land: als hier een overwinning kan geboekt worden, versterkt dit het zelfvertrouwen van veel werkenden. De problematiek is niet uniek, eerder dit jaar was er ook de strijd bij Lidl naar aanleiding van de te hoge werkdruk.

De directie probeert er een uitputtingsslag van te maken en wil met fake news verwarring zaaien. Het personeel geeft echter niet toe, vooral omwille van eerdere ervaringen met deze directie. In januari werd al gestaakt en toen werden beloften gedaan waar in de praktijk weinig van werd gezien. Het is niet verwonderlijk dat de werknemers nu geen genoegen nemen met beloftes. Er zijn problemen tussen de directie van Aviapartner en werknemers in Italië, Duitsland en Portugal. De directie doet vaak niet de moeite om naar overleg te komen. Het doet wat denken aan Ryanair, waar de directie uiteindelijk toch moest toegeven.

Deze actie was een goede stap om de solidariteit voor de werknemers in de praktijk te tonen. Het vergroot het zelfvertrouwen van de stakers en het toont dat ze op collega’s uit andere bedrijven en sectoren kunnen rekenen. Zoals een delegee van Aviapartner opmerkte, kwam de steun uit de luchthavenfamilie, maar ook van daarbuiten.

Lees hier de open brief van de vakbond BTB aan de reizigers