Home / Internationaal / Noord-Amerika / Amazon moet toegeven: minimumloon in VS opgetrokken tot 15 dollar per uur

Amazon moet toegeven: minimumloon in VS opgetrokken tot 15 dollar per uur

De aankondiging van Amazon afgelopen week toont aan dat werkenden die de strijd aangaan overwinningen kunnen boeken. Het bedrijf zal voortaan minimaal 15 dollar per uur betalen in de VS.

Reactie door Ginger Jentzen, Socialist Alternative

We moeten duidelijk zijn: de loonsverhoging komt er niet door de ‘goedwil’ van Jeff Bezos, topman van Amazon die goed is voor een vermogen van 166 miljard dollar waarmee hij de rijkste man in de moderne geschiedenis is. De vreselijke arbeidsomstandigheden en armzalige lonen waren jarenlang kenmerkend voor Amazon. Het is geen toeval dat er toegevingen komen nu het personeel zich steeds meer begint te organiseren.

Deze overwinning toont aan wat bewegingen kunnen bereiken. Het komt na de strijd voor een Amazon-taks in Seattle, de nationale strijd voor 15 dollar van campagnes als 15Now en de vakbonden, de organisatie van warenhuispersoneel, stakingen van Amazon-personeel in Spanje en andere landen, en de Stop Bezos Act van Bernie Sanders waarin aangetoond werd dat personeel van Amazon afhankelijk is van voedselhulp en andere publieke diensten.

In de dagen na de aankondiging rond het minimumloon moest Amazon ook een einde maken aan de maandelijkse bonussen voor warenhuispersoneel en andere werknemers. De werkende klasse dwingt onder het kapitalisme hervormingen af op basis van de kracht van onze beweging, waarbij bekomen wordt wat volgens miljardairs als Bezos en het politieke establishment het minimum is wat ze kunnen verliezen.

In 2014 speelde Socialist Alternative een centrale rol in de strijd om van Seattle de eerste stad te maken waar het minimumloon tot 15 dollar per uur werd opgetrokken. Afgelopen zomer was Minneapolis de eerste stad in het Midwesten van de VS waar 15 dollar werd ingevoerd en nu ziet het ernaar uit dat het ook in St Paul zal bekomen worden. Deze strijd heeft de druk opgevoerd en aangetoond dat werkenden kunnen winnen als ze in actie gaan. Onder toenemende druk hebben bedrijven als Walmart en Target de lonen opgetrokken.

Een belangrijke les uit deze overwinning is dat strijd vaak niet in een rechte lijn ontwikkelt en onze overwinningen vaak niet meteen behaald worden.

De afgelopen jaren was er meermaals protest tegen de arbeidsomstandigheden bij Amazon. Zo is er een beperking van het aantal toiletpauzes waardoor arbeiders in flessen urineerden. Er kwam nieuwe technologie om elke beweging op de werkvloer nauwgezet te volgen. De waarheid over de omstandigheden bij Amazon werden publiek bekend door de moedige arbeiders die zich organiseerden en naar buiten traden, ondanks het risico op jobverlies.

Amazon en Bezos hebben in Seattle alle mogelijke intimidatiepraktijken bovengehaald om de Amazon Tax, die moest dienen voor betaalbare huisvesting, terug van tafel te vegen. Het toont de inhaligheid en het meedogenloze karakter van de top van Amazon en andere grote bedrijven. Ze waren bang dat deze taks een voorbeeld zou zijn voor de werkenden, zelfs indien de taks slechts een fractie was van de belastingverlagingen die Amazon geniet door de maatregelen van de regering-Trump. In de aanloop naar het invoeren van de Amazon Tax in Seattle dreigde Amazon om de bouw van een nieuw hoofdkwartier in de stad te stoppen, waardoor 7.000 jobs in de bouwsector bedreigd werden. Zelfs toen de taks ingevoerd was, zette het bedrijf de campagne door tot een meerderheid van de gemeenteraadsleden en burgemeester Durkan toegaven en de taks terug introkken.

De brutale methoden van Amazon in Seattle hebben het imago van het bedrijf in de rest van het land geen goed gedaan. Zelfs de gevestigde media moeten erkennen dat er sprake was van chantage.

Bernie Sanders steunde de Amazon Tax in Seattle en heeft zijn campagne tegen de arbeidsvoorwaarden en lage lonen bij Amazon opgevoerd na de nederlaag in Seattle. In september diende hij het wetsvoorstel Stop Bezos Act in. Zoals John Nichol het omschrijft in The Nation heeft Sanders zijn positie als een van de bekendste politieke figuren in de VS gebruikt om de druk op Amazon op te voeren. Hij organiseerde bijeenkomsten in gemeentehuizen, startte petities, legde contacten met arbeiders van Amazon en onderaannemers. Hij tweette hoe Jeff Bezos nieuw gerenoveerde huis 25 badkamers zal tellen, terwijl arbeiders van Amazon toiletpauzes uitstellen om de onmogelijke werkdoelstellingen te halen.

Amazon is zeker niet het enige bedrijf met brutale arbeidsvoorwaarden en lage lonen. De ongelijkheid in de VS staat op het hoogste niveau sinds de Grote Depressie. Het failliet van het kapitalisme werd nogmaals aangetoond toen de aandelenkoers van Amazon viel na de beperkte toegevingen om de lonen op te trekken in het tweede rijkste bedrijf ter wereld. Dat geeft aan hoe onze strijd voor hogere lonen verbonden is met die tegen het kapitalisme, een systeem dat afhankelijk is van verdeeldheid op de werkplaats met racisme en seksisme en waarin enkel de winsten tellen. Het is geen toeval dat Amazon deze toegeving deed in een periode van groeiende sociale onrust in de VS: lerarenacties, personeel van fastfoodketens die protesteren tegen seksueel geweld, een strijd voor een collectief akkoord bij UPS waarbij er verzet is tegen een verloning met twee snelheden waarbij sommige werkenden nooit aan 15 dollar per uur zouden geraken.

Bedrijven als Amazon verzetten zich met hand en tand tegen betere arbeidsomstandigheden. Ze versterken de gevolgen van het besparingsbeleid waarbij er belastingcadeaus voor de rijken en grote bedrijven zijn, onbetaalbare huisvesting en zorg voor de anderen. Het gepaard met verdrijving van de armere bevolking, in het bijzonder mensen met een donkere huidskleur, uit rijkere steden zoals Seattle, waar miljonairs en miljardairs thuis zijn.

De ergste angsten voor Amazon kunnen werkelijkheid worden: de crisis van lage lonen en onbetaalbare huisvesting blijft leiden tot discussies over hoe de grote bedrijven kunnen belast worden naar het model van de Amazon Tax. Deze discussie is in het bijzonder aanwezig in de Bay Area en Silicon Valley. De groei van grote bedrijven en van Wall Street vindt geen uitdrukking in betere levensvoorwaarden voor gewone mensen. Maar de leraars hebben wel verbetering afgedwongen na aanhoudende acties. De banden tussen de leiding van de Democraten en de grote bedrijven werd duidelijk toen werd toegegeven aan Amazon en de taks op grote bedrijven in Seattle werd ingetrokken, zonder enige oplossing voor de daklozencrisis in de stad.

De overwinning nu bij Amazon moet een oproep tot actie zijn voor alle arbeiders in de VS. We moeten bouwen aan een beweging voor een nationaal minimumloon van 15 dollar per uur, voor een taks op grote bedrijven om betaalbaar wonen te financieren en voor toegankelijke zorg voor iedereen. Het personeel van Amazon in de VS en elders moet zich organiseren in vakbonden om tot overwinningen te komen. Automatisch zal dit niet gebeuren, we moeten ons organiseren op de werkplaatsen en in bewegingen om het politieke establishment dat de belangen van Amazon en Bezos dient een nederlaag toe te brengen en om te bouwen aan een politiek alternatief dat vertrekt van de noden van de gewone bevolking.