In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Start academiejaar Gent

Het was een week vol activiteit in Gent. De start van het academiejaar verliep niet onopgemerkt voor de Actief Linkse Studenten. Dinsdag was er de bijzonder succesvolle betoging tegen extreemrechts met minstens 1.000 aanwezigen. Wij voerden campagne aan verschillende scholen en kregen tientallen scholieren mee naar de betoging, hun blok was erg levendig en dynamisch. Daarnaast was er uiteraard ook een goede aanwezigheid van studenten, de Actief Linkse Studenten vormden een blok op de betoging. En ook onder personeelen vakbondsmilitanten voerden leden van LSP actief campagne, onder meer via het platform van Syndicalisten tegen Fascisme. Op de betoging haalden we een 50-tal contactgegevens op en maakten we 3 nieuwe leden van ALS en 2 van ROSA. We verkochten 16 kranten en haalden 160 euro steun op. Dezelfde avond hielden we een ALS-meeting aan de universiteit met 35 aanwezigen. Op woensdag was er de hele dag een stand van ROSA/ALS op de Student Kick Off. Donderdagavond was er een meeting van campagne ROSA aan de universiteit.

Scholieren op de betoging dinsdag.

ALS-meeting dinsdagavond: hoe strijden tegen extreemrechts?

Student kick-off op woensdag


Sint-Gillis: verkiezingsmeeting

Gauches Communes blijft sterk aanwezig in de Brusselse gemeente Sint-Gillis met een wekelijks pamflet dat in de bussen wordt verspreid en dagelijkse stands in de gemeente. Op 3 oktober is er een verkiezingsmeeting waar de discussie kan aangegaan worden met de kandidaten van deze linkse eenheidslijst. De sprekers op 3 oktober zijn Anja Deschoemacker (lijsttrekker, LSP), Fresia Fernandez (tweede plaats, vertegenwoordiger van de Humanistische Partij) en Marisa Cabal (vijfde op de lijst en verantwoordelijk voor campagne ROSA). Afspraak: woensdag 3 oktober om 19u in de Pianofabriek, zaal Arenberg (Fortstraat 35).

Facebook evenement


Activiteiten de voorbije week

Afgelopen zaterdag was er een bewogen meeting in Dendermonde. ALS en Blokbuster verzamelden voor een bijeenkomst over de strijd tegen extreemrechts. Dat was niet naar de zin van enkele groepjes neonazi’s in de stad. Er volgde een campagne van intimidatie en zelfs een protestactie voor de deur. We lieten ons niet doen en hadden een geslaagde meeting met een 15-tal aanwezigen, niet slecht voor een kleine stad waar we een kleine groep militanten hebben. De neonazi’s moesten afdruipen en schreven achteraf op hun marginale site: “Omdat links onze sociale verworvenheden aan vreemdelingen willen overdragen, wij ons daartegen met hand en tand zullen verzetten – met de hulp van het fascisme.” Openlijk verdedigen van fascisme gebeurt dus wel degelijk. Dat links sociale verworvenheden wil afbouwen, is ook iets nieuw. Het is de rechterzijde met het neoliberale beleid die hiervoor zorgt en vluchtelingen als zondebok aanduidt. Extreemrechts gaat daarin mee: in plaats van op te komen voor meer sociale verworvenheden, haalt het uit naar vluchtelingen en linkse activisten. Rare jongens, die zelfverklaarde fascisten.

Zondag was er een betoging tegen het opsluiten van kinderen en naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de moord op Semira Adamu. De actie aan het gesloten centrum van Steenokkerzeel was helemaal uitgeregend, maar toch waren er enkele honderden aanwezigen. Onze aanwezigheid was ook wat beperkt door het slechte weer, maar we hadden een groep militanten ter plaatse die 7 exemplaren van ons maandblad verkochten.

Vrijdag namen we deel aan de betoging van de federale ambtenaren in Brussel. Onze stand en militanten vonden een goed gehoor voor onze voorstellen. We verkochten 34 exemplaren van onze oktoberkrant die vers van de pers kwam. De opkomst voor de betoging was uitstekend en wijst op een actiebereidheid. Er waren heel wat betogers die voor het eerst in actie kwamen. Opmerkelijk was de grote delegatie van militairen en politie-agenten. Wellicht daarom dat er nog een vleugje repressieve provocatie nodig geacht werd door de autoriteiten? Als zelfs in het leger en de politie het ongenoegen tegenover de rechtse regering en het asociaal beleid toeneemt, dan zit die regering met een probleem.