20 jaar na de dood van Semira: protest in Steenokkerzeel

“Omdat ze niet beantwoordde aan de criteria werd de twintigjarige Semira Adamu op een gewelddadige manier gedeporteerd. Ze verloor er haar leven mee.” Zo opende de voorpagina van ‘De Militant’, voorloper van ons maandblad ‘De Linkse Socialist’ in oktober 1998. De jonge Semira werd op 22 september 1998 het land uitgezet. Op het vliegtuig kwam ze om het leven. Een agent verstikte haar. Het nieuws leidde tot protest in heel het land, onder meer een studentenstaking met 2.000 deelnemers aan de ULB.

In die periode waren wij onder meer actie in een campagne tegen de rol van Shell in Nigeria, een campagne die door Nigeriaanse activisten was opgezet. We schreven bij de dood van Semira: “Multinationals als Shell zitten in landen als Nigeria, buiten er de lokale bevolking uit, steunen militaire dictaturen en krijgen in ruil daarvoor de hulp van de militairen voor het breken van opstanden. Shell wordt niet vervolgd. Semira vlucht uit nood naar een ander land: daar wordt ze maanden opgesloten en uiteindelijk vermoord. Wat een verschil in behandeling!”

Het protest zorgde ervoor dat minister Tobback ontslag moest nemen, maar verklaarde meteen dat hij pal achter het repressieve asielbeleid bleef staan. Wij verdedigden in de acties volgende eisen: geen uitwijzingen, sluiting van de detentiekampen en afzetten van de directe verantwoordelijken voor deze politiek. We koppelden dit aan de eis van een regularisatie. We merkten ook op: “Tegenover het vrij verkeer van kapitaal – de vrijheid om af te danken en fabrieken te sluiten of te delokaliseren – moeten wij de internationale solidariteit van alle werkers stellen, inbegrepen het solidaire onthaal van iedereen die dit nodig heeft.”

De afgelopen dagen waren er verschillende activiteiten om de dood van Semira Adamu te herdenken. Zo was er vandaag in Steenokkerzeel een uitgeregende protestactie met enkele honderden aanwezigen. De strijd gaat immers door: ook vandaag zitten tientallen vluchtelingen in het gesloten centrum van Steenokkerzeel te wachten op een gedwongen uitwijzing. Sinds kort zitten er zelfs opnieuw kinderen opgesloten.

Enkele foto’s van de actie door Jean-Marie Versyp
[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/WCDrqC6wqVo9aHPX6]

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie