LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Jongeren in actie tegen Schild & Vrienden

In Gent is de campagne naar de actie van 25 september tegen Schild & Vrienden nu helemaal gestart. Deze week werd aan verschillende scholen een eerste pamflet verspreid waarin wordt opgeroepen tot een walkout. De reacties waren erg positief. Schild & Vrienden zelf zit in het defensief en geeft zowat alle posities op: in de raad van bestuur, op kieslijsten van N-VA, in de jeugdraad. Dit maakt echter geen einde aan het probleem van die groep en evenmin aan de voedingsbodem waarop racisme, seksisme en homofobie ingang kunnen vinden. Protest is dan ook meer dan nodig. Afspraak op 25 september om 12u  aan het rectoraat in Gent.

Deze actie belangt ook de werkenden aan: zoals het dossier van Blokbuster deze week benadrukte, is Schild & Vriend ontwikkeld vanuit het verzet tegen onze sociale mobilisaties in 2014. Het is een instrument tegen de arbeidersbeweging. Deze groep in het defensief houden is dan ook belangrijk.


Kiescampagnes

De kiescampagne is nu in zowat alle steden en gemeenten op volle toeren aan het draaien. Wij hebben een bescheiden deelname met bredere lijsten in Sint-Gillis (Brussel) en Keerbergen. Elders verspreiden we ook onze standpunten: deze week publiceerden we op deze site bijvoorbeeld het pamflet dat LSP in Gent op 20.000 exemplaren verdeeld. Morgen publiceren we het pamflet van LSP in Antwerpen. In Sint-Gillis werd de voorbije week een pamflet verspreid met de grote lijnen van ons programma. Er was daarnaast donderdagavond een publieke bijeenkomst waar ons programma rond huisvesting werd voorgesteld (zie foto hieronder).



Betoging voor een echt recht op abortus: #WomenCaravan

Afgelopen zondag was er in Brussel een betoging voor een echt recht op abortus. De campagne ROSA nam deel aan de delegatie van RainbowHouse: een levendige en strijdbare pro-keuzedelegatie. We hadden er ook een stand en verkochten daarbij 16 exemplaren van ons maandblad, 6 ROSA-brochures en we haalden 105 euro financiële steun op.


Blokbuster op Manifiesta

Dankzij de Vrouwen tegen Racisme die een stand hadden in naam van NAIS en Steunpunt Antifascisme was ook Blokbuster vertegenwoordigd op Manifiesta afgelopen weekend. We hadden er wat badges en armbandjes bij, waarmee ongeveer 70 euro werd opgehaald.


Start aan de ULB

Donderdag waren de Actief Linkse Studenten uiteraard aanwezig op de startdag aan de ULB in Brussel. We haalden er heel wat contactgegevens op van studenten die mee willen bouwen aan een antikapitalistische studentenwerking. Komende donderdag is er een startmeeting aan de ULB.


Startmeeting ALS Gent: kapitalisme = crisis, ga mee in verzet!

Ongelijkheid, oorlog, klimaatverandering, discriminatie, uitbuiting, …
Het kapitalisme in crisis, ga mee in verzet!!

Waar komt die armoede, oorlog, ecologische crisis toch vandaan? . Er is toch rijkdom genoeg? 10 jaar na de financiële crisis krijgen we te horen dat er terug economische groei is: hoera! Deze euforie werd wel vrij vlug genuanceerd toen bleek dat 82% van de jaarlijkse economische rijkdom in 2017 naar de rijkste 1% ging. Dat terwijl de 99% maar besparingen moet blijven slikken. De opkomende handelsoorlog of de val van de Lira en Peso tonen aan dat een volgende economische crisis niet lang op zich zal laten wachten.

Op ecologisch vlak presteert het kapitalisme geen haar beter. De opwarming van de planeet vormt steeds meer een echte bedreiging. Toch weigert het establishment massaal te investeren in hernieuwbare energie en duurzame alternatieven.

Enkel daar waar er winsten te maken vallen wordt er geïnvesteerd. Om hun olie- en handelsbelangen veilig te stellen, investeerden de NAVO-landen in 2017 5% meer in defensie dan voordien. En dat terwijl we de afgelopen jaren de dramatische gevolgen hebben gezien van hun oorlogsbeleid en neokoloniale uitbuiting: miljoenen vluchtelingen die wanhopig zoeken naar een beter leven.

De chaos waarin het kapitalisme verkeert wordt door het politieke establishment en rechtse populisten zoals Trump, Francken of Orban weggemoffeld door met verdeel-en-heers retoriek de schuld op vluchtelingen, migranten, moslims te steken.. Dit hardere discours en de enorme tekorten bepalen de context waarin we wereldwijd een opkomst zien van extreemrechts en reactionaire ideeën, zoals afgelopen periode heel expliciet geïllustreerd werd door Schild & Vrienden.

Jongeren hebben niets te winnen bij een verdeel en heers politiek ten voordele van de allerrijksten of de haat van extreemrechts! Wereldwijd zien we dan ook een zoektocht naar alternatieven op het kapitalisme. Jongeren worden massaal geïnspireerd door die figuren die het idee van socialisme populariseren, zoals Mélenchon, Corbyn en Bernie Sanders. Met de ALS willen we meebouwen aan dit verzet door het organiseren van allerlei acties, deelname aan strijd en politieke vorming. Op die manier bouwen we mee aan een socialistisch alternatief waarin geen ruimte is voor fascisme en we de voedingsbodem ervan, de enorme ongelijkheden, wegnemen!

Op de openingsmeeting van de Actief Linkse Studenten & Scholieren willen we dieper ingaan op hoe het kapitalisme niet in crisis is, maar een permanente crisis is. De tegenstrijdige belangen van de 1% en de 99% zijn de laatste jaren enkel meer zichtbaar geworden. Dit heeft voor brede lagen jongeren de zoektocht naar een alternatief enorm versterkt. Voor ons is dat alternatief het socialisme, waar de noden van mens en natuur centraal staan. We willen hierover graag met jullie in discussie gaan, kom dus zeker af en discussieer mee. Sluit aan en bouw mee aan de Actief Linkse Studenten & Scholieren in de strijd voor een betere toekomst!

Dinsdag 25 september om 19U30 in Aud 1, Blandijn

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie