De Pano-reportage over ‘Schild en Vrienden’ blijft nazinderen. Uiteraard ging de meeste aandacht in eerste instantie uit naar de zelfverklaarde ‘leider’ Van Langenhove en het dertigtal Jong N-VA’ers die zowel bij S&V als de partij actief zijn. Ondertussen zijn enkele S&V’ers als kandidaat voor N-VA geschrapt, maar de meesten blijven gewoon kandidaat en namen officieel afstand van S&V. In welke mate dit onderdeel is van een ‘gematigder’ profiel naar buiten uit terwijl intern aan hetzelfde neofascisme wordt vastgehouden, is niet duidelijk.

Aan de UGent werd Van Langenhove geschorst, maar de rector van Leuven stond meteen klaar om hem daar te verwelkomen. Deze vergevingsgezindheid voor een neonazi is opmerkelijk. Het probleem aan de UGent is hiermee echter niet opgelost. Van Langenhove wordt in de raad van bestuur opgevolgd door een van zijn medestanders en de grootste kern van S&V blijft die aan de UGent.

Neem nu Brieuc Suys, student geschiedenis. Suys is één van de vaste medewerkers van de rechtse site Sceptr.net, maar ook erg actief in S&V. Hij trok met Van Langenhove naar Hongarije afgelopen zomer. Suys is ook de auteur van een walgelijk seksistische opmerking in de geheime groep van S&V. Vrouwen hebben volgens Suys maar twee taken: zorgen voor voortplanting en er goed uitzien.

Blokbuster reageert en roept op tot massaal protest op 25 september om 12u aan het rectoraat in Gent. Het neofascisme, racisme, seksisme en homofobie van deze bende is onaanvaardbaar. Dit mag nooit aanvaard worden, er is actieve strijd nodig!

Lees hier de reactie van Blokbuster