Protestactie aan het politiekantoor van Shenzhen

De arbeiders van Jasic Technology, een fabriek in Shenzhen met 1.000 personeelsleden die machines en robots maken, zijn al sinds 18 juli in actie voor het opzetten van een democratische en dus onafhankelijke vakbond. Het bedrijf, de lokale CCP-regering en de officiële staatsvakbond verzetten zich daartegen en proberen de strijd repressief te onderdrukken.

De politie heeft op 27 juli 30 arbeiders opgepakt, waarvan er 14 nog steeds in de gevangenis zitten. Het personeel had het over martelingen en fysiek geweld door de politie. De gearresteerden die vrijkwamen, blijven onder politietoezicht staan. Het bedrijf heeft verschillende arbeiders die de strijd leiden afgedankt. Werkenden en linkse studenten hebben acties gehouden aan het politiekantoor om te protesteren tegen de repressie en om de vrijlating van hun kameraden te eisen. Deze arbeiders kunnen vervolgd worden wegens het “veroorzaken van ruzie en onrust.” Daar kan tot vijf jaar gevangenisstraf op volgen.

Solidariteitsactie in Hong Kong

Op 11 augustus werd een centrale vrouwelijke activiste in deze strijd en tevens een gekende maoïste, Shen Mengyu, ontvoerd door onbekende mannen (veiligheidsdiensten). Tot nu is niet geweten waar ze zich bevindt. We eisen dat de politie bekendmaakt waar ze wordt vastgehouden en op welke beschuldigingen dit gebeurt. We eisen de afzetting van de lokale politici en politieverantwoordelijken die bevel gaven voor de repressie. We eisen de onmiddellijke erkenning van het recht op het vormen van een democratische en onafhankelijke vakbond door de arbeiders van Jasic Technology en voor het intrekken van het ontslag van de afgedankte werknemers.

De werkgevers van dit privaat beursgenoteerd bedrijf zijn nauw verbonden met de lokale CCP-regering en zijn vastberaden om in te gaan tegen de poging om een vakbond te vestigen die niet onder controle van het bedrijf staat.

Solidariteit van de afdeling Brussel-Noord van LSP

 
Video van protesterend personeel van Jasic Technology dat de Internationale zingt: